Hepatit C Siroz Sebepleri, Semptomları ve Tedavi Yolları

Siroz ve karaciğer hastalıkları başlı başına bir Hepatit enfeksiyonunun son durağıdır. Bunun yanında tedavisi nedenlerine bağlı olarak yapılmalıdır.

Siroz Hepatit C tanımı aslında hastalığın ileriki süreçlerini temsil eder. Her HCV hastası için karaciğer fonksiyonlarını kaybettiği bir süreç mümkün görülmektedir.

Siroz Hepatit C

Hepatit C nedir sorusuna kendisini sürekli yenileyebilen ve hastanın vücudunda uzun yıllar kalarak karaciğer tahribatına yol açabilen bir enfeksiyon cevabını verebiliriz. Genel anlamda insanların büyük çoğunluğu viral enfeksiyonlar konusunda bilgi sahibi değiller. Hepatit denildiğinde ise dünyada yalnızca 150 milyon kişide bulunan HCV hakkında pek fikir alamayabilirsiniz.

Siroz Hepatit C olarak duymanız hastalığın ilerleyiş aşamaları ve sonucunu içerisinde barındırır. Tabi ki her HCV vakası karaciğer kanseri veya siroz olarak sonuçlanacak diye bir algı oluşmamalıdır. Zira enfeksiyonun aşısının olmaması ile birlikte korunma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu söylemek gerek. Buna rağmen Hepatit C ile yaşam mümkündür.

Bulaşma olanağını göz önüne aldığımızda AİDS gibi yaygın enfeksiyonlardan değildir. Hatta HBV gibi çok yaygın hepatitler ile kıyaslandığında son derece pasif olduğunu bile düşünebiliriz. Hepatit C olan insanlar belirtiler ile karşılaşmasalar bile hastalıkları gelişim gösterebilir.

Siroz Hepatit C Belirtileri

Hepatit C belirtileri arasında net olarak gözlemlenen tüm reaksiyonlar diğer hepatit enfeksiyonlarında da karşımıza çıkar. Akut ve kronik olarak çok büyük farklılıklar göstermez. Aynı şekilde akut enfeksiyonların ve kronik Hepatit C vakalarının büyük çoğunluğunda da bu tip belirtiler saptanmayabilir.

Kronikleşme evresinin %70’lerin üzerine çıktığını ve diğer hepatitlerden daha fazla olduğunu söylemeye gerek yok. Aynı zamanda Siroz Hepatit C belirtisi olarak eklem ve kas ağrısı, karın ağrısı ve bulantı gibi basit yönlü belirtilerden ziyade daha ciddi semptomlar saptanır.

Şu sıralar yapılan araştırmalar Siroz Hepatit C belirtisi olarak karaciğer fonksiyonlarının azalmaya başladığı, yavaş yavaş karaciğerin kendisini tükettiği ve siroz başlangıcının teşhis olarak konulduğu hastalardan söz etmek mümkün. Yani basit bir evre olmamakla beraber Hepatit C hastalarının son evreleri arasında Siroz bulunmaktadır.

Siroz Hepatit C belirtileri arasında virüsü ortaya koyan hiçbir semptom oluşmayabilir. Herhangi bir hastalık veya şikâyet üzerine yapılan testlerle HCV tanısı koyularak Siroz teşhisi yapılabilir. Tüm bunların yanında kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsü 20-30 yıl boyunca vücudunuzda kalabilir.

Siroz Hepatit C Nedenleri

Siroz Hepatit C nedenleri yönünden incelendiğinde birçok farklı noktaya değinilebiliyor. Fakat enfekte olarak gördüğümüz bir durum olduğundan ötürü nasıl bulaşacağı daha da ilgi çekiyor. Yani Hepatit C nasıl bulaşır demek için birçok sebebimiz var. Siroz etkisini görmemek için dikkatli bir yaşam sürmek zorundayız. Bu yalnızca HCV için geçerli değil. Hepatit teşhisi konsada konmasa da sağlıklı beslenme, düzenli yaşam olmazsa olmaz bir durumdur.

Hepatit C neden olur diye kafanızı kurcalayan bir takım sorular olabilir. Burada damar yani kan yolu ile alakalı tüm faktörler değerlendirilebilir. Aynı enjektör ile yapılan iğnelerde HCV virüsü diğer kişiye geçebilir. Bu durum genelde uyuşturucu kullanan ve damar içine enjekte edilen maddeler kullanan kişilerde sıklıkla gözlemlenmektedir.

Herhangi bir HCV hastasının kanının bulaştığı eşyalarla temas bu durumu sağlayacaktır. Tırnak makası, bıçak, jilet, tıraş makinesi gibi kesebilir özelliği olan eşyaların ortak kullanılması risk faktörünü doğurabilir. Direkt olarak geçiş ise yalnızca Hepatit C hastası anneden doğuracağı çocuğuna şeklinedir. Bunun haricinde Hepatit C hastası ile evlenilebilir, aynı evde yaşanabilir, korunarak cinsel ilişkiye girilebilir.

Siroz Hepatit C Tedavisi

Siroz Hepatit C tedavisi diğerlerinin aksine son evreleri sembolize eder. Siroz başlı başına tehlikeli bir hastalık türüdür. Doğal olarak kanser veya ölümcül virüsü vücuda yayan bir durum olarak görmek yerine dengeli bir yaşamı mümkün kılmamız şarttır. Siroz Hepatit C hastalarının en büyük hatası ise kontrolleri aksatmak ve farklı ilaçlar kullanmaktır.

Öncelikle Siroz hastalığının görülme sıklığı HCV minvalinde çok yüksektir.

   
HCV hastalarında siroz görülme sıklığı %5-20
HCV hastalarında siroz görüldükten sonra ölüm oranı %1-5

Yukarıdaki tabloda Hepatit C hastalarının siroz görme oranı gözler önüne seriliyor. HCV çıkan hastalarda %5-20 arası bir siroz görülme sıklığı vardır. Bu ise minimum 20 yıl içerisinde saptanan bir durumdur. Tabi ki bu süreci hızlandıran bazı durumlar var.

Örneğin 20-30 yıl boyunca düzenli beslenerek veya dengeli egzersizler yaparak siroz olmadan hayatını sürdüren insanlar görebiliyoruz. Bunun yanı sıra Hepatit C virüsü ile teşhisi konulduktan sonra alkol kullanmaya devam eden, hayvansal yağlar almayı sürdüren ve beslenmeye özen göstermeyen insanlarda çok daha kısa sürede bu etkiler görülebiliyor.

Hepatit C tedavisi için ilaç haricinde nakil alternatifi vardır. Fakat Hepatit kronikleştiğine çözüm noktasında değerlendirilen karaciğer nakli burada işlevsel olmayabiliyor. Çünkü HCV kendisini yenileyerek tekrardan vücutta varlığını gösteriyor. Bu durumda da hem karaciğer naklinin riskleri hem uygun karaciğerin bulunması ve operasyon için handikap oluşuyor.

Siroz Hepatit C tedavi edilebilir olması adına karaciğer nakli şart diyebiliriz. Ancak Siroz teşhisi konmadan önce hayatınızı düzene sokmanız bu aşamayı yaşamanızı oldukça geciktirecektir. Hepatit virüsü Siroz için tek başına yeterli olmamakla beraber kişinin alkol, beslenme, yağ ve enzim dengesizliği ile bunu desteklediğini söylememiz gerek.

Tedavi kadar merak edilen bir diğer unsur olan cinsel ilişkiyle Hepatit C bulaşır mı sorusuna ise oldukça güç cevabını vermek gerekiyor. Cinsel yollarla bulaşması mümkün değil diyemeyiz. Fakat çok eşli bir seks hayatı ile tamamen HCV ile enfekte bir partnerin birleşmesinde kan teması gerektirdiğini söylemek mümkün.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle