Hepatit C Aşısı’nın Yapılma Zamanı, Yararları ve Koruma Süresi
Hepatit C aşısı henüz bulunamadığı için uygulanabilen bir enjeksiyon değildir. Koruma kapsamına alınması ise bağışıklık güçlendirmesi ile mümkün olabilir.
Hepatit C aşısı başlı başına önemli bir konu olarak düşünülebilir. Birçok viral enfeksiyon için aşılama yapılır ve sağlık örgütleri bunları zorunlu hale getirir. Ancak HCV için durum oldukça farklıdır.
İçindekiler
Hepatit C Aşısı Tanımı
Hepatit C aşısı halen daha bulunmadığı için uygulanabilen bir enjeksiyon değildir. Aşılama yapılamaması sebebiyle korunma durumu daha da düşüktür. Genellikle hastaların büyük çoğunluğu bile bu durumun farkında değildir. Ancak kronikleşme oranı çok yüksek, bulaşma ihtimali bir o kadar etkin bir vakadır.
Viral enfeksiyonlar bir şekilde bulaşıcı olup yayılabilir. Aşılama imkânı olan enfeksiyonlar için bu durumu önlemek basittir. 1-3 doz arasında vurulan enfeksiyon aşıları sayesinde sorunsuz bir bağışıklık yakalanabilir. Yani ortalama %80-99 arasında bir bağışıklık oranı gözlemlenir. Tabi ki Hepatit C aşısı olmadığı için korunma oranının bu noktaya gelmesi imkânsızdır. Bunu daha net görebilmek için sağlık örgütlerinin sunduğu istatistiklere göz atmak gerekiyor.
Belirtileri ilk bulaştığında ortaya çıkmayan, bulaşması sonrasında ortalama 180 gün süren ve kronikleşerek 30 yıla kadar vücudunda kalabilen bir virüstür.
Hepatit C Belirtileri | Bulaştıktan 6-7 Hafta Sonra |
Hepatit C Süresi | Minimum 180 Gün |
Kronik Hepatit C | 20-30 Yıl |
Siroz ve Karaciğer Yetmezliği Oranı | %1-5 |
Hepatit C Aşısı Yerine Korunmanın Yolları ve Zamanı
Hepatit B aşısının olmaması tedavisi olmadığı anlamına gelmiyor. Hemen hemen herkeste görülebilecek kadar yaygın bir enfeksiyon olmasından ötürü İnterferon tedavisi denilen güçlü ilaçlarla yapılan iyileştirme seansları vardır. Bu süreç çok uzun olabilir. Zira korunma sağlanmasından çok karaciğer fonksiyonlarının zarar görmeden varlığını sürdürmesi ve hayata devam edebilmesi amaçlanmaktadır.
Tabi ki İnterferon tedavisi için aktif bir Hepatit C vakası gerekiyor. Kaç doz uygulanacağı, ne kadar süreceği ve tedavinin ne denli işe yarayacağı gibi detaylar ise tamamen doktorunuzun kontrolündedir. Bunları nerede yaptıracağınız ise yine sizin seçiminize bağlı.
İnterferon tedavisi neredeyse yeni bulundu ve her geçen gün üzerine eklenerek araştırmalar yapılıyor. Sorunsuz bir HCV dönemi geçirmek, kronikleşme evresinde oranı düşürmek, yaşanan kronik karaciğer hastalıklarının sayısını azaltmak için bu tip tedavilerin artması gerek. Aynı şekilde viral enfeksiyon ilaçları uygulanmaya devam edildiği ise biliniyor.
Ek olarak Hepatit C aşısının olmamasına rağmen korunma sağlanması adına viral enfeksiyonlar için üretilen anti medikal ürünler kullanılabiliyor. Yani enfeksiyon riskine karşı yapılan genel aşı ve ilaçlarla HCV virüsüne karşı koruma sağlanması mümkün. Tabi ki bu durum diğer Hepatit aşılarının aksine %80-99 dolaylarında olmayacaktır.
Hepatit C’den Korunma Olasılığı
Hepatit C’den korunmak için daha dikkatli ve hijyen kurallarına uygun yaşamak yeterli olacaktır. Genel hatlarıyla manikür ve pedikür gibi eylemlerde kullanılan kişisel ürünlerin temizliği, tarak veya makas gibi ürünlerin dikkatsiz kullanımı buna sebebiyet verebilir. Temas ile bulaşan bir virüs olmamasından ötürü endişelenmemeniz önerilir.
Ancak kan ve kan dokusuna temas durumunda bunun bulaşıcılık oranı korkutucu bir noktaya ulaşabiliyor. Örneğin herkesin yanlış bildiği bir diğer unsurda cinsel ilişkiyle Hepatit C bulaşması durumudur. Aslında bu mümkündür. Yani HCV cinsel ilişkiyle bulaşır mı sorusuna evet diyebiliriz. Bunu orantı olarak incelediğimizde ise %20’lik bir kesime rastlıyoruz.
Hepatit C’nin korunma amaçlı uygulanacak prosedürleri genel hatlarıyla temizlik ve hijyen üzerinedir. HCV seks ile bulaşabilmesi için HIV gibi aktif ve yayılmaya hazır virüslerle bir arada bulunmalıdır. Nerede olursanız olun yaşadığınız coğrafyanın kurallarına göre bunlar değişebilir.
Örneğin Hepatit C yoğun olan ülkelerde seyahat öncesi veya seyahat dönüşü mutlaka testler yaptırılmalıdır. Anti viral enfeksiyon ilaçlarının ise bir süre önceye kadar uygulanması önerilir. Böylelikle net olarak Hepatit C’nin bulaşmasını önleyecek bir bağışıklık olmasa da belirli oranda bir korunma sağlanacaktır. Yakın zamanda İnterferon tedavisi ile beraber aşısının bulunması bekleniyor. Ancak an itibariyle Hepatit C aşısı olmadığını yineleyelim.