Karaciğer Enzimlerinin ALT ve AST Yükselme Nedenleri

Kişilerde yüksek karaciğerinde ki enzimler karaciğer hücrelerinin iltihaplanması sonucunda ya da bir hasar olması ile meydana gelecek durumlar olmaktadır. Şişkinlik olması, yaralı karaciğer hücrelerinin bulunduğu kişilerde sıklıkla ALT AST ALP ve GGT artar.

Karaciğer Enzimleri

Kanda karaciğer enzimlerinin yükselmesi demek kişilerin karaciğerinde bir sorun olduğu anlamına gelmektedir. Bu kişilerin karaciğerinde iltihaplanma ya da hasar görmesi neticesinde meydana gelecek olan sorunlar kan testinde ortaya çıkacaktır. Karaciğer testlerinde sıklıkla AST, ALT, GGT sonuçlarına bakılmaktadır. GGT yüksek olması kişilerin bir hastalığının olduğu anlamına gelmektedir. Kan testinde ALT en fazla 40 olması gerekmektedir. AST 7 ile 56 arasında değişmektedir. Bir karaciğerde hasar geldiğini anlamak için eğer ki GGT yüksek sonuçlar çıkıyorsa o zaman sizlerin de karaciğerinizde bir takım problem olduğu ortaya çıkacaktır.GGT değerinin yükselmesinin sonucunda kişilerde altında yatan sebep aranacaktır. Bu değerlerin yükselmesine neden olan birçok hastalık bulunmaktadır.

Özellikle de kişilerin alkol tüketimi karaciğerinin enzim yükselmesine neden olacak bir durumdur. Bu nedenle de alkol ve uyuşturucu madde kullanımı olan kişilerde karaciğerinin enzim değerleri her zaman için normal sonuçtan çok daha yüksek olmaktadır.

Sebepleri

Karaciğerin enzimlerinin yüksek olması için illa kişilerin alkol tüketmesine gerek kalmayacaktır. Kişilerde yapılmakta olan kan testinden sonra birçok insanda alkol kullanmasa da karaciğerinin yağlı olması sebebi ile kişilerde enzim yüksekliği görülmektedir. Bu durum sıklıkla daha çok kilolu olan kişilerde görülmektedir. Karaciğerin çok fazla yağ depolaması sonucunda görülecek olan bir durumdur. Tedavisi amacıyla enzimleri düşürmek için kişilerin kilo vermesi tavsiye edilmektedir.

İlaçlar: Kullanılmakta olan kimyasal ilaçların birçoğu ister doktor tarafından reçete edilsin, isterse reçete edilmemiş olsun kişilerin karaciğerinde parçalanarak vücuda etki edecektir. Bu nedenle de karaciğerde aşırı bir şekilde yük oluşmasına neden olacaktır. Bu da hastalarda karaciğerlerinin enzimlerinde yükselmeye neden olacak bir durum olur. Akut karaciğer hasarı olmasına neden olan bir durum olmaktadır. En sıklıkla kişilerde meydana gelecek olan hasarın oluşmasına neden olan kolesterol düşürmek için kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler ve antibiyotikler olmaktadır.

Viral Hepatit: Hepatit A, Hepatit B ya da Hepatit C gibi enfeksiyonlar da insanlarda enzimlerinin yükselmesine neden olacak durumların başında gelmektedir. İdrarda rengin koyulaşması, kişilerin kendisini yorgun hissetmesi ve gözlerde ayrıca insanların ciltlerinde meydana gelecek olan sararma da bunun belirtileri arasında olmaktadır.

Otoimmün hepatit: Bu hastalık daha çok kişilerin bağışıklık sisteminin karaciğer hücrelerini tanımaması sonucunda saldırması neticesinde ortaya çıkacaktır. Bu durum hastalarda karaciğerlerinde iltihaplanma ve bunun sonucunda da kişilerde enzimlerinin yükselmesine neden olacaktır. Hastalarda sıklıkla yorgunluk ve karın ağrısı ayrıca ödem belirtileri görülmektedir.

Mononükleoz: Bu hastalık öpüşme hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Epstein Barr virüsüne yakalanmakta olan kişilerde sıklıkla öpüşme sonucunda ortaya çıkmaktadır. Belirtileri arasında şişmiş lenf bezleri, boğaz ağrısı ve de yüksek ateş olmaktadır. Bu durum karaciğerlerde hasara da neden olarak büyümesine ya da iltihaplanarak enzimlerin yükselmesi ile sonuçlanacak bir durum ortaya çıkaracaktır.

Çölyak hastalığı: Gluteni tüketme sonucunda ortaya çıkacak olan hastalık bağışıklık sisteminden kaynaklanmaktadır. Kişilerde şişkinliğin oluşmasına ve de aneminin ortaya çıkmasına sebebiyet veren çölyak hastalığını yaşamakta olan kişilerde karaciğer enzimleri yüksek çıkacaktır.

Wilson hastalığı: Hastaların vücudunda yoğun miktarda bakır olması sonucunda bu bakırın karaciğerde ve de beyinde birikmesi neticesinde enzimlerin yüksek olması kan tahlilleri yapıldığı zamanlarda ortaya çıkacaktır. Tedavisinin yapılması gerekmektedir. Genç yaşta kişilerde olacağı gibi sıklıkla kusma, yorgunluk ve bacaklarda sıvı birikimi sonucunda sarılık gibi belirtileri kişilerde olacaktır.

Pankreatit: Hastalarda karaciğerde gerekli gibi çalışmamasına neden olacak olan bir durumun oluşmasına neden olacaktır. Alkol kullanan ya da safra kesesinde taş bulunan kişilerde sıklıkla neden olacaktır. Bu durum mide bulantısı, kusma ve karnın üst kısımlarında ağrının oluşmasına sebebiyet veren durum sebebi ile enzimlerde artış meydana gelecektir.

Karaciğer kanseri: Enzimlerin en sıklıkla yüksekliği nedenlerden biri de hastalarda meydana gelen karaciğer kanserleri olmaktadır. En yaygın olarak görülen matestaza bağlı olarak vücudun herhangi bir yerinde başlayan daha sonradan karaciğere yayılmış olan kanser olmaktadır.

Kişilerde eğer ki enzimlerinde yükselme ortaya çıkmış olan kişilerin antioksidan gıdaları beslenmesine eklemesi gerekmektedir. Daha çok lifli yeşil sebzeler tüketmesi, alkolden uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca kişilerin bol miktarda sıvı alması özellikle de klorsuz dinlenmiş su içmeleri her zaman için faydalı olacaktır. Kişilerin kırmızı et, baharatlar ve her türlü yağ kullanımından da kaçılması gerekmektedir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle