Hepatit B Bulaşma Yöntemleri, Tedavi Yolları ve Semptomları

Hepatit B en sık görülen viral enfeksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem Türkiye hem de global çapta bulaşıcı oranı en yüksek Hepatittir.

Hepatit B kronik veya akut olarak karşılaşabileceğimiz bir enfeksiyondur. Enfekte olan kişinin ise hasta ya da taşıyıcı olarak iki farklı şekilde HBV ile yaşaması mümkündür.

Hepatit B’nin Tanımı

Hepatit B nedir diyen çok sayıda kişi olması oldukça doğal. Zira virüsü taşıyan çok sayıda insan olduğunu söyleyebiliriz. Bu minvalde hem dünyada hem de Türkiye’de Hepatit B virüsü taşıyan insanların sayısının yüksek olması bulaşıcı olup olmadığının merak edilmesini sağlıyor. Her Hepatit gibi HBV için belli başlı kalıplardan söz etmek gerek. Örneğin viral enfeksiyonlar için bulaşıcılık en dikkat çeken noktadır. HBV ise diğerleriyle kıyaslandığında en yüksek bulaşma oranına sahip olan enfeksiyondur.

Kanda bulunan antikor ve antijenler ölçümlenerek HBV virüsünü taşıyıp taşımadığınız anlaşılabilir. Hatta daha önceden geçirdiğiniz enfeksiyon hakkında bilgi alabilir, mevcut bağışıklığınızı ortaya koyan antikorlar ile güvende olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Hepatit B kuluçka süresi ne kadar diyenler için 6 aylık bir süreçten söz edebiliyoruz. Bu basit enfekte durumları göz önüne aldığımızda 40 gün ile başlayan, kronikleşme durumunun oluşabileceği vakalarda ise 180 güne kadar uzanabilen bir süreçtir.

Hepatit B Belirtileri

Hepatit B virüsü gebelikte oluşabilecek sarılık vakasıyla ilişkilendirilebilir. Zira hamilelikte sıkça karşılaşılan bir durumdur. Burada bebeğe doğrudan geçişinin mümkün olması kontrollerin önemini bir kez daha ortaya koyar. Testler hamilelik boyunca ortaya çıkan belirtilere göre yapılmalıdır. Fakat her insana Hepatit B virüsü için rutin kontrollerin yapılması önerilir. HBV için tekil düşünmemek ve düzenli olarak kan testlerinin tekrarlanmasını sağlamak ise daha yerinde olacaktır. Hem antijen ve antikorlar hem de delta ajanı araştırmalarıyla tüm viral enfeksiyonlardan korunma sağlanabilir.

Akut Hepatit B belirtileri arasında çok baskın detaylar görülmez. Aksine insanlar 6 aylık bu süreci farkında olmadan atlatabilirler.

  • Karın Ağrısı
  • İştah Kaybı
  • Mide Bulantısı
  • Kusma İsteği
  • Sarılık (Göz Akında)
  • Ateşlenme
  • Eklem Ağrısı
  • Kas Ağrısı
  • İdrarda Koyulaşma
  • Dışkı Renginin Açılması
  • Halsizlik ve Yorgunluk

Tabi ki kronik ve akut olarak bilinen Hepatit B belirtileri arasında bir takım farklar olabiliyor. Burada kuluçka döneminin etkisi büyük denilebilir. Çünkü Bir Hepatit B vakası 6 ayı geçkin bir süredir devam ediyorsa kronikleşmiş olarak kabul edilir.

(Hepatit B Süreçleri  
Hepatit B Kuluçka Süresi 40-180 Gün
Akut Hepatit B Süresi 0-180 Gün
Kronik Hepatit B Süresi 180 Günden Fazla

Kronik Hepatit B belirtileri arasında ise akut reaksiyonların dışında şunlar gözlemlenebilir.

  • Sarılık (Vücuda Yayılmış)
  • Karaciğer Fonksiyonlarında Aksamalar
  • Karaciğer ve Böbrek Rahatsızlıkları
  • Karın Bölgesinde Hastalıklar

Hepatit B Bulaşma Yolları

Hepatit B ile yaşamak mümkündür. Ancak birçok kişi bulaşıcı olması, siroz gibi önemli hastalıklara yol açması sebebiyle HBV olan insanlardan uzak durmayı tercih ediyor. Oysa tükürük veya temas ile geçmeyen bir hastalıktır. Hamilelerde anneden bebeğe doğrudan geçişi dışında direkt bulaşma riski yoktur.

Dolaylı olarak ise kan ve vücut sıvılarıyla geçişi mümkündür. Virüs kanda bulunduğu için taşıyıcının kanı ile temas halinde bulaşma mümkündür. Aynı şekilde meni veya vajinal akıntı gibi cinsel ilişki esnasında karşılaşacağınız vücut sıvılarından geçebilir. Aşı vurdurduğu için Anti testlerinde pozitif çıkan ve antikor barındıran kişilerde bu noktada da bir problem yaşanmayabilir. Zira bağışıklık kazandığı için sorun yaşamadan hayatına devam eder.

Hepatit B aşısı inaktif olarak vurulan bir aşıdır. Doğal olarak herhangi bir risk ve bulaşıcılığı söz konusu değildir. Aşı vurulduktan sonra ortalama süresi kısadır. Ancak belirli periyotlarla 2 doz daha vurularak bağışıklık süresi 5 ile 15 yıl arasına çıkarılabilir. Çocuklarda kronikleşme oranı çok yüksek olduğu gibi bulaşıcı yönünün daha baskın olduğunu söylemek gerek. AİDS gibi ciddi hastalıklarla kıyaslandığına sürekli olarak gündeme gelir. Fakat Hepatit B tedavisi mümkün olup kanda antijen ve antikorların tespit edilmesi kontrol amaçlı önem taşır.

Hepatit B Tedavisi

Hepatit B tedavisi denildiği zaman öncelikli olarak tespitini önemsememiz gerekiyor. Kanda mevcut virüsü tespit ettikten sonra tedavi süresi tamamıyla kontrol mahiyetinde geçebilir. Birçok taşıyıcı veya kronik hepatit b hastası net bir tedavi görmez. Ancak belirli aralıklarla karaciğer testleri ve AFP gibi fonksiyonlarla vücutlarındaki anomalilerin tespiti için kontrole giderler.

AFP tıbbi literatürde Alfa Fetoprotein ismiyle anılan bir plazmadır. Normal insanlarda karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi için toplanırlar. Bebeklerde ise sağlıklı bir gebeliğin sinyalini verirler.

Bu gibi testlerin düzenli olarak yapılmasıyla beraber Hepatit B vakasında karaciğer tahribatı, siroz, karaciğer kanseri gibi durumlarla karşılaşma olanağı düşer. Genel geçer bir oranla %15 oranında siroz tehdidi vardır.

Fakat bunun her hastayı kapsamadığını ve düzenli yaşayarak 30 yıl boyunca Hepatit B ile sağlığını koruyan insanlar olduğunu da eklemek gerek. Yani her Hepatit B hastası bulaşıcı ve siroz yapan ölümcül bir hastalık taşıyormuş algısından kurtulmak gerekir.

Aynı şekilde Hepatit B hastasıyla aynı evde yaşayabilir, aynı tabaktan yemek yiyebilir, birlikte uyuyabilir, korunarak cinsel ilişkiye girebilir, evlenebilir ve çocuk sahibi olabilirsiniz. HBV hayatın sonu değildir. Türkiye’de 3-4 milyon kronik Hepatit B hastası vardır. Bunların yarısından çoğu ise farkında olmadan bu düşüncelere sahip olabilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle