Primer Biliyer Siroz Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Primer biliyer siroz, safra kanallarının zarar görmesi sonucu ortaya çıkan ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Hastalığın tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılır. Rahatsızlık ileri evrelerde siroza dönebilir.

Primer biliyer siroz

Erkeklere nazaran daha çok bayanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Hastalık, karaciğerde bulunan safra kanallarının iltihaplanması ve sonrasında yok olması ile oluşmaktadır. Safra kanallarının görevi, safra adı verilen sıvıyı karaciğerden safra kesesine kadar taşımak ve depolamaktır.

Yenilen yemek mideye girdikten sonra safra kesesi çekilir ve safra kanalları aracılığı ile sindirimde kullanma amacı ile ince bağırsağın ilk bölümü olan dudenum adlı bölgeye safra taşınır. Karaciğeri genel olarak safra asidi, yağlar ve kolesterol oluşturmaktadır. Safra, tüm bu yağ, kolesterol ve yağda çözünen vitaminlerin emilmesine yardımcı olur.

Safra aynı zamanda toksin ve toksin atıklarını da bağırsağa taşıma görevini üstlenir. Şişme veya kronik inflamasyonlar safra kanallarının zarar görmesine neden olur. Safra kanalları zarar gördüğünde fazla toksinler emilemez ve karaciğerde birikerek organa zarar vermeye başlar. Primer biliyer siroz ise karaciğerdeki bu safra kanallarının iltihaplanmasına sebep olur ve daha sonrasında bu kanallar yok olmaya başlarlar. Böylece vücutta safra, kendi görevini yerine getiremez ve karaciğer hasar görmeye başlar. 

Primer Biliyer Siroz Nedenleri

Hastalık henüz siroz evresine gelmeden oluşmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde siroz ile sonuçlanacak ve çok daha ciddi bir boyuta ulaşacaktır. Dolayısı ile tedavi sürecinin başlatılması ve hasta için en etkili tedavinin uygulanması büyük bir önem taşımaktadır. Hastalığın pek çok farklı sebebi olabilir. Genellikle bayanlarda görülen primer biliyer siroz, genlerden de kişiye geçmiş olabilir. Hastalığın asıl sebebi henüz bilinmiyor fakat yapılan bir çok araştırmaya göre hastalığın otoimmun bir hastalık olduğu düşünülüyor. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi, safra kanallarına saldırıyor ve zarar veriyor. Kişinin bağışıklık sistemi, kişiyi çeşitli virüs ve bakterilere karşı korumakta ve bu zararları maddeleri yok etmektedir. Otoimmun hastalıklarda kişinin bağışıklık sistemi kendi organlarına ve hücrelerine saldırır. Bunun sonucunda da organ çok ciddi anlamda hasar görür. 

Primer Biliyer siroz Belirtileri Nelerdir?

Hastalık bazı bireylerde kendisini sarılık olarak belli edebilmektedir. Yapılan çeşitli kan testleri de doktorları şüphelendirebilir. Şayet doktor siroz riski taşıdığınızı düşünüyor ise acilen bir kan testi talep edecek ve buradaki verilere göre de bir tedavi yöntemi belirleyecektir. Kan testlerinin yeterli olmadığı durumlarda idrar testi veya karaciğerden örnek almak gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir.

Ortaya çıkan bir diğer belirti ise hastanın göz kapaklarının etrafında kabarcıklar oluşmasıdır. Görüntü olarak alerji veya et benini andıran bu kabarcıkların bu tip hastalıkların en belirgin belirtileri arasında olduğu unutulmamalıdır. aynı zamanda yetişkinlerde sarılık görülmesi de karaciğer hastalıklarının önemli bir habercisidir. Sarılık daha sonra kendisini siroza çevirebilir. Dolayısı ile bu tip belirtiler görüldüğünde mutlak suretle bir doktora başvurulması gerekir. Diğer belirtiler ise şu şekildedir;

  • Ödem,
  • Şişkinlik,
  • Safra kesesi taşları,
  • Karın bölgesinde ağrı,
  • Bel bölgesinde ağrı,
  • Dışkıda yağ birikimi

Bu tip belirtilere sahip olan bireyler mutlak suretle doktor kontrolünden geçmelidirler. Sağlıklı bireyler de her 6 ayda bir mutlak suretle kan testi yaptırarak rutin kontrollerden geçmelidir. Böylelikle herhangi bir hastalığın oluşumu öncesinde erken teşhis yapılabilir. Erken teşhisin hayati önem taşıdığı unutulmamalı ve rutin kontroller kesinlikle aksatılmamalıdır. 

Primer Biliyer Siroz Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın teşhisi için basit bir muayene ve test yeterlidir. Hasta, doktor tarafından muayene edilir ve daha sonrasında doktor gerek görür ise kan tahlili yapılır. Kanda çıkan oranlara bağlı olarak doktor tedavi sürecini başlatabilir. Zaman zaman bazı doktorlar idrar tahlili ve karaciğer biyopsisine başvurmak isteyebilirler. Bu durumda kişi biyopsiden 8 saat önce kullandığı tüm ilaçları kesmeli ve herhangi bir besin tüketmemelidir. Karaciğerden alınan örnek laboratuvarda incelenir. Çıkan sonuca göre doktor hasta için en uygun tedavi yöntemini acil olarak başlatır. 

Primer Biliyer Siroz Tedavisi

Hastalığın belirlenmiş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Doktorlar vücuttaki yağ ve enzimlerin emilimleri için çeşitli ilaç tedavisi uygulayabilirler. Fakat hastanın bu dönemde kesinlikle alkol ve sigara gibi vücuda zararı olan maddeleri tüketmemesi gerekir. Daha sonrasında ilaç tedavisi ömür boyu devam eder. Bu tedavi esnasında hastanın rutin doktor kontrollerini asla aksatmaması gerekir. Hastalık, kendisini siroza çevirebilir. Hastalık, siroza ulaştıktan sonra geriye karaciğer naklinden başka bir tedavi yöntemi kalmamaktadır. Bu durumda hasta nakil listesine kaydedilir ve nakil işlemi için beklemeye alınır. Uygun organ bulunduğunda ve hastanın sırası geldiğinde nakil işlemi gerçekleşir. Genellikle ülkemizde organ nakli çok yaygın olmadığından dolayı hastalar 2 ile 3 sene arasında bekleyebilmektedirler. Bu durum da hastanın ölümüne yol açmaktadır. 

Primer Biliyer Siroz Bitkisel Tedavi

Primer biliyer siroz nedir gibi soruların cevapları iyi bir şekilde öğrenildikten sonra hasta iyileşme süreci için gerekli tüm araştırmaları yapmalıdır. Hastalık, karaciğer bölgesinde geliştiğinden ve karaciğere ciddi zararlar verdiğinden dolayı hasta, karaciğerini koruma altına almalıdır. Enginar gibi besinler karaciğerin en iyi dostlar olarak bilinmektedir. Karaciğer hastalıklarının tümü için enginar kullanılabilir. Enginar kürleri ve enginar suları için çeşitli tarifler araştırılabilir. 

Primer Siroz İyileşir Mi?

Primer siroz, kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır. Hastalığı yavaşlatmak veya olduğu halinde seyir etmesini sağlamak mümkündür. Fakat tamamen iyileştirmek ne yazık ki henüz mümkün değildir. Dolayısı ile hastanın kendisine ve sağlığına çok ciddi anlamda özen göstermesi ve dikkat etmesi gerekmektedir. 

Primer Biliyer Siroz Yaşam Süresi

Hastalık için kesin bir yaşam süresi verilmemektedir. Rahatsızlık siroza çevirdiği takdirde kişinin yaklaşık olarak 1 ile 5 yıl arasında bir yaşam süreci kalmış sayılır. Fakat bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Hastalığın evreleri, seyir hızı, kişinin beslenme şekli, alışkanlıkları ve yaşı gibi parametreler bu süreyi farklılaştırabilmektedir. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle