Karaciğerde Kalsifikasyon Belirtileri ve Tedavisi
Halk arasında karaciğer kireçlenmesi olarak bilinmektedir. Kalsiyum tuzlarının karaciğerde birikmesi ya da bir takım rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
İçindekiler
Karaciğer Kalsifikasyon
Karaciğer kireçlenmesi olarak bilinen karaciğerde kalsifikasyon bir takım enfeksiyonlar ya da yaralanma sonucunda karaciğer üzerinde kalsiyum birikmesi sonucunda oluşur. Sadece yetişkinlerde olmamaktadır. Anne karnında bir bebeğin karaciğerinde de ultrasonda görülmesi mümkündür. Bu rahatsızlık bilgisayarlı tomografi sonucunda ya da çekilen ultrasonda teşhisi konulmaktadır. Karaciğer üzerinde ciddi bir hasarın olması sonucunda, karaciğer lezyonları ya da tümörlerinin olduğuna da işaret etmektedir. Bir takım ilaçların yan etkisi sebebiyle de olabilir.
Distrofik tip kişilerin dokularında bir takım rahatsızlık sonucunda hücrelerin ölmesi neticesinde kalsiyum birikmesi sonucunda oluşacaktır. Metastatik karaciğerde kalsifikasyonu ise kan değerlerinin hızlı bir şekilde yükselmesi neticesinde ortaya çıkmaktadır. Anne karnında bir bebekte karaciğer kireçlenmesinin nedenleri arasında annenin rahminde bulunan ya da doğum sırasında meydana gelebilecek enfeksiyonlar sebebi ile de oluşabilir. Abdominal iltihaplanma neticesinde doğum sırasında bağırsağın rüptürü nedeniyle ortaya çıkabilecek bir sorun olmaktadır. Bunun nedenleri arasında fetal dışkının enfeksiyonudur. Karaciğer bölgesinde kalsiyum birikmesine neden olur. Bu da bebeğin karaciğerde kalsifikasyon oluşmasına neden olacaktır.
Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında kişilerin çok fazla alkol tüketimi de nedenlerden bir tanesi olmaktadır. Bir takım viral ya da karaciğer hasarı yaşamakta olan kişilerde de meydana gelecektir.
Belirtileri
Birçok kişide karaciğerde kalsifikasyon belirtiler vermemesi nedeniyle rastgele utrason ya da bilgisayarlı tomografide görülmektedir. Kişilerin çoğunda herhangi bir belirti vermeden kalsiyum birikmesi sonucunda meydana gelir. Fakat büyümesi durumunda hepatit hastalığının belirtilerine benzemektedir. İnsan vücudunda oluşan parazitoz belirtilerine benzemektedir. Bunlar ise şunlardır:
- Ani gelişen kilo kaybı;
- Yüksek ateş;
- Kişinin sürekli olarak kendisini yorgun hissetmesi;
- Halsizlik;
- Kaşıntı;
- İlerleyen durumlarda kanama;
- Karnın sağ tarafında ağrı.
Çok nadirde olsa karaciğerde kalsifikasyon gelişmiş olan kişilerde hazımsızlık ve bununla birlikte kabızlık meydana gelmektedir. Kişilerin mide bulantısı yaşaması, iştah kaybının meydana gelmesi, ağzında kötü bir tadın özellikle de sabah uyandığı zamanlarda meydana gelmesi parasitemide rahatsızlığı olması söz konusu olabilir. Hastaların gece olduğu zamanlarda bol bol terlemesi gibi belirtiler sonucunda doktor tarafından yapılan testler sonucunda karaciğerde kireçlenme tanısı konulmaktadır.
Bazı kişilerde bir belirti vermemesi nedeniyle uzun yıllar boyunca teşhis konulmadan yaşamaktadırlar. Kireçlenmenin oluşmasına neden olan hastalık ciddi olmaması durumunda tehlike içermeyecektir.
Tedavisi
Belirti vermemekte olan karaciğer kalsifikasyonu için tıbbi bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Kişinin beslenmesine çok dikkat etmesi, karaciğer temizliği yapmak amacıyla detoks uygulaması her zaman için başarılı bir tedavi yöntemi olmaktadır. Kişilerde karaciğerde kalsifikasyon tanısı konulması durumunda alkol tüketmemeleri gerekmektedir. Karaciğer fonksiyonlarının eskisi gibi olabilmesi amacıyla kişilerin kalsiyum bakımından zengin olan gıdalar tüketmemeleri gerekmektedir. Çok yağlı ve çok tuz tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.
Oluşan kireçlenme ciddi bir karaciğer hastalığından kaynaklanması durumunda bunun kişinin sağlığını tehlikeye atacağı, safra kanalına baskı yapması sonucunda tıkaması nedeniyle tehlikeli olacaktır. Kişiler bu durumda uygun tedavi ile kireçlenmenin durdurulmasını önlenmesini sağlaması gerekmektedir. Kişilerde meydana gelen rahatsızlık enfeksiyon sebebi ile oluşması durumunda bir takım antibiyotikler reçete edilecektir. Bu antibiyotikler enfeksiyonun yok olmasını sağlar. Bunun sonucunda da meydana gelen kireçleme kaybolacaktır.
Meydana gelmesine neden olan hastalığın tedavisi için kişilerin yapılan muayene sonucunda ortaya çıkacaktır. Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olanlar, sağlıklı beslenen ve her gün düzenli olarak kişilerin kendisini yormadan yapacak oldukları egzersiz tedavi açısından çok önemli olmaktadır. Kişilerin tüketecek olduğu gıdalar arasında limon, greyfurt, elma, havuç ve pancar suyu olmalıdır. Bu gıdalar karaciğer sağlığına çok faydalıdır. Birçok kişinin tüketmekte olduğu konserve, işlenmiş gıdalar ve dondurulmuş ürünler karaciğer sağlığına zararlı olacaktır. Bu nedenle de tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.