Siroz Tedavisi Nasıl Yapılır? Siroz Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Siroz, karaciğerde ortaya çıkan bir hastalık olup kişinin organlarına ve vücuduna çok ciddi hasarlar vermektedir. Siroz, birçok Avrupa ülkesinde en tehlikeli 10 ölümcül hastalık arasında anılmaktadır.

Karaciğer, yaklaşık olarak 1 buçuk kilo ağırlığındadır ve vücudumuzun en büyük organı olarak kabul edilmektedir. Karın boşluğumuzun sağ üst bölümünde kaburgaların tam altında yer alır. Birçok önemli görevi üstlenen karaciğer kanı temizler, vücudumuza enerji sağlar, herhangi bir yaralanma anında dışarı kan akışını durdurur ve bunlar gibi pek çok önemli görevi daha üstlenir. Dolayısı ile karaciğere bir zarar geldiğince vücudun dengesi bozulur ve çeşitli hücre ve organlar zarar görmeye başlarlar. Karaciğeri iflasa sürükleyen en önemli hastalık siroz olarak bilinmektedir. Hastalık ölümcüldür ve birçok ülkede en tehlikeli 10 hastalık arasında anılmaktadır. 

Siroz Hemşirelik Bakım Planı Örnekleri

Hastalara bakım planı uygulanırken belirli tanılara dikkat edilmeli ve bu tanılar doğrultusunda hareket edilmelidir. 

Hemşirelik Tanıları

  • Karaciğerin büyümesi sebebi ile yaşanan ağrı,
  • Anoreksiya sebebi ile oluşan beslenmede denge bozukluğu,
  • Kaşıntı,
  • Şişlik,
  • Enfeksiyon

Bu tanıların her biri için farklı bakım planları hazırlanmalıdır. Hemşire hastasına en uygun tanıyı seçerek bakım planını o doğrultuda şekillendirmelidir. 

Zaman içerisinde karaciğer hücreleri zarar gördükçe organ, kendi yapısını kaybetmeye başlar. Kendi dokusu yerine bağ doku oluşumu ortaya çıkar. Daha sonrasında organın kanlanma oranları değişir. Siroz ilerledikçe hastalığa bağı başka komplikasyonlar ortaya çıkmaya başlar. En son evre karaciğerin iflası ve hastanın kaybı olarak bilinir. Sirozun farklı çeşitleri ve farklı tedavi yöntemleri vardır. Alkole bağlı siroz tedavi edilemez. Safra yollarına bağlı olan sirozun ilaç ile tedavi ihtimali az da olsa vardır. Aynı zamanda hepatitlere bağlı olan siroz da başlangıç seviyesinde fark edildiyse ilaç tedavisi ile iyileştirilebilir. 

Siroz Geçer Mi?

Siroz hastalığı türüne göre iyileştirilebilir. Fakat alkole bağlı olan sirozun tedavisi mümkün değildir. Tedavi edilemeyen siroz hastalığı için tek çözüm nakil işlemi olacaktır. Hastalık basit bir ilaç tedavi ise geçmez. Çok ciddi sonuçlar doğuran ve kişinin ölümüne sebep olan siroz hastalığı hafife alınmamalıdır. Viral hepatitlerin sebep olduğu siroz çeşitli ilaç tedavisi ile hafifletilebilir. Kişinin asla ve asla alkol tüketmemesi gerekir. 

Ahmet Maranki Siroz Tedavisi

Ahmet Maranki, siroz hastalığı için çeşitli kürler üretmiştir. Bu kürlerden en yaygını ise maydanoz kürüdür. Maydanoz küründe yapmanız gereken tek şey yarım limon, 10 dal maydanoz ve bir bardak suyu bir blenderdan geçirmek ve soğuduktan sonra her sabah birer bardak tüketmek.

Dilerseniz enginar kürünü de uygulayabilirsiniz. 40 gün boyunca aralıksız olarak her öğününüze enginar ekleyerek bu kürü de kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Öğünlerinize eklediğiniz enginarın kızartılmış veya yağlı olmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Ahmet Maranki kürlerinin hastalar üzerinde son derece olumlu etkiler bıraktığı kanıtlanmış bir gerçektir. Fakat bu kürlerin hastayı tamamen tedavi ettiğini söylemek yanlış olacaktır. Bu tip kürler karaciğeri güçlendirirler ve hastalığa karşı daha büyük bir direnç ile savaşmasını sağlarlar. Fakat hastalığı yok etmezler.

Dolayısı ile bu kürler uygulanırken aynı zamanda doktor kontrolleri de aksatılmamalıdır. Sadece karaciğer hastalığı olan bireyler değil aynı zamanda sağlıklı bireyler de karaciğerlerini güçlendirmek için bu kürleri uygulayabilirler. Kürler uygulanırken alkol tüketimi kesinlikle yasaktır. 

Siroz Tedavi Edilir Mi?

Siroz tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Fakat, erken evrelerde teşhis konursa hastalık yavaşlatılabilir. Hastalık, farklı sebeplerden ötürü oluşabilir. Sebeplerine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bazı tip sirozların tedavisi mümkündür. Fakat kesin bir çözüm olacağı söylenemez. Aşırı alkol tüketimi sebebiyle oluşan sirozların tedavileri mümkün değildir. Hastalıktan kurtulmanın tek yolu karaciğer naklidir. Hastalık ileri evrelere ulaştıktan sonra hasta, nakil listesine yazdırılır. Bu listede kendisine uygun organı beklemeye başlar.

Hastanın alışkanlıkları, yaşı, beslenme şekli gibi parametreler onun nakil listesindeki yerini belirler. Doktorlar siroz hastalarının bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için çeşitli diyet listeleri ve beslenme programları uygulamaktadırlar. Bu programlarda yağlı yiyecekler kesinlikle yasaktır. Vücuda aşırı karbonhidrat ve protein yüklemesi de yasaktır. Genellikle tavuk yerine kırmızı et tipi ürünler tercih edilir. Diyet listeleri, her hastanın bünyesine göre farklı olarak hazırlanır. 

Siroz Ameliyatı

Siroz, vücutta farklı komplikasyonlara sebep olur ve bu komplikasyonlar sonucunda karaciğer iflas eder ve diğer organ ve hücreler de buna bağlı olarak zarar görürler. Bu durumlar karaciğer nakline ihtiyaç duyulmasına sebep olur. Hasta nakil listesine girer ve uygun bir organ bulunursa bu organ hastanın bulunduğunu hastaneye ulaştırılır.

Daha sonrasında hastanın kendi doktoru tarafından kendi organı çıkartılır ve yerine yeni olan organ yerleştirilir. Bu tip ameliyatlar oldukça uzun sürmektedir. Dolayısı ile hastanın organ çıkartıldıktan sonra hayatta tutulması için çok büyük bir çaba harcanır. Uygun organ bulmak çok kolay değildir. Organın dokusunun hastanın dokusu ile uyuşması gerekir. Hastanın organa diğer hastalardan daha çok ihtiyacı olduğunun kanıtlanması gerekir.

Ayrıca hastanın kesinlikle alkol ve sigara tüketmiyor olması ve beslenmesine son derece dikkat ediyor olması gerekir. Hiç bir cerrah sağlıklı bir organı ona zarar verecek bir hastaya takmayı kabul etmez. Ülkemizde organ bağışı çok yaygın olmadığından dolayı oldukça uzun bir nakil listesi bulunmaktadır. Bu sebeple doktorlar organ nakli yaparken bu organlara en çok ihtiyacı olan ve bu organlara zarar vermeyecek olan bireyleri tercih ederler.

Alkolik bir hasta yeni organın kavuştuktan sonra alkol tüketimine aynı hız ile devam eder ve o organa da zarar verirse bu etik bir durum olmaz. Bu durumda hasta tekrar siroz gibi ciddi bir hastalık ile karşı karşıya geldiği zaman (ki bu çok muhtemeldir) nakil listesinde en alt sıralarda yer alır ve çok yüksek ihtimalle nakil işlemi gerçekleştirilmez. Dolayısı ile kişinin kendi sağlığına ve beslenmesine son derece dikkat etmesi gerekmektedir. 

Siroz Tedavisi İlaçları

Siroz hastalığının tedavisinde viral hepatitleri engellemek için ve bağışıklık sistemini güçlendirmek içn farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Aynı zamanda karın bölgesinde oluşan şişlik için de çeşitli ilaç tedavilerine başvurulur. Fakat bu ilaçlar her bireyde farklılık gösterir. Hastalığın evresine, hastanın yaşına ve vücut yapısına göre farklı ilaçlar önerilir. Dolayısı ile her hastanın aynı ilaçları aldığını söylemek son derece yanlış olur. Aynı zamanda hasta karaciğer nakli yaptırmışsa farklı vitamin ve ilaçlar kullanması gerekir. Bu ilaçlar uzman bir doktor tarafından yazılır. Karaciğerin iflası oluşan bir kanser hastalığına bağlıysa hastaya farklı ilaç tedavileri ve kemoterapi uygulanmalıdır. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle