Siroz Hastalarında Karın Şişmesi ve Su Alınma İşlemi

Siroz direkt olarak karaciğere etki eden çok ciddi bir rahatsızlıktır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hastanın karın bölgesinde şişkinlik görülebilir ve bu şişkinlik git gide artabilir.

Siroz hastalığının pek çok belirtisi vardır. Bunlardan biri de şişkinlik hissidir. Birçok hasta şişkinlik şikayeti ile doktora başvurduktan sonra siroz olduğunu öğrenir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde karın bölgesinde yüksek oranda asit birikir ve karın bölgesi şişmeye başlar. Sert ve gergin bir şekilde şişen karın kişiye rahatsızlık ve acı verebilir.

Sirozda Karın Şişmesi

Siroz hastalarının vücutlarının pek çok farklı noktasında şişkinlikler ve ödemler meydana gelebilir. Fakat en rahatsız edici durum kişinin karnında biriken asit ve su karışımıdır. Bu birikme sebebiyle hastanın karnı adeta bir balon gibi şişmeye başlar. Oldukça sert ve gergin olur. Suyun ve asidin mutlak suretle boşaltılması gerekir. Aksi takdirde deri, bu gerilme ile başa çıkamayarak infilak edebilir. Şişen karın bölgesinde damarlar ortaya çıkmaya başlar.

Karaciğer yavaş yavaş işlevini kaybetmeye başladığından dolayı kan temizlenemez ve damarlardan akan pis kanlar göz ile görülebilecek düzeyde gün yüzüne çıkar. Deri gerildikçe incelmeye başlar ve bu kişiye zaman zaman zarar verebilir. Bu tip durumlarda hastaya aynı zamanda psikolojik destek uygulanır. Artık rahat hareket edemeyen hasta korkmaya ve panik yapmaya başlayabilir. Burada doktorlara çok büyük bir görev düşer. 

Sirozda Karın Şişmesi

Siroz Hastasından Su Alınması

Aşırı oranda karın şişliği görülen hastalara farklı yöntemler önerilebilir. Bu yöntemler hastanın durumuna ve doktorun bakış açısına göre değişkenlik gösterir. Sağlık firmaları, karın bölgesine uzanan bir hortum sayesinde fazla asidi dışarı çıkartmaya yarayan bir cihaz üretmişlerdir. Fakat bu tabii ki çok güvenli veya en sağlıklı yöntemdir diyemeyiz. Diğer bir yöntem ise parasentez yöntemidir. Bu yöntem ile hastanın karnından çeşitli iğneler yardımı ile su çekilir. Hasta karnındaki fazla su boşaltılır. 

Karında su birikimi sadece siroz sebebi ile değil farklı hastalıklar sebebi ile de olabilir. Karın zarı kanseri gibi durumlarda da karın zarının içerisinde fazla miktarda su biriktiği görülmüştür. Bu gibi durumlarda başvurulacak en güvenli yöntem parasentez olacaktır. Parasentez yapılmadığı takdirde hastanın karnı büyümeye devam eder. Bu oranda hastanın derisi de gerilir ve hasta çok yüksek oranda ağrı ve acı ile karşı karşıya kalabilir. 

Bu durum genellikle sirozun ilerleyen evrelerine görülür. Karnından su alınacak olan hasta operasyondan önce herhangi bir şey yememiş veya sıvı tüketmemiş olmalıdır. Operasyon biraz acılı olabilir. Lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir. Karın bölgesinin farklı noktalarından bir şırınga yardımı ile fazla su ve asit çekilir. Hasta rahatlatılır. Bu operasyondan sonra hastanın karnındaki deride bir miktar sarkma yaşanacaktır. Siroz hastalarında bu durum bir defadan fazla yaşanır. Dolayısı ile hasta birkaç defa aynı operasyon yapılabilir. 

Siroz Karın Şişliği Nasıl İner?

Parasentez yöntemini tercih etmeyen hastalar pompa görevi gören bir cihaz ile karındaki fazla asidi boşaltabilir. Farklı firmaların çeşitli ürünleri arasından doktorunda önereceği güvenilir bir ürün seçilebilir. Bunun yanı sıra ödem söktürücü çaylar ve besinler tüketilebilir. Ödem atıcı sular bu tip durumlarda çok da etkili olmamaktadır. Fakat hastayı bir nebze de olsa rahatlatmaktadır. Hastanın karnından büyük bir ameliyat işlemi ile sıvı alınmaz. Sadece basit bir parasentez işlemi uygulanır. Karın şişliği yaşayan hastaların tercih etmeleri gereken bir numaralı yöntem kesinlikle parasentez olmalıdır. Şayet doktor, hasta için en uygun yöntemi zaten tavsiye edecektir. Fakat şişliğin mutlak surete ciddiye alınması gerekir. Aksi takdir de deri daha gerilebilir ve hastanın karın bölgesi bu basınca dayanmayabilir. Bu durumda da oldukça tatsız bir sonuç ile karşılaşılır. Aynı zamanda hastaya çeşitli ödem atıcı ve söktürücü ilaçlar da verilebilir. Bu, tamamen doktorun tercihine kalmış bir şeydir. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle