Dekompanse Siroz Nedir, Belirtileri, Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dekompanse karaciğer sirozu hastanın son evreye ulaştığına işaret etmektedir. Karaciğeri iflas eden hasta için en son çare karaciğer nakli olacaktır. Hastalık, dekompanse evresine ulaşmadan tespit edilmelidir.
Dekompanse siroz, artık hastalığın son evrelere gelindiği dönemi temsil etmektedir. Karaciğerde aşırı demir birikimi, yabancı ve zararlı maddelerin karaciğerden atılamaması ve birikmesi ve aşırı alkol tüketimi gibi durumların sonucunda oluşur. Hastanın bu noktaya ulaştıktan sonra kurtulması son derece zordur. Dekompanse siroz, karaciğerin tamamen tüm işlevini yitirdiği ve gerektiği şekilde çalışamadığı gösterir. Bu durumda erken tanı son derece önemlidir. Hastalığın seyir evresini durdurmak neredeyse imkansızdır. Dolayısı ile alternatif yöntemlere başvurulması gerekir.
İçindekiler
Dekompanse Siroz Nedir?
Karaciğer vücudumuzda pek çok hayati görevi üstlenmiş organlardan bir tanesidir. Kanın temizlenmesi, vücuttan zararlı maddelerin safra kanalları yardımı ile atılması, vücuda enerji verilmesi gibi pek çok hayati aktivite karaciğerde gerçekleşir. Dolayısıyla karaciğer işlevini yitirdiğinde tüm vücut çöküşe geçer. Dekompanse siroz, artık karaciğerin çalışmaması yani iflas etmesi ile oluşur. Karaciğerin iflas ettiği noktada artık hastanın oldukça kısa bir süresi vardır ve bu süreç içerisinde mutlak suretle nakil işlemi gerçekleştirilmelidir. Hasta, acilen nakil listesine kayıt edilir.
Dekompanse Siroz Belirtileri
Hastalığın pek çok belirtisi bulunmaktadır. Hasta artık eski enerjisini tamamen yitirir ve yaşamına devam etmek için çok ciddi bir yardıma ihtiyaç duyar. aynı zamanda beslenme bozuklukları da ortaya çıkar. Bazı belirtileri şu şekilde listelemek mümkündür;
- İştahsızlık,
- Sarılık,
- Halsizlik,
- Karın ağrısı,
- Bel ağrısı,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Vücudun belirli bölgelerinde derinin renk değiştirmesi,
- Vücudun belirli bölgelerinde kabarcıklar çıkması,
- Karın bölgesinde ödem sonucu şişlik,
- Bacaklarda şişlik,
- Eklem ağrıları,
- Şuur kaybı,
- Konuşma ve hareketlerde bozukluk
Bu belirtiler hastalığın en yaygı belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilere oldukça dikkat edilmeli ve kişide tespit edilmesi halinde mutlaka doktora gidilmelidir. Hastalık ihmal edildiği takdirde kesin ölüm ile sonuçlanacaktır.
Karaciğer sirozuna sebep olan en büyük etken kesinlikle alkoldür. Günlük 60 gramın üzerinde alkollü içecek kesinlikle tüketilmemelidir. Alkolün karaciğerin baş düşmanı olduğu unutulmamalıdır. Siroz hastalığı oldukça acılı bir ölüm ile gelir. Dolayısı ile hayattayken bunun kıymeti bilinmeli ve organlara bu şekilde ciddi zararlar verilmemelidir. Günümüzde pek çok siroz hastası hayatını kaybetmekte ve son günlerinde kendisine bu kötülüğü yaptığı için oldukça büyük pişmanlıklar yaşamaktadır. Bu sebep ile siroz hastalarına mutlak suret ile psikolojik destek sağlanır.
Dekompanse Karaciğer Sirozu Nedenleri Nelerdir?
Dekompanse siroz, yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere karaciğerin tüm işlevini yitirmesi ile gerçekleşir. Hastalık, birçok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Özellikle aşırı alkol tüketen bireylerde siroz riski oldukça yüksektir. alkol bağımlılığı olan bireylerde bu durum kesin sebep olarak görülmektedir. Bunun haricinde karaciğerde aşırı yağ, demir, toksin gibi maddelerin birikmeleri sonucu da bu durum ortaya çıkabilir. Aynı zamanda karaciğer büyümesi, sarılık, wilson hastalığı gibi rahatsızlıkların da ilerleyen evrelerinde dekompanse karaciğer sirozu görülmektedir.
Dekompanse Siroz Tedavisi
Dekompanse siroz hastalığının karaciğer nakli dışında herhangi bir tedavisi yoktur. Pek çok siroz hastalığı dekompanseye çevirmeden önce teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilir veya yavaşlatılabilir. Fakat hastalık dekompanse evresine oluştuktan sonra karaciğer çoktan iflas etmiş olur ve hasta yeni bir karaciğere ihtiyaç duyar. Dekompanseye çevirmeden hastalığın teşhis edilebilmesinde ise erken teşhis büyük önem taşır. Günümüzde yaşam tarzlarının sağlıksızlaşması sebebi ile her birey 6 ayda bir rutin kontrollerden geçmelidir. Böylece herhangi bir hastalık henüz sadece oluşma evresindeyken rahatlıkla tespit edilip kontrol altına alınabilir.
Dekompanse Siroz Yaşam Süresi Ne Kadardır?
Herhangi bir hastalık için kesin ve net bir yaşam süresi vermek ne yazık ki mümkün değildir. Hastanın kalan ömrünün kaç ay veya kaç yıl olduğu pek çok farklı etkene bağlıdır. Hasta düzenli beslenir ve kendisine dikkat ederse çok daha uzun yaşayabilir. Aynı zamanda zamanında karaciğer naklinin yapılması da hastayı ölümden kurtarabilir. Ama şayet hasta alkol tüketimine devam eder, sağlıksız beslenir ve kendisine dikkat etmez ise hastalık çok daha hızlı ilerleyecek ve hastayı en kısa zamanda öldürecektir. Dekompanse siroz, artık karaciğerin gelebileceği son evredir. Dolayısı ile hastanın yaşamı çok ciddi bir risk altındadır. Karaciğer iflası gerçekleştikten sonra diğer organlar hasar görmeye başlarlar ve yetersiz kalırlar. Bu durumda farklı organların yetmezliği ve iflası meydana gelir. Böylece hastanın tüm vücut sistemi çöker ve hasta hayatını kaybeder. Nakil işlemi, diğer organlar hayati hasar görmeden gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde uygun nakil yapılsa dahi hasta hayatını kaybedebilir. Nakil işleminin gerçekleşebilmesi için bu tedavinin hasta üzerinde en az %80 başarı göstereceğinden emin olunması gerekir. Aksi takdirde oldukça zor bulunan bu organ iyileşemeyecek bir hasta için kullanılmaz.
Hastanın alkol tüketip tüketmediği gibi bilgiler nakil listesindeki sırayı oldukça önemli bir ölçüde etkilemektedir. Nakil sonrası alkol ve sigara tüketimine devam eden bireylerde hastalık tekrarlayabilir ve nakil edilen sağlıklı karaciğer de iflasa sürüklenebilir. Bu durum da hasta aynı dönemi tekrar yaşar ise nakil listesine giremeyebilir veya girdiğinde en alt sıralarda yer alabilir.
Kaynaklar
- http://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2014/06/KLIMIK-Sirozlu-Hasta-Y%C3%B6netimi-4.pdf
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/6cdac8ff-a97b-4f36-9200-297470a4c2de.pdf
- http://www.acilci.net/wp-content/uploads/2011/10/83-kc-sirozu-kc-yetmezlic49fi-erkan-c3a7oban-2011.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/ic_hast/dr_m.sinan_soyer.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/ic_hast/dr_guzin_karatemiz.pdf