Hepatit B Hastalığına Bakan Doktor ve Bölüm
Hepatit B şüphesi ile hangi doktora veya bölüme başvuracaklarını bilmeyenler Dahiliye ile birlikte testlerini yaptırabilirler. Test sonucu değerlendirme ile yeniden yönlendirilebilirler.
Hepatit B hastalarının yakından bildiği bir durum olsa da şüphelenen ve endişe duyanlar bu noktada meraklanıyor. Hepatit B için hani bölüme çıkılır veya hangi doktora gidilir gibi sorularla sıkça karşılaşıyoruz.
İçindekiler
Hepatit B Hastalığına Bakan Bölüm
Hepatit B enfeksiyonu taşıdığınızdan şüphelendiğinizde veya bir şekilde bulaştığını düşünüyorsanız bu soru aklınıza takılabilir. Tüm viral enfeksiyonlar insanlar için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Genellikle bu durumla karşılaşıldığında Hepatit B’ye hangi bölüm bakar diyenlere rastlayabiliriz.
Basit bir kan testi ile sonuca varmak mümkün olabilir. Tabi ki detaylı bir test yapılacaktır. Ancak ilk etapta HBV varlığını görmek için ufak bir kan testi sonucu ortaya çıkarmak için yeterli olur. Bunun için uzman yorumunu almak adına bir Dahiliye uzmanına danışmalısınız. Yani İç Hastalıkları servisinden alacağınız randevu ile doktorunuza danışın. Ardından kendisine şüphelerinizi iletin. Hepatit B için hangi doktor bakar demek yerine herhangi bir doktordan randevu alabilirsiniz. Çıktığınız poliklinik sizi laboratuara yönlendirecek ve sonrasında da sonuçları Dahiliye uzmanıyla paylaşacaktır.
Dahiliye bölümünde iç hastalıkların tamamına bakılmasından ötürü karaciğer, pankreas ve böbrek gibi önemli organların tükenme evresinde olup olmadığı ile ilgili sonuçlarla karşılaşılabilir. Bazen gerek görüldüğü takdirde Hepatit B testlerinin sonrasında biyopsi istenebilir. Burada doktorunuz karaciğer yetmezliği gibi durumlardan şüphelendiğinde emin olmak isteyecektir.
Hepatit B İçin Gidilecek Uzman Doktor
Hepatit B hangi doktora çıkarsak teşhis edilir ise bölümün ardından merak edilen bir diğer detaydır. Hangi doktora çıktığınız burada pek önemli değil. Çünkü ihtiyaç duyulduğu takdirde tümüne yönlendirileceksiniz. Bazen yapılan detaylı HBV testleri ile sonuçlarınıza tüm doktorlar bakar. Bölüm olarak Dahiliye ile başlasanız dahi çıkış noktanız farklı bölümler olabilir.
Hepatit B endişesi ile doktora başvurmanız önemli bir adımdır. Hangi bölüm veya doktor olacağına takılmamanız gerekiyor. Sıradan bir dahiliye randevusu alın ve hastaneye adımınızı atın. Laboratuar sonuçları uzunca bir süreç alabilir. Sırf bu yüzden Hepatit B için özel hastaneye veya laboratuarlara gitmeli mi sorusunu soran çok fazla insan var. Bu tamamıyla kişisel bir seçim olacaktır.
Devlet hastaneleri kan testlerinin tamamını uyguluyor ve sonuçlarını belirli bir süre zarfında doktorunuza teslim ediyor. Burada SGK ile sağlık güvencesi olanlar hiçbir ücret ödemeden bu işlemleri yaptırabiliyor. Fakat biyopsi gibi önemli testlerin devreye girmesiyle ileriye atılan randevular ve geciken sonuçlar olabiliyor.
Hepatit B Test Süresi | |
Özel Hastane/Laboratuar | 1-2 İş Günü |
Devlet Hastaneleri | 3 İş Günü ve Üzeri |
İlgili testin sonucunu almak için devlet hastanelerinde haftalarca bekleyen insanlarda olabiliyor. Burada iki temel faktörden söz etmemiz gerek. Bunların ilki hastanenin yoğunluğu oluyor. Personel yetersizliği veyahut hasta çokluğu ile beraber bu gecikmeler oluşabiliyor. Bir diğer faktör ise teknolojik yetersizlik olarak tanımlanabilir. Donanımsal açıdan sonuçların daha yavaş alınması ile bu süreçler yaşanabiliyor.
İster istemez insanların ilgisi Hepatit B testi için özel hastaneler ve özel doktora kayıyor. Yani kısmi olarak HBV testi için nereye gidilir sorusuna ek ücret ödeyerek özel sağlık kurumları cevabını almamızın asıl sebebi test süreçleridir. Ancak özel hastanede SGK güvenceniz olsa dahi hem kullanılan malzemeler hem de yapılan testler için ekstra birçok ödeme yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Büyük şehirlerde doğrudan laboratuvar olarak işleyen birçok kurum var. Bunlar hem 24 saat içerisinde sonuç alabilmek hem de bir klinikten daha aktif hizmet alabilmek için etkin bir seçenek olabilir.
Hepatit B Testlerinin Merkezleri
Hepatit B hastanede yatmaya gerek kalmadan test yaptırabileceğiniz bir enfeksiyondur. Belirtileri çok ortaya çıkmadığı gibi birçok kişi kan testi yaptırana kadar bunun farkına varamaz. Hangi doktora gidilir veya hastaneye gidilmeli gibi sorular ise kişisel tercihe göre belirlenebilir.
Özel olarak bir doktora çıkmanıza gerek olmadığı gibi bölüm sınırlaması da yoktur. Poliklinikler test sonuçlarını görerek zaten yönlendirme yapacaktır. Doktora belirteceğiniz Hepatit B endişesi ile beraber kan testi haricinde üç farklı HBV testi uygulanır. Bunları uygulayabilecek donanıma sahip bir laboratuarın olduğu tüm sağlık kuruluşlarını tercih edebilirsiniz.
Devlet hastanelerinin çok büyük bir kısmında bu laboratuvar ve teknik donanım mevcuttur. Ancak yoğunluk ve personel yetersizliği sonuçların çıkma süresini uzatabildiğinden özel hastaneyi tercih etmeniz mümkün.
HBV testi sonucu hayatınızı büyük ölçüde değiştirmeyecektir. Keza mevcut kronik Hepatit B teşhisi olsa dahi uzun vadeli bir tedavi süreci başlayacaktır. Bu testleri daha sık ve düzenli yaptıracağınız bir sürece merhaba diyeceksiniz. Doktoruna yeterli bilgiyi vererek mevcut karaciğer ve böbrek durumu hakkında fikir sahibi eden hastalarda çok daha erken teşhis edilebilir.
Sağlıklı beslenme ve kendi vücudunuza göre karaciğerinizi koruma programına almanız adına diyetisyen desteği almanız gerekebilir. Yine devlet hastanelerinde diyetisyen bulunsa da özel bir beslenme uzmanını tercih etmek kişisel tercihler arasındadır.
Kaynaklar
- http://www.hasanozkan.com/hastaliklar.php
- http://www.hepb.org/blog/category/hep-b-treatment/
- https://www.emedicinehealth.com/hepatitis_b_treatment/article_em.htm
- https://med.stanford.edu/liver/education/treatment.html
- https://patient.info/doctor/hepatitis-b-pro
- https://www.nhs.uk/conditions/hepatitis-b/treatment/
- http://www.pamf.org/gastroenterology/conditions/hepatitis-b.html