Hepatit B Tedavisinin Yapılış Yolları ve Merkezleri

Hepatit B Tedavisinde asıl amacın takip ve hastalıkların teşhisini saptayabilmek olduğu biliniyor. İlaç tedavisi ile karaciğer yetmezliği ve siroz oluşumunun önlenmeye çalışıldığını söyleyebiliriz.

Hepatit B tedavisi tam anlamıyla diğer tedavi metotlarıyla örtüşmeyebilir. HBV virüsüyle 30 yıl boyunca yaşayan insanlar vardır. Burada temel amaç sistemik hastalıkların oluşmasını önleyecek kontroller sağlamaktan geçer.

Hepatit B Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatit B tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. Son geliştirilen medikal tedavi seçenekleri sayesinde büyük oranda iyileşme sağlanmaktadır. İyileşme olarak görülen evrenin aslında bazen taşıyıcılık bazen ise pozitif olmayan bir Hepatit B antikoru olduğunu bilmek gerekir. Zira Hepatit B riskli bir hastalık olarak 2012 yılından itibaren ciddiye alınmaya başlanmıştır. Her yıl milyonlarca insanın ölümünü önlemek için bilhassa 2014 yılında ilaç ve aşılama noktasında devrimsel adımlar atılmıştır.

Genel hatlarıyla baktığımızda Hepatit B tedavisinin siroz gibi önemli rahatsızlıkların ortaya çıkmamasını sağlamayı amaçladığını vurgulamalıyız. Tedavi edilebilir bir hastalık olması ise bunun sağlanabilmesinden kaynaklanmaktadır. Son yaşanan tıbbi gelişmelerle hamilelikte dahi bu süreci yavaşlatarak uzun yıllar sağlıklı yaşamayı sağlayan reaksiyonlar gözlemlenmiştir.

Ana faktör düzenli olarak kan ve enzimlerle beraber Hepatit B tedavi edilebilir mi anlayabilmek amacıyla testlerin yapılmasıdır. Bunların düzenli yapılması karaciğer yetmezliği ve siroz gibi hastalıklardan korunmak için en önemli faktördür. 2014 yılında yeni bir interferon ilacı ile beraber başarı oranının çok daha yükseğe çıktığı doğrulandı. Aşılama alışkanlıkları ise ülkelere göre daha da geliştirilmeye çalışılıyor.

Hepatit B sıklığı  
Hepatit B Taşımış İnsan Sayısı 2 Milyar
Kronik Hepatit B 400-500 Milyon
Türkiye’de Hepatit B 3,5 Milyon

Hepatit B Tedavisinin Aşamaları

Hepatit B tedavisi için yeni ilaçlar bulundu ve bunların kullanılmasıyla beraber çok daha etkili sonuçlar alınabiliyor. Hastaneler daha hassas bir test için gerekli teknik donanımlarla tedavi edilebilir hale geliyor. Belirtileri gözlemlenmiş bir hastanın kontrol altında tutulması, tedavi süresince interferon ile olumlu etkilerin gözlemlenmesi üzerinde duruluyor.

Temel anlamda sıralamak gerekirse şu şekilde bir tedavi süreci gelişiyor.

  1. Kan testleri yapılır
  2. Hepatit B testi yapılır
  3. Karaciğer enzimleri ve biyopsi gerektiğinde yapılır
  4. Siroz gibi önemli hastalıklara karşı bir eğilim var mı kontrol edilir
  5. Tüm bu etkileşimlerin düzenli olarak periyodik biçimde yapılması sağlanır
  6. Hastalara interferon ile tedavi seansları başlar
  7. Yeni bir aşı takvimi ile korunma sağlanır
  8. Kronik Hepatit B tedavisi kapsamında hayatı boyunca düzenli kontrole gelmesi sağlanır

Değerlendirildiğinde en tehlikeli ve bulaşıcı viral enfeksiyonun Hepatit B olduğunu söylemeliyiz. Genelde halk arasında AIDS gibi ciddi hastalıkların bulaşıcı olduğundan söz edilir. Burada son yapılan araştırmalar Hepatit B’nin AIDS ile kıyaslandığında 100 kat daha fazla bulaşıcı olduğu ortaya koyulmuştur.

Siroz gibi ölümcül sayılabilecek hastalıklara yol açması ise ana faktörlerden birisidir. Bu yüzden Hepatit B belirtileri gözlemlenen hastalarda düzenli olarak kontroller sağlanmalıdır. Ani karaciğer yetmezliği oranı %1’den daha düşüktür. Fakat uzun süreli tahribat ile ölümlerin oranı %15-20 civarındadır. Bunu tespit ederek önüne geçmek ve tedavi edilebilir olduğunu söylemek mümkün.

Hepatit B Tedavisi Ne Kadar Başarılı?

Hepatit B hastaları kesinlikle ölümcül bir hastalığa kapıldığını düşünmemelidir. Bu aşamada sağlık merkezleri, hastaneler, sağlık ocakları ve klinikler hem psikolojik hem de genel sağlık anlamında destek vermektedir. Hepatit B ile yaşam sanıldığı kadar zor bir süreç değildir.

Genelde sosyal anlamda kopukluklar ve Hepatit B belirtileri gibi endişelerle karşılaşılıyor. Ancak bunların hiçbirine gerek olmadan hayatınıza devam edebilir, işinizi yapabilir, evlenerek çocuk sahibi olabilirsiniz.

Hayatınız boyunca dikkat edip aşılanarak ve hayatınıza dahil olan partnerinizin korunmasını sağlayarak standart bir yaşama sahip olabilirsiniz. Günümüzde Hepatit B hastası olan insanlar 2014 yılında yapılan araştırmalara göre %70 oranında hayatlarının sonuna kadar HBV ile yaşıyor. Bu kronikleşen durumlar için geçerli bir istatistiktir. Virüsün vücudunuzda bulunduğu süreç 30 yılı bulabiliyor. Siroz gibi hastalıkları yaşamamak için sadece dikkatli olunur ve kontroller aksatılmaz. Hepatit B tedavisinde ana amaç budur.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle