Karaciğer Hastalıkları Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Karaciğer lekelenmesi, sertleşmesi, karaciğerde oluşan yaralar ve karaciğer kanamaları son derece ciddi rahatsızlıklar olup kişilerin rahatsızlığı nedeniyle tedavisinin yapılması gereken ciddi sorunlardır.

Karaciğer Hastalıkları 

Karaciğer insan vücudunda 500’ün üzerinde işlevi olan hayati önem taşımakta olan bir organdır. Karaciğer zehirlerden ve toksin gibi zararlı maddelerden arındıracak olan nötralizasyon açısından sorumludur. Canlıların kanında zararlı olan maddeleri temizlemekte, yağların parçalanarak enerjiye dönüşmesinde ve bağırsak stimülasyonunda önemli bir yer oynamaktadır. 

Hastalıklar ve Tedavi

Siroz (Karaciğer Sertleşmesi)

Fibrozisin 4. evresi olarak gelişmektedir. Karaciğer skar dokusunun kalınlaşması sonucunda meydana gelecek bir hastalıktır. Hepatit ya da çok fazla alkol tüketen kişilerde görülmektedir. Karaciğerin hasar görmesi neticesinde siroz (karaciğer kalınlaşması) görülmektedir. Hasar meydana gelmesi durumunda karaciğer işlevini yerine tam olarak getiremeyecek olduğundan organın üzerinde yara dokuları oluşmaya başlar. Kişilerde yorgunluk, kaşıntı, sarılık, karında sıvı birikimi ve bacaklarda oluşan ödem gibi belirtileri bulunmaktadır. Bir takım komplikasyonları bulunmaktadır. Karaciğeri beslemekte olan damarlarda portal hipertansiyon gelişmesi, bacaklarda ve karında ödem birikmesi, dalağın genişlemesi ve kanama görülmektedir. 

Tedavisi: İlerlemiş bir sirozun karaciğer hasarına neden olacağı için bu hasarı geri almanın imkanı olmamaktadır. Erken teşhis edilmesi durumunda tedavisi mümkün olmaktadır. Altta yatan neden eğer ki alkol ise kişilerin bir an önce alkolü bırakmaları gerekmektedir. Fazla kilolu olan kişilerin, yağlı karaciğer oluşumundan kaynaklanan siroz hastalığını tedavi etmek amacıyla kilo vermelidir. Hepatit hastalığından kaynaklı siroz tedavisinde kişilerin hepatit B ve hepatit C hücrelerinin gelişmesini önlemek amacıyla, ilaçlar kullanması gerekir. 

Hepatit

Hepatit A: HAV virüsü enfeksiyonunu kişinin dışkıyla kirlenmiş su ya da gıda tüketmesi sonucunda meydana gelen akut bir durumdur.Genellikle tedavi gerektiren bir hepatit türü olmamaktadır.

Hepatit B: HBV virüsü enfeksiyonu sonucunda meydana gelir. Kişilerin HBV virüsü taşıyan kan ile temas etmeleri, korunmadan cinsel ilişkiye girmeleri, kişilerin kullandığı özel eşyaları gibi nedenlerle bulaşmaktadır. Antiviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. Hepatit B aşısı ile önlenebilir.

Hepatit C: HCV virüsü nedeniyle meydana gelmektedir. enfeksiyöz ilaç kullanımı, kan yoluyla bulaşması ve cinsel temas yoluyla kişiden kişiye geçer. Antiviral ilaçlar ile hücrelerin çoğalması durdurulabilir. Eğer ki hastanın siroz hastalığını yaşaması sonucunda karaciğer nakline ihtiyaç duyulacaktır. 

Hepatit D: HDV virüsü kaynaklı çok ciddi bir karaciğer hastalığı olmaktadır. Doğrudan kan yoluyla görülmektedir. Hepatit B hastalarında daha sıklıkla görülür. Kişilerde Hepatit B olmaması durumunda çoğalamaz. Bu hastalığın tedavisinde kullanılmakta olan bir ilaç bulunmamaktadır. Fakat kişilerin hepatit B aşısı yaptırması durumunda hastalık önlenebilir. 

Hepatit E: HEV virüsünden bulaşır. İçme suyundan bulaşmaktadır. Hastalığı tedavi etmek amacıyla üretilmekte olunan tıbbi bir ilaç bulunmamaktadır. Kişilerin bol miktarda su içmeleri, düzenli beslenmeleri ve alkol tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir. 

Otoimmun Hepatit

Bağışıklık sisteminin karaciğeri zararlı bir madde olarak tanıması sonucunda, saldırması neticesinde ortaya çıkar. Genellikle karaciğer fonksiyonlarını engelleyecektir.

Tedavisi: Otoimmun hepatit hastalığını yaşamakta olan kişilerde erken teşhis çok önemli olmaktadır. Bu kişilerin bağışıklık sistemini baskılayacak ilaçlar reçete edilecektir. 

Yağlı Karaciğer

Hepatik steatız karaciğerin üzerinde yağ birikmesi sonucunda meydana gelmesidir. Karaciğerin yağlanması sonucunda işlevini yerine getiremeyecek olması nedeniyle üzerinde yara izi oluşabilir. Tedavi edilmeyip ilerlemesi sonucunda siroz gelişecektir. Karaciğerin büyümesi, yorgunluk ve karın ağrısı gibi belirtileri olmaktadır. Obezlerde, diyabet hastalarında sıklıkla görülmektedir.

Tedavisi: Karaciğerin yağlanmasını tedavi etmek amacıyla herhangi bir ameliyat ya da ilaç bulunmamaktadır. Kişi beslenmesine dikkat etmeli, karaciğer sağlığı açısından önemli olan bitki çaylarını tüketmesi, kilo vermesi ve kan şekerinin kontrolü sonucunda yağlanma azalacaktır. 

Portal Hipertansiyon

Portal ven ve kol damarlarının içerisine akan kanın basıncının artması sonucunda meydana gelir. Karaciğer dokusunda kan dolaşımını zorlaştırmaktadır. Portan venöz sistemi üzerinde baskının artması sonucunda karaciğer fonksiyonlarında problemlere neden olmaktadır.

Tedavisi: Kişi bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Hayatında tuz tüketimini ve protein kısıtlamasına gitmesi gerekmektedir. Kan basıncının düşmesini sağlamak amacıyla ilaçlar reçete edilecektir. 

Polikistik karaciğer hastalığı (PLD)

Karaciğer üzerinde görülmekte olan nadir bir durumdur. İçerisinde sıvı dolu olan kistlerin olduğu, bir ya da daha çok kistin meydana geldiği hastalıktır. Bazı hastalarda herhangi bir belirti vermeden yıllarca durabilir. Fakat büyümesi veya parçalanması sonucunda karın ağrısı, şişkinlik meydana gelebilir.

Tedavisi: Genellikle büyümedikleri için herhangi bir tedavi uygulanmaz. Eğer ki kist büyümesi sonucunda safra kanallarını tıkıyorsa kistin içerisinde ki sıvının boşaltılması gerekmektedir. Kistin büyük olması durumunda ameliyat ile çıkartılması gerekmektedir. Açık cerrahi ya da laparoskopi yöntemi ile kist karaciğerden çıkartılır. 

Karaciğer Kanseri

Hepatosellüler Karsinom HCC bir tür karaciğer kanseri olmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hepatit B ve Hepatit C ya da karaciğer hücrelerinin siroz nedeniyle zarar görmesi, sık alkol tüketen kişilerde fazla kilolu olan insanlarda görülmektedir.

Tedavisi: Doktor tarafından karaciğer kanseri yaşamakta olan kişilere birçok farklı tedavi seçeneği ile hastalığın tedavisini yapmaktadırlar. Kemoterapi bağışıklık sistemini dengeleyen ilaçlar verilerek tedavisi gerçekleşebilir. Karaciğerde oluşan kanserin çıkartılması için genel cerrah uzmanları tarafından kişiler ameliyat edileceği gibi çok ilerlemesi durumunda karaciğer nakli gerçekleşebilir. 

Karaciğer Yetmezliği

Karaciğerin artık onarılmayacak durumunda yaşamı ciddi tehdit etmekte olan bir durumdur. Akut karaciğer yetmezliği ve kronik karaciğer yetmezliği gibi türleri bulunmaktadır. Siroz, hepatit, kötü beslenme, alkol tüketimi, hemokromatoz gibi nedenlerden kaynaklanır. 

Tedavisi: Genel cerrah uzmanları tarafından karaciğer nakli yapılmaktadır.

Karaciğer Lekeleri

Karaciğer lekeleri sıklıkla alkol ve sigara kullanmakta olan kişilerde görülmektedir. Bu lekeler bir hastalığın habercisi olmaktadır. Karaciğer yetmezliği, karaciğer büyümesi, karaciğer kanseri gibi birçok nedenden kaynaklanabilir.

Tedavisi: Karaciğer lekelenmesine neden olan hastalığın araştırılarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Sülük Tedavisi

Kişilerin yetersiz beslenmesi, egzersiz yapmamaları, stres gibi durumlar vücudun üzerinde kötü etkinin olmasına neden olacaktır. Karaciğerin toksinlerin arınmasını sağlayan ve besinlerin enerjiye dönüşmesinde önemli rol oynamaktadır. Uzun yıllardır karaciğerin sağlığı açısından kullanılmakta olan sülük tedavisi, safra ve metobil süreçlerin seyrini hızlandırmakta olan billirubin seviyesinin düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Sülük tedavisi sonucunda karaciğerin enzimlerinin düzelmesini sağlayacağı gibi hücrelerin oksijen kullanımının gelişmesinde de önemli rol oynayacaktır. Sülüklerin salgıladığı tükürüklerinde tromboza ile mücadele edecektir. Hirudoterapi denilen sülük tedavisi kan damarlarının açılmasını, hücrelerin oksijen üretmelerini ve toksinlerin atılması konusunda yardımcı olmaktadır. Sülük tedavisinin yapılabilmesi için kişilerin karnın sağ tarafında sülükleri yerleştirmeleri gerekmektedir.

Kullanılacak sülük sayısı ise hastalığın durumuna bağlı olarak değişmektedir. Gebe kadınlar, hipertansiyon hastaları, anemi gibi rahatsızlıkları olanlar sülük tedavisi uygulamamaları gerekmektedir. 

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle