Hepatit A Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Akut karaciğer hastalığı olmaktadır. Ana belirtileri arasında kişilerde halsizlik, yorgunluk, yüksek ateş,koyu renkli idrar görülmektedir. HAV virüsü neden olur. Bulaşıcı bir karaciğer enfeksiyon hastalığıdır.
İçindekiler
Hepatit A
Hepatositlerin nekrozu eşliğinde gelişmekte oluşan viral bir enfeksiyon olmaktadır. Botkin hastalığı olarak da bilinmektedir. Hepatit A bağırsak enfeksiyonları içerisinde yer almakta olan akut enfeksiyöz bir karaciğer hasarının oluşmasına neden olan hastalıktır. Bağırsak sistemiz içerisinde fekal-oral enfeksiyon bölümünde bulunmaktadır. Hastalığın süreci içerisinde akut enfeksiyon karaciğer hastalığı, hepatosit nekrozu eşlik edecektir. Hepatit A hastalığı dışkı mekanizması tarafından aktarılmakta olan ey yaygın bağırsak enfeksiyonları olarak bilinmektedir. Hepatit a su ve beslenme yoluyla bulaşmakta olan bir hastalıktır. Kişilerin günlük kullandıkları nesnelerden bulaşma riski bulunmaktadır. Gıdaların üzerinde hav virüsünün olması sonucunda meydana gelecektir.
Enfekte olmuş sularda yaşayan bu nedenle de kirlenen sebze ve meyvelerde, çiğ kabuklu deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Daha sıklıkla çocukluk döneminde görülmektedir. Hastalığın nedeni olarak pikorviridid ailesine ait olan RNA virüsünün bulaşması sonucunda ortaya çıkacaktır. Nedenleri arasında kişilerin sağlığını korumaması, hijyen kurallarına uymaması, kirli havuzlarda yüzmesi, meyve ve sebzelerin kirli olması, yemek sırasında ellerin temizliğine dikkat edilmemesi, dövme sırasında, kapı kolları ya da korunmadan cinsel ilişkiye girilmesi gibi nedenleri bulunmaktadır.
Belirtileri
Hepatit A kişilere gıda, su ya da hijyen kurallarına uymaması sonucunda bir hastanın vücudunda bulunan virüsün kan dolaşımına girmeden önce endotel mukozal rektum, primer virak replikasyon oluşacaktır. Virüsün hücrelerde çoğalması sonucunda karaciğer hücrelerinin dejenerasyonu gelişmesini ve işlevlerini yapmasını engelleyecektir.
Bu virüs immünojentiye sahip olmaktadır. Yani hızlı ve güçlü bir bağışıklık sisteminin tepkisi virüsün çoğaltılmasını durduracak ve karaciğer hücrelerini etkilemez.
Hepatit A hastalığının ilk aşamasında neredeyse herhangi bir belirti vermeyecektir. Bu süre ilk 28 gün olan kuluçka dönemi olmaktadır. 42 ile 54 gün olan ikinci evresinde ise kişilerde bir takım belirtileri olacaktır.Bu belirtiler grip hastalığının belirtilerine çok benzemektedir.
- Kişilerde genel rahatsızlık;
- Kas ve eklemlerinde zayıflıkla birlikte gelen ağrının oluşması;
- Kişi sürekli olarak kendisini yorgun hissetmeye başlar;
- Depresyon;
- Karın ağrısı;
- Göğüste sıkışma;
- İştahsızlık;
- Mide bulantısı;
- Kusma;
- İshal;
- Karaciğerin genişlemesi;
- Yüksek ateş;
- Baş ağrısı;
- Cildin sürekli olarak kaşınması.
Hastalarda meydana gelen Hepatit A virüsünün son evresi 54 ile 90 gün arasında belirtiler vermektedir. Bu belirtiler şunlardır:
- Gözün ve cildin sararması(sarılık);
- Renksiz dışkı;
- Koyu kahverengi idrar.
Botkin hastalığının bir takım komplikasyonları da bulunmaktadır. Kolanjit, kolesistit, pnömoni, akut hepatit ensafalopati gibi komplikasyonları olmaktadır.
Tedavisi
Hepatit A hastalığının belirtileri genellikle grip hastalığına benzemesi sebebi ile kişilerde geçici bir durum olarak adlandırılmakta olduğundan ikinci kuluçka evresi içerisinde olduğu zamanlarda doktora gitmekten çoğu kişi kaçınmakta ve kendiliğinden geçecek olduğunu düşünmektedir. Doktor ziyaretine giden kişilerin ilk olarak hastalığın tedavisi için doktor tarafından teşhisinin konulması gerekmektedir. Bunun için doktor şikayetlerini dinler. Viral hepatit için kan testi isteyecektir. Biyokimyasal kan testi ve idrar biyokimyasına bakılmak içinde idrar testi kişilerden istenir. Karın boşluğu, karaciğer görüntülemek için kişilerde ultrason istenecektir.
Dahiliye, enfeksiyon bölümü ya da gastroenteroloji bölümüne hastaların gitmesi gerekmektedir. Hastanın ilk olarak dinlenmesi tavsiye edilmektedir. Bunun için yatak istirahati verilecektir. Doktorun tanı koyduktan sonra bozulmuş karaciğerin tekrardan düzenlenmesi için zararlı toksinlerden arındırılabilmesi için bir takım ilaçlar reçete edilir. Karaciğerde oluşan hastalıkların hepsinde olduğu gibi hepatit A hastalığının tedavisinde de diyet çok önemli olmaktadır. Kişilerin alkol tüketiminden uzak durmaları, sigara kullanmamaları çok önemlidir. Yağlı, baharatlı, kızarmış, koruyucu madde içeren gıdalar, asitli içecekler, cips gibi sağlıksız ve zararlı ürünler tüketmeyeceği gibi aynı zamanda da tuz ve yağ tüketimini de sınırlandıracaktır.
Hepatit A hastalığından korunmak için kişiler her zaman hijyen kurallarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle de yemeklerden önce ellerini yıkamaları gerekmektedir. Kirli suya sahip olan havuzlarda yüzmemeli kirli su tüketmemeli ve kirli suda yetişen ürünleri yememesi gerekmektedir. Zararlı yiyeceklerden kaçınacağı gibi sık alkol tüketiminde de bulunmamalıdır. İhtiyacı olmadan ve doktor tarafından verilmediği süre içerisinde kişilerin kimyasal ilaçlar kullanmaları sakıncalıdır.
Kaynaklar
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-a/symptoms-causes/syc-20367007
- https://www.medicinenet.com/hepatitis_a/article.htm
- https://medlineplus.gov/hepatitisa.html
- https://www.vaccines.gov/diseases/hepatitis_a/index.html
- https://www.emedicinehealth.com/hepatitis_a/article_em.htm