Yetişkinlerde Hepatit B Aşısının Zararı veya Yararı Var mıdır? Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yetişkinlere Hepatit B aşısı yine üç doz olacak şekilde uygulanır. Etkileri ve yan etkileri değişkenlik gösterebilir. Son doz vurulmadığı sürece kalıcılığı sağlanamaz.

Hepatit B aşısı yetişkinlere uygulanabilen bir enjeksiyondur. Genelde çocukken vurulduğu için birçok kişi bu şekilde bir uygulamayı tahmin edemeyebilir.

Yetişkinlerde Hepatit B Aşısı Ne Zaman Vurulur?

Yetişkinlerde Hepatit B aşısı dozu alışık olduğunuz gibi 3 doz şeklindedir. İlk kez bir insanın bebekliğinde aşılanması ise erişkin olana kadar enfekte olmayı önler. Doğumun ikinci haftası itibariyle ilk yaşı doldurana kadar uygulanan ilk doz ile koruma başlar. Fakat kısa süreli olan koruma ikinci doz ve 8.sınıfta yapılan HBV aşısı ile üçüncü doz sayesinde çok uzun yıllara dayanan bir bağışıklık yaratır.

Ancak yetişkinlerde Hepatit B aşısı tekrar ne zaman yapılır sorusu kafaları karıştırabiliyor. Örneğin bazılarına göre HBV riski taşıyan herkesin bu aşıyı dilediği zaman yaptırabileceğinden söz ediliyor. Bu açıdan bakıldığında mantık hatası risk faktörüyle ortaya çıkıyor. Net bir biçimde yetişkinlerde Hepatit B aşısı yaptırmanın zamanının olmadığını belirtmek gerekir. Bu tip viral enfeksiyon aşıları mevcut enfekte durumun oluşmasını önlemek için yapılır.

Sorunun Hepatit B aşısı yetişkinlerde kaç doz veya hangi dozajlarla yapılır sorusu ise doğru olarak kabul edilir.

Yetişkinlerde Hepatit B aşısı hangi sıklıkla uygulanır  
İlk Doz Yapıldığı An
İkinci Doz İlk Dozun Ardından 1 Hafta Sonra
Üçüncü Doz İkinci Dozun Ardından 5 Ay Sonra

Yetişkinlere Hepatit B Aşısının Etkileri

Yetişkinler için Hepatit B aşısı etkileri ile doğrudan kendisini gösterir. Doğal olarak HBV riski olup olmaması pek önemli değildir. Doğrudan koruma gözlemlenmiş olsa da uzun bir dönem kalıcı olması adına belirtilen periyotlarda uygulanmalıdır. İlk doz anlık olarak, ikinci doz ile üçüncü doz ise uzun yıllarca koruma sağlar. 5-10 yıl arası bir bağışıklıktan söz edilebilir.

Yetişkinlere Hepatit B aşısı uygulanacağı zaman anlık bir zorunluluğun olmadığını söyleyebiliriz. Yani aç kalmak, aşılama esnasında yaşanabilecek reaksiyonlar veya aşı takvimi ile çelişen diğer ilaçlar sorun yaratmaz. Aksine yetişkinlerde hepatit B aşısı uygulanırken yan etki olarak geçici semptomlar gözlenir.

Böylece hiç kimse için rahatsızlık verici bir sonuç doğurmaz. Yalnızca bazı kişilerde Hepatit B virüsünden korur ancak bazı yan etkileri abartı şekilde gözlemlenebilir. Yapılan açıklamalara bakıldığında ise bu yan etkilerin bu denli yoğun görülme sıklığının milyonda bire denk geldiği kanıtlanmıştır.

Hepatit B aşısı olası kronik sendromlar için dahi aktif bir önlem almanızı sağlayabilir. Korkulacak bir aşı türü olmamakla beraber herkese özel bir dozu veya takvimi bulunmamaktadır. Gidip ilk dozunu yaptırdığınız gün itibariyle ikinci ve üçüncü doz için süreç belirleniyor.

Yetişkinlere Hepatit B Aşısının Yan Etkileri

Hepatit B aşısının yetişkinlere uygulanan dozu çok büyük yan etkilere sebep olmaz. Aksine kaç doz yapılırsa yapılsın sadece vurulan yerde bir şişlik gözlemlenebileceği belirtilir. Böcek ısırığı ile kıyaslanabilecek düzeyde bir kaşınma veya tahriş oluşabilir.

En güçlü yan etkileri arasında bunlar görünüyor. Daha ağırları içinse milyonda bir gibi olasılığı düşük formatlar duyuruluyor. Aşının dozu standart olarak her birey için aynı olup istediğiniz merkezde yaptırabileceğinizi belirtmek gerekir.

Örneğin sağlık ocakları veya klinikler evinize yakın olduğu müddetçe HBV aşısı için en önemli alternatifler olacaktır. Buna ek olarak devlet hastaneleri ya da özel hastane ve muayenehaneler oldukça sık tercih edilir. Yan etkisiz ve kısa sürede etkilerini güçlü bir formatla gösteren aşının minimum 3 doz vurulması gerektiğini tekrardan vurgulayalım.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle