Karaciğer Nakli Yapılan Hastaların Nakil Sonrası Yaşam Şartları ve Süreleri

Karaciğer yetmezliği gibi ciddi durumlarda hastaya nakil işlemi uygulanmaktadır. Organ nakli için öncelikle nakil listesine kayıt olmak gerekir. Nakil sırası, pek çok farklı duruma bağlı olarak farklılık gösterir.

Karaciğer gibi önemli bir organ hasar gördüğü zaman mutlaka gerekli tedavinin acilen uygulanması gerekir. Birçok karaciğer hastalığının sonu karaciğer yetmezliğine varabilir. Karaciğer yetmezliği yaşayan hastaların nakil listesine kayıt olmaları gerekir. Karaciğer yetmezliği görülen hastalarda, karaciğerin işlevlerini gerçekleştirememesine bağlı olarak farklı organlarda da hasar oluşumu gözlenir. Vücudun sistemi bozulur ve fonksiyonel sorunlar ortaya çıkar. Dolayısı ile hastanın nakil işleminin diğer organlar ve vücut hasar görmeden bir an önce gerçekleştirilmesi gerekir. Fakat, ülkemizdeki nakil sırası oldukça uzun olduğundan ve organ bağışına çok da sıcak bakılmadığından dolayı gerekli organı bulmak oldukça uzun bir zaman alabilir. Bu süreç içerisinde hastanın vücudu daha fazla hasar görebilir veya hasta yaşamını yitirebilir.

 Karaciğer Nakli Sonrasında Yaşam

Karaciğer nakli gerçekleşen hastanın beslenmesine ve sağlığına son derece dikkat etmesi gerekir. Yeni organın vücuda uyum sağlaması biraz zaman alsa da hasta normal bir şekilde yaşamını sürdürmeye devam edebilir. Ameliyat sonrasında başlangıç olarak sıvı besinler ile beslenilir. Daha sonrasında hastaneden çıkınca hastanın kendisini çok yormaması gerekir. İlk üç aylık dönem atlatıldıktan sonra hasta tamamen normal yaşantısına dönebilir.

Karaciğer hastalıklarının pek çoğunun sağlıksız beslenmeye ve aşırı alkol tüketimine bağlı olduğu bilinmektedir. Alkol bağımlılığı olan bir hastanın ameliyat sonrasında kesinlikle alkol tüketmemesi gerekir. Hastanın nakil işleminin ardından alkol ve sigara ile ilişkini tamamen kesmesi ve yağlı yiyeceklerden de kesinlikle uzak durması gerekir. Günümüzde artık canlı donörlerden de nakil işlemi yapılmaktadır. Donör, organının bir kısmını hastaya bağışlayabilir. Aynı zamanda beyin ölümü gerçekleşmiş bireylerden de nakil işlemi yapılabilir. Organ nakli için günümüzde pek çok kişi başvurmakta ve sırada beklemektedir. Fakat bağışçı sayısının azlığından dolayı gerekli organlar bulunamamakta ve hastalar hayatlarını kaybetmektedirler. Dolayısı ile bir hastanın nakil işlemi gerçekleşmiş ise o hasta kendi sağlığına çok dikkat etmeli ve zamanında organ bulunmuş olmasının büyük bir şans olduğunu unutmamalıdır. Sağlıklı bir organa kavuşan hasta, alkol ve sigara tüketimine devam ettiği takdirde yeni organa da zarar verecek ve tekrar aynı hastalıklar ile karşı karşıya kalacaktır.

Karaciğer Nakli Öncesi Yaşam Süresi

Karaciğer nakli yapılmadan önce hastanın ne kadar dayanabileceğini anlamak için pek çok farklı araştırma yapılmalıdır. Birçok parametrenin bu durumu anlamakta etkisi vardır. Hastalığın ne denli ilerlediği, hastanın yaşı, boyu, kilosu ve alışkanlıkları gibi durumlar hastanın hali hazırda mevcut olan organı ile ne kadar dayanabileceğini göstermektedir.

Hastanın, hastalık döneminde alkol kullanmaması ve sağlıklı beslenmesi ameliyat öncesi yaşam süresini uzatacaktır. Aynı zamanda hastanın düzenli olarak egzersiz yapması ve sağlığına dikkat etmesi de son derece önemlidir.

Karaciğer Nakli Sonrası Yaşam Süresi

Karaciğer nakli yapıldıktan sonra hastanın yaşam sürecinin düzenli bir şekilde devam edebilmesi için hastanın kesinlikle alkol ve sigara tüketiminden uzak durması gerekiyor. Bu tip ciddi ameliyatların sonrasında doktorlar hastalar için özel olarak hazırlanmış bir diyet listesi veriyorlar. Hastanın ilerideki hayatını sağlıklı beslenerek geçirmesi adına ilk evrenin bu olduğu söylenebilir. Hastaya sağlıklı beslenme alışkanlığı edindirildikten sonra bu diyet listesinin uygulanması durdurulabilir.

Karaciğer nakli gerçekleşen hastalarda şayet organ bedene uyum sağlar ve yaşamsal fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirebilir ise hasta normal bir şekilde yaşamaya devam eder ve herhangi bir ölüm riski olmaz. Dolayısı ile bu durumda hastaya bir ömür süresi de biçilemez. Fakat organ hastaya uyum sağlamaz ise durum kendisini çok kısa bir süre içerisinde belli eder ve hastanın yaşamsal fonksiyonları risk altına girer. Bu durumda hastaya acilen müdahele edilmez ise hasta hayatını kaybedebilir. Aynı zamanda nakil sonrasında hasta kötü beslenmeye ve alkol kullanmaya devam eder ise karaciğer tekrar zarar görür ve birkaç yıl içerisinde hasta başladığı noktaya geri döner. Bazen bu durum tahmin edilenden çok daha kısa sürer ve hasta bir anda hayatını kaybeder.

Hastalar için kesin bir yaşam süresi belirlenemez. Hastanın hayata ne kadar uzun süre tutunabileceği tamamen onun kişisel durumuna bağlıdır. Bünyesinin ne kadar güçlü olduğu, yaşı, kilosu, beslenme şekli, psikolojisi, spor yapıp yapmadığı gibi durumlar hastanın yaşam süresini etkileyebilir. Genellikle nakil işlemi gerçekleşmez ise hasta  ay kadar bir süre içerisinde hayatını kaybeder. Fakat nakil işlemi gerçekleşir ve organ hastaya uyum sağlar ise hastanın ölüm riski ortadan kalkabilir.

Nakil Sonrası Yaşam Şartları

Nakil işlemi gerçekleşen  bir hastanın dikkat etmesi gereken noktalar şu şekildedir;

  • Sağlıklı beslenmeli,
  • Egzersiz yapmalı,
  • Sigara içmemeli,
  • Alkol kullanmamalı,
  • Gerekirse psikolojik destek almalı,
  • Doktor kontrollerini aksatmamalı,
  • Vücudu zorlamamalı,
  • Aşırı besin tüketmemeli,
  • Karaciğeri yormamalı,
  • Ek ilaçlar kullanmamalı

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle