Siroz Hastaları Ne Kadar Yaşar, Yaşam Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Siroz, karaciğerin yağlanması sonucu ortaya çıkan ölümcül bir hastalıktır. Aşırı alkol ve sigara tüketimi, sağlıksız beslenme gibi faktörler sirozun en büyük tetikleyicileridir.

Karaciğer, vücudun en büyük organı olarak kabul edilmektedir. Bir çok farklı işlevi olan bu organ aşırı alkol tüketimi sebebi ile zaman içerisinde küçülmeye başlar. Zarar gören karaciğerin hücreleri yavaş yavaş ölür ve ortaya siroz hastalığı çıkar. Siroz hastalarının karaciğerleri küçülmüş ve pürüzlü bir yapıya sahiptir. Hastalık ölümcüldür. Birçok farklı durum sirozu tetikleyebilir. Siroz hastalığı ile yaşamak mümkündür fakat kişinin sağlığına çok dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde ölüm kaçınılmazdır. 

Siroz, Batılı ülkelerde ölümcül olarak kabul edilen ilk 10 hastalık arasında yer almaktadır. 

Siroz Öldürür Mü?

Siroz hastalığı tedavi edilmediği sürece birey için ölüm riski teşkil etmektedir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde karaciğer tüm fonksiyonunu yitirir ve hasta yavaş yavaş ölüme sürüklenir. Siroz hastalığı toplamda 4 evreden oluşur. Dolayısı ile hastalığın ölümcüllük oranı da bu evrelere göre değişkenlik göstermektedir. 

Sirozun ilk evresi henüz başlangıç evresidir ve bu noktada tedavi olmak hastayı tamamen kurtarabilir. Henüz karaciğer, tam anlamıyla fonksiyonunu kaybetmemiştir. İkinci evrede hastalık ilerler ve geri dönüşü daha zor bir hal alır. Üçüncü evrede, karaciğer ciddi anlamda hasar görmüştür. Damar yapıları bozulur ve bu durum kan basıncını etkilemeye başlar. Hastada hipertansiyon gibi durumlar gözlenir. Dördüncü evre ise son ve ölümcül evre olarak bilinir. Hasta bu noktaya geldikten sonra nakil işlemi haricinde yapılacak pek bir şey kalmaz. Hasta, karaciğer nakli olmazsa hayatını yakın zamanda kaybedebilir.

Siroz Hastası Ne Kadar Yaşar?

Siroz hastasının yaşam süresi, hastalığın evresine ve ne kadar hızlı seyrettiğine bağlı bir durumdur. Bu durumda hastanın bağışıklık sistemi, yaşı, alışkanlıkları, kendisine dikkat edip etmediği gibi durumlar büyük önem taşır. Bağışıklığı kuvvetli olan ve kendisine iyi bakan bir hastanın iyileşme süreci daha hızlı ilerleyebilir veya hastalığın evreleri daha yavaş ilerleyebilir. Dolayısı ile hastalığın seyri ve kişinin yaşam süreci hastanın kişisel alışkanlık ve özelliklerine göre farklılık gösterir diyebiliriz. 

Siroz Ne Kadar Sürede Öldürür?

Siroz hastalığı, kişiyi bir anda ölüme sürüklemez. Daha ziyade yavaş yavaş ölümün gelmesini sağlar. Hastalık tedavi edilebilir. Fakat, kişi tedavi sürecini yeterince verimli geçirmiyorsa hastalık ilerlemeye devam edecektir. Hastalık tedavi edilmediği sürece ön görülen maksimum yaşama süresi birinci evreden itibaren 20 senedir. Fakat bu süre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hastalık için verilen yaşam süresi yaklaşık olarak 1 yıl ile 20 yıl arasındadır. 

Siroz kişinin vücudunda çok ciddi etkiler gösterebilir. siroz hastalığı tedavi edilmediği sürece son derece acılı bir ölümün gerçekleşeceği söylenebilir. Bazı hastalarda karın bölgesinde şişlik ve daha sonrasında patlamaların ortaya geldiği görülmüştür. Bu, oldukça rahatsız edici durumun sebebi ise kan damarlarındaki genişlemedir. Ayrıca karaciğer gerektiği gibi çalışamadığı için vücuttaki pis kan yeterli miktarda temizlenemez ve hastanın vücudundaki tüm damarlarda pis kan görülmeye başlar. Zamanla, hastanın bağışıklık sistemi de çökmeye başlar. Hasta zayıflar, güç kaybeder. Vücudundaki deri de incelme görülür. Zaman zaman sarılık görülebilir. Hastada iktidarsızlık, kilo kaybı, enerji kaybı gibi durumlar gözlenir. Hormonlar tüm dengelerini yitirebilirler. Yemek borusu içerisinde bulunan damarlar patlayarak iç kanamaya yol açabilirler. Aynı zamanda hastada aç karnına kusma gibi durumlarda gözlemlenebilir. 

Buradaki en kötü ve yıkıcı durum ise alkole bağlı sirozun herhangi bir tedavisinin olmamasıdır. Şayet siroza hepatit virüsleri sebep olmuş ise hastalığın tedavi edilebilme ihtimali vardır. Fakat hastalığa alkol tüketimi sebep olmuşsa bu durumda yapılacak bir şey olmayacaktır. Doktorlar, hastanın son dönemlerinde rahat etmelerini sağlamak için ellerinden geleni yaparlar. 

Günde 60 gramın üzerinde alkollü içecek tüketen tüm erkekler siroz riski taşırlar, bu rakam bayanlarda ise 20 grama kadar iner. Bunun sebebi ise bayanların bağışıklık sistemlerinin ve vücutlarının erkeklere göre daha güçsüz olmasıdır. 

Siroz Hastasının Ölümü

Ölüm, sirozda oldukça yavaş gelmektedir. Hasta, 4. evreye ulaşmış ise ölüm yaklaşık olarak 6 ile 24 ay arasında hastanın kapısını çalacaktır. Hastanın ölümü oldukça acılı olacaktır. Damar patlamaları, karında patlama meydana gelmesi, iç kanama, yemek yiyememe gibi durumlar ile karşı karşıya kalma ihtimali olan hasta psikolojik olarak da oldukça büyük hasar görür. Siroz hastalarının kesinlikle alkol tüketmemeleri gerekir. Alkol tüketimi hastalığı çok daha ileri boyutlara taşıyacaktır ve aynı zamanda ölümü daha hızlı ve acılı bir hale getirecektir. Özellikle alkolik bireylerde çok ciddi durumlar söz konusu olabilir. Siroz hastalığı genetik olarak aileden de bireye gelebilir. Dolayısı ile aşırı alkol tüketiminden kaçınmak gerekir. Sirozdan kurtulmanın en etkili yolu karaciğer naklidir. Fakat siroza alkol tüketimi sebep olmuşsa kişi, nakil listesinde de çok üst sıralarda yer almayacaktır. Dolayısı ile nakil için uzun süre beklemesi gerekecektir. Bu durum da ölümün daha da yaklaşması anlamına gelir. Ülkemizdeki organ bağışına olan ilgi eksikliği sebebi ile doktorlar çok acil vakalar haricindeki hastaları nakil listesine yazamıyorlar. Dolayısı ile siroz hastalığı olan bir birey 3.veya 4. evreye ulaşmadan bir nakil listesine kayıt yaptıramıyor. Bu durum da riskleri arttırıyor. Hastalık ilerliyor ve nakil listesinde de bir çok insan sıra bekliyor. Sıranın hastaya ne zaman geleceği ve hastanın mevcut durumda hayata ne kadar süre tutunabileceği kesin olarak bilinmiyor. Siroz hastalarının ortalama ömrü 5 yıl olarak biliniyor. Hastaların ortalama ömrü belirli örneklere dayanan tahminler ile belirlenmiştir. Ölüm süreci kişiden kişiye göre değişir. 

Sirozdan Ölenler

Atatürk’ün sirozdan öldüğü söylenmektedir. Bu iddia kanıtlanamamış olsa bile şuanda günümüzde ölüm sebebi siroz olarak kabul edilir. Sirozdan ölen diğer ünlü kişiler ise şu şekildedir;

  • Billie Holiday,
  • Jack Kerouac,
  • Ottis Toole,
  • John Barrymore,
  • John Le Mesurier,
  • John Cassavetes,
  • Gail Russel

Bu liste sadece ufak bir başlangıçtır. Bu ünlüler ve onlar gibi olan binlerce kişi sirozdan hayatını kaybetmektedir. 

 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle