Karaciğer Ameliyat Aşamaları, Sonrası ve İyileşme Süreci
Karaciğer ameliyatları, laparoskopi yöntemiyle ya da açık ameliyat türü ile genel cerrahlar tarafından yapılmakta olan cerrahi müdahalelerdir. Karaciğer ameliyatları karaciğer fonksiyonlarını düzeltmek amacıyla yapılan hayati önem taşımakta olan bir operasyondur.
İçindekiler
Karaciğer Ameliyatı
Kişilerin hayati önem taşımakta olan karaciğerlerinde oluşan kitleler, safra taşı ya da kanser gibi durumlarda ve karaciğer yetmezliği olan kişilerde tedavi yöntemi olarak cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Karaciğerin tekrardan fonksiyonlarını kazanabilmesi amacıyla yapılan bu işlem 2 türlü yapılmaktadır. Laparoskopi (kapalı yöntem) ve Rezeksiyon(Açık karaciğer ameliyatı) kişilerin sağlığına tekrardan kavuşmaları için tedavi yöntemidir. Karaciğer ameliyatları SGK kapsamında devlet tarafından karşılanmaktadır.
Karaciğer Apseleri
Karaciğer apsesi, enfeksiyon nedeniyle oluşmaktadır. Enfeksiyonu karaciğer boşaltamaz ve karaciğer üzerinde birikerek çevresinde şişlik, iltihaplanma zaman içerisinde karın bölgesinde ağrı ve şişme meydana gelir. Karaciğer apseleri son derece ciddi olan hastalıklar arasında olması nedeniyle bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Apsenin tespit edilebilmesi amacıyla kişilerin ultrason çektirmesi ve apsenin büyüklüğünü, dokulara ne kadar zarar verdiğini anlamak amacıyla bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerekmektedir. Karaciğer fonksiyonel testler sonucunda kişilerde ki hasar tespit edilmesi sonucunda uygun olan tedavi yapılmalıdır.
Ameliyat Öncesi: Karaciğer apse ameliyatı olacak kişilerin 2 hafta öncesinde sigarayı bırakmaları çok önemli olmaktadır. Hastanın 1 gece öncesinde genel cerrah servisine yatışı gerçekleştirilir. Gece yarısından sonra herhangi bir şey yememeli ve içmemelidir. Hastanın genel anestezi altında yapılacak olan ameliyatı sırasında kusması çok ciddi sorunların olmasına neden olacağı için aç ve susuz olması gerekmektedir. Hastaya damar yolu açılarak antibiyotik verilmektedir. Bu sayede oluşabilecek iltihaplanma en aza inecektir.
Ameliyat: Günümüzde karaciğer apse ameliyatları genel cerrah uzmanları tarafından yapılırken laparoskopi denilen yöntem %90 kullanılmaktadır. Bu yöntem için göğüslerden karın bölgesine kadar tıbbi ürünler kullanılarak ilk olarak temizlenmelidir. Hasta genel anestezi altında ameliyatı gerçekleşeceği için açılan damar yolundan kişiye anestezi verildikten sonra ağrı hissetmemesi içinde gerekli ilaçlar anestezi hekimi tarafından verilir. Genel cerrah doktorları tarafından karaciğer bölgesinden 3 tane 1.5 santim büyüklüğünde kesi yapılır. Bu kesilerden özel tıbbi cihazlarla girilebilmesi için, iç organların birbirinden ayrılmaları için gaz verilerek karın bölgesi şişirilir. Ardından bir ışıklı bir kamera yardımıyla karaciğere ulaşılır. Ekrana yansıyan görüntü sonucunda karaciğer apsesine ulaşılarak ameliyat işlemi gerçekleşir. Apsenin büyüklüğüne, karaciğere verdiği zarara göre ameliyat süresi 1 ile 3 saat arasında sürer. Dren yerleştirilerek olası sıvının karın bölgesi içerisinde kalmayıp dışarıya atılması sağlanır.
Ameliyat Sonrası: Kişi durumuna bağlı olarak 1 gece yoğun bakımda kalabilir ya da kendisine geldikten sonra odasına çıkartılır. 12 saat sonra sıvı gıdalarla beslenmeye başlayabilir. 8 saat sonra yerinden kaldırılarak yürütülür. 1 gün sonrasında sondası, 2 gün sonra takılmış drenden herhangi bir sıvı gelmediğinde dren çıkartılır. Hasta normal şartlarda 3 ya da 4 gün sonra taburcu edilir. 10 gün sonra atılan dikişler alınarak ilk kontrolü yapılır. 2 hafta boyunca antibiyotik ilaçlar ve ilk bir hafta boyunca ağrı kesici ilaçlar kullanmalıdır.
Kist Ameliyatları
Karaciğer kistleri arasında en sıklıkla görülmekte olan hidatik kist (köpek kisti) Echinococcus granulosus adlı bir parazitten kaynaklanmaktadır. Kistler genellikle iyi huyludur. Herhangi bir belirti vermeden yıllar boyunca karaciğerin üzerinde durabilirler. Fakat büyümesi sonucunda sorun yaratır. Bu nedenle de alınması gerekmektedir. Kişilerde kilo kaybı, şişmiş bir karın, yorgunluk ve sarılık gibi belirtileri olur.
Ameliyat Öncesi: Hastanın ultrason, bilgisayarlı tomografi sonucunda teşhisi konulduğu zaman hekim tarafından cerrahi yöntem uygulanarak kistin yerinden çıkartılması için kişilerin ameliyata aç ve susuz bir şekilde girmelidir. Antibiyotik tedavisine ameliyat öncesinde başlanır.
Ameliyat: Kistlerin çıkartılması genel anestezi altında yapılır. %90 genel anestezi ile laparoskopi yöntemi ile yapılmaktadır. Anestezi doktoru tarafından sakinleştirici ve ağrı kesici verildikten sonra narkoz vererek hastanın uyutulması sağlanır. Hasta rahat nefes alabilmesi için entübe edilir. Karın bölgesinden 3 tane kesi ile ameliyat işlemi yapılır. Kist çok dikkatli bir şekilde karaciğer üzerinden çıkartma işlemi yapılmalıdır. Kistin patlaması durumunda, içerisinde ki sıvı iç organlara zarar verir. Kist başarılı bir şekilde çıkarıldıktan sonra, küçük kesiklerden karın içerisine özel bir torba sokulur. Kist bu torbanın içerisine konulur ve küçük deliklerin bir tanesinden çıkartılarak başarılı bir şekilde ameliyat sonlanır. Ameliyat 2.5 ile 4 saat arasında değişmektedir.
Ameliyat Sonrası: Her ameliyatta olduğu gibi kişinin enfeksiyon kapma riski gerek hastanede kaldığı süre içerisinde, gerek taburcu olduktan sonra devam edecektir. Bu nedenle antibiyotik tedavisi başlanır. Bazı hastalarda kanama meydana gelme ya da iltihaplanma riskine karşı dren takılarak, oluşan sıvının karın içerisinde kalmadan dışarıya atılması sağlanır. Bu dren sıvı akışı olmadığı zaman 2 gün içerisinde çıkartılır. Dren çıkarıldıktan sonra oluşan delik dikilmez. Ameliyattan 10 gün sonra dikişler alınır. Kistin tekrarlama riski olması nedeniyle kişinin her sene ultrason çektirmesi gerekmektedir.
Kanser Ameliyatı
Normal hücrelerin DNAları anormal bir şekilde değişmesi sonucunda kişilerde kanser hücreleri gelişerek kişide karaciğer kanseri gelişir. Karaciğer kanserinin tedavisi cerrahi müdahale olmaktadır. Eğer ki kanser erken teşhis edilmesi durumunda laparoskopi yöntemiyle ameliyat işlemi genel cerrahlar tarafından uygulanır. Ama genellikle karın bölgesinden büyük bir kesi yapılarak açık ameliyat yöntemiyle kanser tedavisi gerçekleşmektedir.
Ameliyat Öncesi: Kişilerin tamamen sigarayı ve alkolü bırakmaları gerekmektedir. Ameliyat öncesinde bütün kan tahlilleri, ultrason ve bilgisayarlı tomografi çekilerek kişilerin ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonlarına önlem alınması için hastanın bir ya da iki gün öncesinde ameliyata hazırlanması için hastaneye yatırılır. Ameliyat saatinden 8 saat önce herhangi bir şey yememeli ve içmemelidir. Bağırsaklarını temizlemek amacıyla ameliyattan önce lavman yapılmalıdır.
Ameliyat: Karın kısmından yaklaşık olarak 20 santim büyüklüğünde L şeklinde bir kesi yapılarak ameliyat işlemine genel anestezi altında yapılır. Kişinin karaciğer organına ulaşıldıktan sonra, kanser büyüklüğü tam olarak belirlenir. Cerrahın dikkatli olarak karaciğerin kanserli kısmı çıkartılır. Karaciğer kan damarlarının olduğu bir organdır. Bu nedenle hastanın kanaması olacağından, hastaya kan verilmelidir. Kalan karaciğer kısmı eğer ki kişinin hayatını devam ettirmesinde yeterli kalmayacaksa karaciğer nakli yapılmalıdır.
Ameliyat Sonrası: Hastanın komplikasyonlarını aza indirmek amacıyla 1 ya da 2 gece boyunca yoğun bakımda kalması gerekmektedir. Hastaya 8 saat sonra sıvı gıdalar verilir. Hastanın 12 saatte bir kan alınarak, karaciğer fonksiyonlarına bakılır. Takılan drenden herhangi bir sıvı gelmemesi durumunda, enfeksiyon belirtileri olmaması halinde hasta servis yatağına alınır. Bir hafta ile iki hafta arasında hastanede kalınır. 15 gün sonra dikişler alınır. Kişiye yapılan müdahale sonrasında uygun beslenme şekli söylenir ve egzersiz yaparak gündelik hayatına daha kolay dönmesi sağlanır.
Karaciğer Nakli
Karaciğer nakli kronik karaciğer yetmezliği yaşamakta olan kişiler için tek tedavi yöntemi olmaktadır. Kronik karaciğer yetmezliği yaşamakta olan kişilerin herhangi bir başka tedavisi bulunmamaktadır. Eskiden kadavradan alınan karaciğer nakli günümüzde canlı vericilerden alınarak yapılmaktadır. Siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklar sonrasında meydana gelir.
Ameliyat Öncesi: Karaciğer nakli için uygun adayın bulunması gerekmektedir. Hayatını kaybederek organlarını bağışlamış bir kadavradan ya da hastanın yakınlarından karaciğerlerinden bir bölümü alınarak, kronik karaciğer yetmezliği yaşayan kişilere nakil edilir. Karaciğer nakli için kişilerin kan gruplarının uygun olması gerekmektedir. Hastanın psikolojik tedavi alması ön görülebilir. Kan ve idrar tahlilleri hem canlı vericiden hem de hastadan yapılmalıdır. Göğüs hastalıkları uzmanının değerlendirmesi, kardiyoloji tarafından değerlendirilmelidir.
Ameliyat: Ameliyat 8 ile 18 saat arasında değişmektedir. Tek bir hekim tarafından yapılmayıp uzman birçok genel cerrah ve anestezi ekibinden oluşan grup tarafından yapılmaktadır. Öncelikle ameliyata canlı verici alınır. Genel anestezi altında karın kısmından büyük bir kesi yapılarak karaciğerin, nakil olacak hastaya verilebilmesi için 5 saat ile 8 saat arasında değişen bir süre içerisinde karaciğer kesilerek çıkartılır. Canlı verici 1 hafta boyunca yoğun bakımda kaldıktan sonra yaklaşık olarak 10 gün boyunca serviste kalmalıdır. Canlı vericiden karaciğer alınırken, bu sırada nakil olacak hastadan diğer genel cerrah doktorları hastayı genel anestezi altında karın kısmından büyük bir kesi yaparak hasarlı karaciğeri çıkarır. Bu sırada ciddi kan kaybı yaşayacağından hastaya 5 ile 8 ünite kan verilmeye başlar. Çıkarılan karaciğer hastaya nakil edilir. Yaklaşık olarak 8 ile 10 saat arasında değişir. Hasta 2 hafta boyunca yoğun bakımda kalır. Komplikasyon gelişmemesi durumunda servise çıkarılır. 1 ay boyunca hastanede kalır.
Ameliyat Sonrası: Karaciğer nakli ameliyatlar olanlar günümüz koşullarında %70 ile %80 arasında değişen başarılı ameliyatlardır. Kişiler yaşam tarzlarını değiştirmeleri, ömür boyu doktor tarafından reçete edilen ilaçları kullanmaları gerekmektedir. Karaciğer nakli sonrasında hamilelik mümkün olmaktadır. Kişi normal hayatına altı ay ile bir sene içerisinde döner.
Kaynaklar
- https://surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/liver-resection.aspx
- http://www.surgery.usc.edu/divisions/tumor/pancreasdiseases/web%20pages/laparoscopic%20liver%20surgery/laparoscopic%20liver%20resecti.html
- http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/liver-cancer/treatment/surgery/types-surgery
- https://www.emoryhealthcare.org/liver-disease/liver-resection.html
- https://www.utsurgery.com/spec_mis_lap_liver.php
- https://transplant.surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/liver-transplant.aspx
- http://194.27.141.99/dosya-depo/ders-notlari/metin-kapan/Karaciger_Abseleri.pdf