Hepatit B Aşısı Yan Etkileri

Hepatit B aşısının yan etkileri yönünden son derece temiz bir enjeksiyon olduğunu söylemeliyiz. Risk faktörünün %1 dolaylarında olduğu bir aşıdır.

Hepatit B aşısı herkese vurulması gereken önemli bir enfeksiyon aşısıdır. Sağladığı önlem sayesinde viral enfeksiyona karşın hepatit virüsünün bulaşmasını önleyen bir bağışıklık yaratır.

Hepatit B Aşısının Yan Etkileri

Hepatit B aşısı için yetişkinlere ve yenidoğan bebeklere iki ayrı uygulamadan söz edebiliriz. Öncelikle bilinçli bir biçimde aşı yaptırmak son derece önemli olduğundan sağlık merkezleri, hastaneler, sağlık ocakları ve klinikleri tercihiniz olmalıdır. Mevcut aşının herhangi bir yan etkisinin olmadığı bilinir. Ancak yanlış uygulanması ve enjeksiyon hataları sebebiyle ölen insanlara dahi rastlamak mümkündür.

Hepatit B aşısının yan etkileri için ilk alınacak önlem doğru yöntemle aşıyı uygulayabilecek bir sağlık merkezine başvurmaktır. Böylece alanında uzman bir doktor veya hemşire gibi sağlık görevlisince yapılacak enjeksiyonla karşılaşırsınız.

Hepatit b aşısı nasıl uygulanır  
Erişkinlerde Koldan – dış kısımdan kas içine
Yeni doğanlarda Kalçadan – üst bölgeden

Doğru uygulama sonrasında Hepatit B aşısının etkileri kısa sürede gözükmeye başlar. Fakat totalde 3 doz vurulmalıdır. Tamamı vurulduktan sonra yaklaşık olarak 5 yıl boyunca koruma sağlanır. Bünyeden bünyeye bu süreç 15 yıla kadar uzayabilir. Hatta son yapılan araştırmalarda 15 yılın üzerine çıkan alerji bağışıklığı saptanmıştır.

Hepatit B Aşısından Sonra Ne Gibi Etkiler Görülür?

Hepatit B aşısı vurulduktan sonra yan etkileri bakımından bazı reaksiyonlar gözlemlenebilir. Bunların başında basit ve geçici durumlar gözlenir. Hatta enjeksiyona gerek kalmadan görebileceğimiz bir takım reaksiyonlar baş gösterebilir.

  • Kaşıntı
  • Kızarıklık
  • Şişme
  • Morarma
  • Enjeksiyon Bölgesinde Kanama
  • Yanma
  • Ağrı
  • Aşı Yapılan Bölgede Hissizlik
  • Fizyolojik Diğer Yan Etkiler
  • Sinirsel Yan Etkiler

Bu yan etkilerin tamamının Hepatit B aşısının uygun doz vurulması sonrasında görülebileceği öngörülür. Tabi ki bu noktada mevcut yan etkileri için uyarılar doktor tarafından yapılır. Çoğunluğu 1 ile 6 saat arası varlığını sürdürüp tamamıyla yok olur.

Doktorların yan etkiler konusunda uyarılarda bulunması ise sinirsel ve fizyolojik tüm yan etkilerin bir arada gözlemlendiği durumları kapsar. Aynı şekilde bir yan etkiyi gözlemledikten sonra 6-10 saatten daha fazla sürmesi durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak durumu belirtmeniz tavsiye edilir. Böylece gerekli kontroller yapılarak olası bir olumsuzluk hakkında önlemlerin alınması mümkün olur.

Hepatit B Aşısından Sonra Alerji Süresi

Hepatit B aşısı alerji yapabileceği gibi belli yan etkilerin her doz için görülmesi mümkün olabilir. Standart bir iğne yaptırmak veya kan vermek bile birçok insanın kolunda morarma, şişme, kısa süreli ağrı gibi reaksiyonlara sebep olur. Burada bazen tecrübesiz bir hemşirenin enjeksiyon uygulaması bazen ise enjeksiyon yapılan bölümün hassasiyeti sebep olarak gözlemlenebilir.

Aynı şekilde alerjik reaksiyon kişiden kişiye değişebilir ve süreç bazında da alışık olmadığınız kadar uzun sürebilir. Hepatit B aşısı ateş yapar mı ya da uyku mu getirir mi şeklinde çok fazla soru kalıbı var. Aslında bunların hiçbirisinin temel anlamda yan etkilerden olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bazı durumlarda bunlar gözlemlenebiliyor.

Aşı sonrası beklenen yan etkiler arasında nadiren gözlenen bazı durumlar yaşanabiliyor.

  • Uyuma Güçlüğü
  • Uyku Sorunu
  • Yüksek Ateş
  • Alerji Hassasiyetleri

Bunların görülmesi durumunda ise herhangi bir süreç beklemeden hemen doktorunuza başvurmanız veya en kötü ihtimalle danışmanız tavsiye edilmektedir. Günümüzde Hepatit B aşısı 3 doz olarak vurulduğu için bu tip alerji durumları her aşamada gözlemlenebiliyor. Sizin yapacağınız şey ise uzman bir kişinin elinden aşınızı olmak için sağlık merkezlerine başvurmaktır.

Sağlık baz alındığında sık yapılan hatalardan birisi bu tip aşıları eczaneden temin ederek bilinçsiz insanlara uygulatmaktır. Yinede aşı sonrasında ve öncesinde gereken önlemleri almanız gerek. Beklenen yan etkiler herkes için olacak diye bir şey yok. Fakat yinede önlem almak ve aşı olduktan sonra bir süreliğine bu reaksiyonlara karşı tetikte beklemek yararınıza olacaktır. %1-10 aralığında gözlemlenen bu yan etkiler görülse dahi çok büyük bir kısmının 1-6 saat aralığında tamamıyla ortadan kaybolduğunu söylemek mümkün.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle