Yetişkinlerde Sarılık Nasıl Anlaşılır ve Ne Kadar Sürer?

Sarılık tedavisi yetişkinlerde medikal tedavi şeklinde uygulanıyor. Genelde ilaç tedavisi işe yaramazsa iğne tedavisi ile etkin çözümler elde edilebiliyor.

Yetişkinlerde sarılık teşhisi konulduğunda son derece endişe edildiği bilinir. Her yenidoğan için rutin olan sarılık hastalığının yetişkinlerde farklı fonksiyonel bozukluklardan kaynaklanma riski yüksektir.

Yetişkinlerde Sarılık Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde sarılık belirtileri başta gözde ortaya çıkmaktadır. Gözün akı denilen beyaz kısmının adeta kirli beyaza dönüştüğü gözlemlenir. Açık ton bir sarı katmanın bürüdüğü gözünüzün ardından bilirubin seviyesine bağlı olarak vücudunuzun belirli bölümlerinde sararma meydana gelebilir. Bunların tamamının tespiti ve muayene edilerek teşhis edilebilmesi için doktora başvurmanız şarttır.

Sarılık hastalığına neden olan faktörün belirlenebilmesi ve tehlikeli boyutlara ulaşıp ulaşmadığını saptayabilmek önemlidir. Çünkü yetişkinlerde tedavi standartları tamamıyla buna bağlıdır. Sarılık belirtileri ilk olarak gözde başlamasına rağmen sonrasında vücudun üst kısmına yayılır. Yani boyun, omuz ve sırt bölgesinde sararma gözlemlenir.

Bilirubin seviyesinin artması ise zamanla gövdenizin alt kısımlarına, göbek üstü ve altına inen bir sararmaya sebep olur. Bir sonraki adımda sararmaların meydana geldiği noktalar bacaklarınız ve kollarınız olacaktır. Uzuvlara en son ulaşan sararmanın geleceği son nokta ise el ve ayaklardır. Eğer eliniz ve ayaklarınızın benzinde sararma görüyorsanız tehlikeli olabilme ihtimalini düşünmeniz gerek.

Hatta bu tarz bir cilt sararmasına şahit olduğunuz an itibariyle anında doktora başvurmanız sizin için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Yapılacak testlere göre sarılık türüne ve Hepatit virüsünün saptanmasına yönelik araştırmalar yapılacaktır.

Sarılığa Sebep Olan Türler  
Hepatosellüler Sarılık Karaciğer kaynaklı sarılık
Hemolitik Sarılık Bilirubin artışına bağlı sarılık
Obstrüktif Sarılık Safra kanalından kaynaklanan sarılık

Yetişkinlerde Sarılık Ne Zaman Geçer?

Yetişkinlerde sarılık testi yapılarak öncelikli olarak taşıyıcı olunan Hepatit virüsünün saptanması gerekir. Tetkik edilir ve ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak belirli oranda ilaç tedavisine başlanır. Bu noktada da yetişkinlerin sarılık hastalığı ne zaman geçer sorusu oldukça popülerdir. Aslında sarılık belirtileri oldukça uzun bir zaman sürer. Ancak kişilerin bunu fark etmesi ya da buna göre tedaviye devam etmeleri tamamıyla şans faktörüne bağlıdır. Birçok kişide silik vaziyette kuluçka dönemine geçen Hepatit virüsü farklı insanlara bulaşmak için uygun ortamı sağlar.

Tabi ki virüs türlerine göre belirli süreçlerden söz edebiliriz.

  • Hepatit A: Ortalama olarak taşıyıcıdan aldığınız virüsü 15 ile 45 gün arasında son derece bulaşıcı bir formatta taşırsınız. Bu virüsü taşıdığınız süre boyunca belirtiler gözlemlenmeye devam eder ve bulaşıcı olma riski olabildiğince fazladır. Ancak kendiliğinden geçebilen akut sarılık vakaları arasında değerlendirilir.
  • Hepatit B: Virüsün kuluçka döneminin 30 ile 180 gün arasında değiştiğini söylemek mümkün. Aylarca devam eden ilaç tedavisiyle belirtileri minimal seviyeye indirmek mümkündür.
  • Hepatit C: Hepatit C virüsünün kontrol altına erken alınması gerekir. Bu aşamada da doktorlar düzenli kan tahlili ve karaciğer testi yapılmasını öneriyor. Neden sonuç ilişkisine bağlı olarak diğer rahatsızlıklar ve karaciğer kanseri riskinin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Yine 30 gün ile 180 gün arasında değişken bir kuluçka süresi mevcut.

Yetişkinlerde Sarılık Tedavisi

Yetişkinlerde sarılık tedavisi ilaçla başlar. Yapılan karaciğer testi ile beraber oldukça tehlikeli viral enfeksiyonların belirlenmesi kolaylaşır. Aynı zamanda kanser gibi hastalıkların risk faktörünün de ortaya çıktığını, gerek görüldüğü takdirde kemoterapi ile birlikte medikal tedaviye devam edildiği görülmektedir.

Yetişkinler için karaciğer sarılığı tedavisi neden olduğu virüse bağlı olarak farklılık gösterebilir. Interferon ismi verilen ilaçla tedavi edilir. Bu ilaç tedavisinin etkileri belirli aralıklarla yapılan karaciğer testi sonucunda gözlemlenir. Doktorunuzun verdiği rapor doğrultusunda tercihe bağlı olarak iğne tedavisi uygulanmaya başlanabilir.

Bu süreçte uygulanan tedavi koşullarının iyileştirme evresinde kanser tedavisiyle birlikte uygulanması sorun yaratmamaktadır. Hatta karaciğer kanseri riski taşıyan gruplarda görülme olasılığının çok yüksek olduğunu belirtmekte fayda görüyoruz.

Bilhassa düzenli olarak alkol içen orta yaşlı ve ileri yaş hastalarda bu durumu daha sık gözlemlemekteyiz. Genel anlamda yetişkinlerin sarılık tedavisi belirtileri ve neden olan Hepatit virüsü baz alınarak belirlenecek olan yöntemlerle yapılır. Kesinlikle size verilmemiş ilaçları muayene olmadan kullanmamanız gerekir. Henüz sarılık tipinin belirlenmediği, hangi Hepatit virüsünün bulunduğunun belli olmadığı hastalarda medikal ilaç kullanımı dahi tehlikeli durumlar yaratabilir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle