Karaciğer Enzim Düşüklüğü ve Bitkisel Tedavisi
Karaciğer enzimi, karaciğerin kimyasal reaksiyonunu hazlandırılması amacıyla var olan protein olmaktadır. Kan testinde ALT ve AST olarak ölçümü yapılmaktadır.
Karaciğer Enzimleri
Karaciğerdeki kimyasal reaksiyonu hızlandırmaya yardımcı olan proteinlere karaciğer enzimi denmektedir. Karaciğer fonksiyon testleri yapılarak karaciğerde bir hasarın meydana gelip gelmediğini anlamak amacıyla yapılmaktadır. Bu tahliller şunlardır;
Alanin Transaminaz (ALT): Sadece karaciğerlerde bulunmaz. Sadece karaciğerde bulunmaktadır. Kandaki atık toksinleri temizlemektedir. Proteinler ve kolesterol üretir. Kronik Hepatit C hastası olan bir kişide ALT testi yapıldığı zamanlarda kan çekilmeden önce yüksek çıksa da daha sonradan çok düşecektir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan ve kötü bir beslenme düzeni olan kişilerde de sıklıkla düşük çıkmaktadır.
Cinsiyet | Normal Değer |
Kadın | 10 – 40 U/L |
Erkek | 10 – 35 UL |
Aspartat Aminotransferaz (AST): AST karaciğer, kalp, kaslar, pankreas ve böbreklerde de bulunmaktadır. Bu organlar hasar görmesi durumunda kan seviyelerinde düşme meydana gelecektir. Ayrıca sigara kullanan, B6 vitamin eksikliği, diyaliz hastalarında, beslenme bozukluğu yaşayan ve karaciğer ya da safra kesesi iltihaplanması, Kalbi besleyen korofer atardamarlardan bir tanesinin pıhtılaşması sonucunda miyokart enfartüsü çıkması durumunda düşük çıkacaktır.
Cinsiyet | Normal Değer |
Kadın | 10 – 36 U/L |
Erkek | 14 – 20 U/L |
Karaciğer enzimleri düşük olan bir hasta iç hastalıkları bölümüne giderek dahiliye doktoruna tedavi olması gerekmektedir. Kişilerde karaciğer hasarına neden olacağı gibi, değerlerin çok düşük olması sonucunda kişilerin hayati tehlikesi bulunur. Bu nedenle vakit kaybetmeden doktora gitmeleri gerekmektedir. Karaciğer hastalığı tanısı konulmasına dahiliye bölümü bakar.
Değerlerin düşük çıkma nedenleri arasında kullanılan bazı antibiyotik tarzı ilaçların yan etkisi vardır. Karaciğerin hasar görme durumunda, safra kanalı problemlerinde Vücutta bulunan bakırın karaciğerde birikmesi sonucunda ortaya çıkan Wilson hastalığı, Karaciğerde fazla demirin birikmesi sonucunda ortaya çıkan Hemokromatozis hastalığı ve insan kanında safra boyasının yüksek miktarda bulunması sonucunda ortaya çıkan Gilbert sendromu karaciğer değerlerinin düşmesine neden olur.
Enzimleri Yükselten Besinler
Enzimleri düşük çıkan hastanın buna neden olan hastalığı ilk olarak bulunmalıdır. Genellikle karaciğer enzim düşüklüğü kişilerde beslenme eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Karaciğer düşüklüğü meydana geldiği zamanlarda, hasara neden olacağı için kişinin beslenmesini düzeltmesi hayati önem taşımaktadır. Stresli olan kişilerde beslenmelerine dikkat etmemeleri nedeniyle değerlerin de düşme meydana gelir. Karaciğer enzimlerini tekrardan düzenleyen besinler şunlardır:
- Dana, sığı, hindi, tavuk ve tavşan eti tüketmelidir;
- Soğuk su balıkları diyetine eklemelidir.
- Armut, elma, çilek ve havuç tüketimine önem vermelidir;
- Bıldırcın yumurtası;
- Süt ve süt ürünleri;
- Enginar ve kereviz;
- Zeytinyağı ve tereyağı.
Siyah çay ya da kafeinden uzak durmalıdır. Kişiler daha çok yeşil çay tüketmesi enzimlerin normal seviyeye çıkmasını sağlayacak olan kateşin maddesi sayesinde sağlıklarına kavuşacaklardır. Yemeklerine bol miktarda sarımsak katmalıdırlar. Allisin maddesinin karaciğer enzimlerini düzenleyecektir. Bağışıklık sistemi üzerinde de etkili olacağı için sizleri hastalıklardan koruyacaktır. Gün içerisinde 2 litre su tüketmeniz önerilmektedir.
B6 vitamin eksikliği olan kişilerde enzimlerinde düşme olacağı için B6 vitamini bulunan gıdalarla beslenmesi gerekmektedir. Daha çok fıstık, kümes hayvanları, avokado, fasulye içerisinde bol miktarda B6 vitamini bulunmaktadır. Kişilerin stres yaşama durumlarında da B6 vitamin eksikliği görülecek olduğundan stresten uzak durmaları tavsiye edilmektedir.
Bitkisel Tedavi
Lavanta Çayı
- 1 tatlı kaşığı lavanta;
- 250 gram su.
Düşük enzimlere sahip olan, Kronik hepatit hastaları ve kemoterapi sonrasında oluşan enzimlerdeki anormal değerlerin düzelmesi için lavanta çayı tavsiye edilmektedir. Ayrıca sakinleştirici özelliği olması nedeniyle kişilerin stres altında kalmalarına da iyi gelecektir. 250 gram klorsuz suyun içerisine atacak olduğunuz lavanta 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılmalıdır. 4 dakika boyunca demlenmesi beklenir ve süzülür. Bu kürü 15 gün boyunca uygulamanız gerekmektedir. Her akşam yemeğinden üç saat sonra 1 su bardağı içilmelidir.
Enginar Çayı
- 7 tane enginar yaprağı;
- 1 su bardağı klorsuz su.
1 bardak klorsuz su kaynatılır. Enginar yaprakları içerisine atılarak 8 dakika boyunca kaynatılır. Haftanın 3 günü tüketmeniz gerekmektedir. Şifalı bitkiler arasında enginar içerisinde bulunan B6 vitamini sayesinde karaciğer enzim düşüklüğü yaşamakta olan kişilere faydalı olmaktadır. Ayrıca enginar kolesterol miktarının normal düzeylerde olmasını da sağlamaktadır. Safra kesesi taşı olan kişilerin tüketmesi gereken idrar söktürücü özelliği olan bir bitki olmaktadır. Yüksek tansiyon hastalarının ve 12 yaşından küçük çocukların tüketmesi sakıncalı olacaktır.