Hepatit C Hastalığının Tedavisi için Hangi İlaçlar Kullanılır? Fiyatları Nelerdir?

Hepatit C tedavisi farklı ilaçlarla yapılabiliyor. Fakat binlerce lira olan ilaçlar için SGK anlaşması son yıllarda gündeme gelmiştir.

Hepatit C tedavisi genel anlamda farklı metotlarla yapılabiliyor. Bazı viral enfeksiyonlar tedavisi ya da aşısı olmayan türler olarak açıklanabilir. Fakat Hepatit C ilaç tedavisi ile sonuca varılan bir vaka.

Hepatit C Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılıyor?

Hepatit C tedavisinde kullanılan özel ilaçlar şimdiye kadar varlığını korumuştur. Fakat ilaç ile tedavi sürmesine rağmen tam anlamıyla başarı oranının istenenden uzak olduğuna şahit olmuştuk. Örneğin son dönemlerde başarı oranının artmasının altında yatan temel faktörü buna bağlayabiliriz. Günümüzde HCV tedavisi denildiğinde medikal yani ilaç tedavisi ilk akla gelen alternatif oluyor. Şimdiye kadar uygulanan ilaç tedavilerinde ise mevcut iyileşme oranının %40-45 seviyelerinde seyrettiğini söyleyebiliriz.

HCV ilaçlarında başarı  
Standart HCV İlaçları %40-45
Telaprevir HCV İlaçları %80-83
İlaç Tedavisinde Genel Başarı Oranı %97-100

Aslında eskiden beri Telaprevir HCV ilaçlarının etkileri son derece açık bir biçimde ortaya konulmuştu. 2015-2016 yıllarına kadar bu tür ilaçların kullanılmamasının altında ise maliyet faktörü önemli bir noktaydı. Yan etkileri olmayan ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleyen bu molekül bileşenlerinden oluşan yeni ilaçlar son derece yüksek fiyatlar ile satışa sunuluyordu.

Halen daha hepatit tedavisinde yeni araştırmalar sürüyor. Araştırmalar kapsamında da günden güne fiyat etiketleri aşağıya çekilmiş oluyor. SGK düzenlemesi yeni ilaçları güvence kapsamına alarak geri ödemeye başladığı için büyük bir fırsat yaratılmış oluyor. Herkesin uzaktan bildiği hepatit c için kullanılan ilaçların adı artık tüm hastalar için hayal olmaktan çıkıyor.

Hepatit C Tedavisinde Kullanılan İlaçların İsimleri

Hepatit C için kullanılan ilaç isimleri doktorunuz tarafından size reçete edilecektir. Keza dışarıdan alımın son derece zor olduğunu söyleyebiliriz. Şu sıralar binlerce liraya satılan Hepatit C ilaçları reçete edildiklerinde SGK yani devlet tarafından karşılanıyor. Ancak 2015 hatta 2016 yılından önce bu ilaçların karşılanmadığını söylemek mümkün. Sonrasında yararlanmaya başlanılan haklarla beraber HCV tedavisi daha da kolaylaştı.

Farklı ilaç markaları olduğu gibi doz, miktar ve etki olarak ana etken maddelerinden ötürü değişkenlerden söz edilebiliyor. Haliyle Hepatit C ilaç isimleri etkileri ile öne çıkan etken maddeleriyle aşağıdaki sıralamada yer alıyor.

  • AbbVie Viekirax: Ombitasvir, Ritonavir, Paritaprevir
  • Viekire Pak: Ombitasvir, Paritaprevir, Dasabuvir, Ritonavir
  • Technivie: Ombitasvir, Ritonavir, Paritaprevir
  • Olysio: Simeprevir
  • Victrelis: Boceprevir
  • Pegintron: Pegile Interferon Alfa 2B
  • Pegasys: Pegile Interferon
  • Daklinza: Daclatasvir
  • Rebetol: Ribavirin
  • Sovaldi: Sofosbuvir
  • Zepatier: Grazoprevir, Elbasvir
  • İncivo: Telaprevir
  • İnfergen: İnterferon

Bu ilaçların tamamı global ilaç endüstrisinde mevcut olarak satışa sunulmaktadır. Ciddi anlamda yüksek bütçeler gerektiren ilaç kullanımlarının dünyada en yüksek ciro yapan markalar olduğunu ise söylemeye gerek yok. İlaçlar 80 bin lira ile başlayıp 200.000 $ ve üzerine kadar çıkabilen türlere sahip. Hepatit C virüsünü bloke ederek kronikleşen bir hastalığı dahi tedavi edebiliyor.

Hepatit C İlaçlarının Fiyatları

Hepatit C ilaçları için yeni moleküller bulundu ve her keşfedilen gelişim ile beraber fiyatlar düştü. Bundan 10 yıl önceye kadar hatta 2015 yılına kadar çok daha yüksek meblağlardan söz edilebiliyordu. SGK ise talepler doğrultusunda ve artan fiyatlar açısından karşıladığı ilaç listesine yeni Hepatit C ilaçlarını dahil etti. Böylelikle binlerce HCV tedavisi bekleyen hastaya çare bulundu.

Normal şartlarda bu tür ilaçları alabilmenin pek mümkün olmadığını fiyat etiketlerini gördükten sonra anlayabilirsiniz. Birçok HCV taşıyıcısının veya kronik olarak Hepatit C hastası olan kişinin bu dertten muzdarip olduğu biliniyor. En az 12 ile 24 hafta arasında değişen tedavi sürelerinin 12 aya kadar ulaşabildiğini hesaba katmak gerek.

Burada yapılan en önemli kıyaslamanın ise Hepatit C ilaçları için fiyat etiketi ile karaciğer nakli arasında yapıldığını söylemek mümkün. Uzmanlara göre bir karaciğer naklinin yalnızca ameliyat masrafı ortalama 120.000 TL olarak belirlenmiş. Bunun operasyon öncesi ve sonrası çok sayıda ilaç, tahlil, uygulama ve süreçleri bulunuyor. Bunlarla bu tutarın iki katına kadar yükselebilmesi mümkün görünüyor.

Oysa uzmanlar Hepatit C için kullanılan ilaçların SGK tarafından karşılanması ile etkileri kısa zaman zarfında gözlemlendiği için masrafların düştüğü yönünde açıklama yapıyor. Ortalama 24 haftaya kadar %80’in üzerinde başarı oranıyla sonuçlar alınıyor. Nakle göre tedavi maliyeti ise SGK cephesine 60-70 bin TL olarak yansıyor.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle