Karaciğer Enzimlerini Yükselten Yiyecekler ve Beslenme Şekli
Karaciğer insanın sağlığını korumak konusunda yardımcı olan, yediklerimizi ve de içtiklerimizi sindiren ve kan pıhtılaşmasını sağlamakta olan birçok görevi bulunmaktadır. Kan enzimleri yani proteinler ise reaksiyonları hızlandırmak amacıyla vardır. Yüksek seviyelerde çıkmasının nedenleri arasında bir takım hastalıklar ya da karaciğer yetmezliği görülebilir.
Karaciğer Enzim Yüksekliği
Yapılan kan testleri sonucunda karaciğer enzimlerinin yüksek olması karaciğerde meydana gelen hasarın ve yaşanmakta olan hastalığı belirtlemektedir. SGOT, SGPT, aspartat amino transferaz ve alanin aminotransferaz seviyeleri yüksek olması demek kişilerde oluşan karaciğerin bir hasar alması sonucunda meydana gelir. Karaciğer enzimlerinin insanlarda yüksek olması safra kesesi hastalıkları, Hepatit virüsü, karaciğer iltihabı gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Wilson hastalığı ya da hemokromatozis hastalıkları ve otoimmün hastalıklar sonucunda meydana gelmesi gibi kişilerin kullandığı bir takım kimyasal antibiyotikler, ağrı kesiciler, kolesterol düşürücü ilaçlar ve alkol karaciğer enziminde yükselmeye neden olur.
Yememeniz Gerekenler
Sağlıklı bir beslenmeye sahip olmayan kişilerde enzimlerde yükselme meydana gelecektir. Kişilerin kaçınması gereken yiyeceklerden başlıca yüksek kan şekeri içeren yiyecekler olmaktadır. Kan şeker seviyesini yükselten yiyecekler her zaman için kişilerin karaciğer enzimlerinde yükselmeye neden olur. Mango, üzüm, muz, karpuz, kavun gibi kan şekerini yükseltecek glikozlu meyvelerden her daim uzak durmanız gerekmektedir. Hazır konserve ürünleri her daim sakıncalı olacaktır.
Bunların yanında pizza, hamburger, işlenmiş ürünler, cips, gofret, çikolata gibi yüksek kalori içerecek olan yiyeceklerden kişilerin uzak durmaları çok önemli olmaktadır. Bunların dışında:
- Aşırı tuz kullanımı;
- Fast food ürünler;
- Hazır çorbalar;
- Doymuş yağlar;
- Beyaz ekmek;
- paketlenmiş gıdalar;
- Gıda boyası kullanılan yiyecekler.
Karaciğerin çalışmasını arttıracak olan steroidler, Growth hormon (GH) zarar verecek olan gıdalar kişilerin kaçınması gereken gıdalar olduğu için hindi eti, tavuk ve kırmızı etten de olabildiği kadar uzak durmalıdır. Süt ve süt ürünleri kişilerde enzimlerin çok fazla yükselmesine neden olacak durumlardır. Gazlı içecekleri olabildiği kadar sınırlandırmanız ALT ve AST değerlerinde azalmayı sağlayacaktır. Kızartma ürünleri, yağlı gıdalar, tuzlu suda yapılmış zeytinler doymuş yağla yapılan sandviçler her zaman için zarar verecektir. Karaciğer enzimleri yüksek olanlar alkollü içeceklerden de uzak durulmalıdır.
Beslenme Şekli
Yeşil Yapraklı sebzeler içerisinde bulunan vitaminler, mineraller ve besin değeri açısından son derece zengin olmaktadır. Karaciğerin görevini yapmakta ve enzim yüksekliğinin olmasını engellemektedir. Karaciğerde bulunan yağlanmayı azaltabilmek için yüksek kalorili yiyecekler yerine yeşil yapraklara sahip olan yiyecekler faydalı olacaktır.
- Ispanak;
- Pırasa;
- Brokoli;
- Karnabahar;
- Brüksel lahanası;
- Dere otu.
Enzimleri yüksek olan hastanın bunu düşürebilmesi için antioksidan bakımından zengin olan yiyecekler tüketmeniz gerekmektedir. Flavonoid içeren ürünler her zaman için kişilerin karaciğere faydalı olmaktadır. Acokado E vitamini olması nedeniyle doğal bir antioksidan olmaktadır. Avokado ve ceviz kişilerin antioksidan bakımından zengin olan glutatyon içermesi ile bilinmektedir.
- Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda da karaciğer iltihaplanmasının önüne geçmesi ile bilinmektedir.
- Fıstık, ceviz, badem ve fındık B vitamini içerdiği kadar mineral açısından da zengin olmaktadır. Bu nedenle de tüketilmelidir.
Her gün düzenli olarak 50 gram lifli yiyecekler tüketmelisiniz. Yüksek lifli gıdalar karaciğerin kolesterolü işleme miktarını azaltmadır. Böylelikle de kişilerde karaciğer yüksek enzimlerin oluşmasını engeller. Her zaman selüloz bakımından zengin olan gıdaları kişilerin tüketmesi sağlıklı olacaktır.
- Lima fasulyesi, beyaz fasulyesi, pinto fasulyesi;
- Kırmızı, siyah ve sarı renkli mercimek.
- Tam tahıllar (buğday, yulaf, mısır, çavdar, kahverengi pirinç);
- Kuru yemişler(Antep fıstığı, kaju fıstığı, fındık, keten, ayçiçek tohumları, susam tohumları, kabak çekirdekleri);
- Meyvelerin kabuğunu soymadan yemeniz daha faydalı olacaktır. Elma, armut, erik, çilek, şeftali, kayısı, yaban mersini, çilek;
Sebze ağırlıklı beslenmelisiniz. Diyetinize uygun olarak sizlerde vücutta bulunan kanserojen maddeleri nötralize eden gıdalar tüketmelisiniz. Zencefilin faydası karaciğer üzerinde çok etkili olmaktadır. İçerisinde bol miktarda vitamin, lif ve antioksidan içermektedir. Yaban turpu, havuç, şalgam yararlı gıdalardır.