Siroz Hastalığı Bulaşıcı Mıdır, Nasıl Oluşur ve Nedenleri Nelerdir?
Siroz, karaciğerin yağlanması sonucu oluşan ve kişiyi ölüme sürükleyen oldukça ciddi bir hastalıktır. Aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme siroza sebep olabilmektedir.
Karaciğerin, fonksiyonlarını tamamen yitirmesi sonucu karaciğerde bulunan en işlevsel birimlerin sertleşmeleri ve geri dönüşümü mümkün olmayan şekilde patolojik hale gelmelerine siroz hastalığı denilmektedir. Hastalık, karaciğeri kaybetmek gibi ciddi noktalara kadar varabilir.
İçindekiler
Siroz Nedenleri Nelerdir?
Siroz hastalığı genellikle aşırı alkol tüketimi sonucunda meydana gelmektedir. Alkol, sirozu tetikleyen en önemli etken olarak kabul edilmektedir. Alkol tüketimi haricinde hepatit B,C ve D gibi rahatsızlıklar da siroza sebep olabilirler. Bunların yanı sıra kalp yetmezliği, kolesterol gibi hastalıklar da siroza sebebiyet vermektedir. Hastalık son derece ciddiye alınmalıdır. Şayet ilerlediği takdirde kişi hayatını kaybedebilir.
Günümüzde pek çok ülkede siroz hastalığı en tehlikeli ve ölümcül ilk 10 hastalık arasında yer almaktadır.
Hastalık oldukça acılı bir ölüm ile gelir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde karaciğer nakli yapılamazsa doktorlar hastanın en rahat şekilde yaşamını sonlandırmak için ellerinden geleni yaparlar. Genellikle karın bölgesinde sıvı birikimi ve damarlarda pis kan dolaşımı sebebi ile vücudun infilak etmesi gibi durumlar ile de karşılaşılmaktadır. Şişen karın bölgesinde ince damarlar siyah bir şekilde görünürler. Hastalıktan korunmak için zararlı yiyeceklerden uzak durmalı ve alkol tüketiminden tamamen vazgeçmelisiniz.
Siroz Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Siroz hastalığı, insan vücudunda pek çok farklı etki gösterebilmektedir. Bir çok hastanın cinsel işlevlerini kaybettiği ve sürekli olarak yorgun olduğu gözlemlenmektedir. Hastalık herhangi bir yolla başka bir bireye bulaşamaz. Hastalık herhangi bir kan hastalığı değildir. Kişinin kendi karaciğerine zarar vermesi sonucunda oluşur. Ölüm sebebi ise karaciğerin iflası ve buna bağlı olarak diğer organların da iflas etmesi veya hasar görmesi olacaktır. Dolayısı ile hastalık başka bir hastaya bulaşamaz. Şayet, hastada hepatit B veya C gibi virüsler bulunuyor ise bu durumlarda hastalığın bulaşıcı olma ihtimali vardır. Fakat bu durumlar haricinde hastalık kesinlikle herhangi bir yolla başka bir bireye bulaşamaz. Aynı zamanda siroz hastalığı insan vücudunda bir organdan diğerine de bulaşamaz. Hastalık sadece karaciğerde oluşur ve tüm vücuda yayılma gibi bir özelliği kesinlikle yoktur. Fakat karaciğerin iflası ve zarar görmesi ile birlikte diğer organlar da zarar görmeye başlarlar. Dolayısı ile hastalık ilk başta karaciğeri etkiler ve daha sonrasında işlevini yitiren karaciğer tüm vücudu etkiler diyebiliriz.
Siroz Cinsel Yolla Bulaşır Mı?
Sirozun sebebi çok iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Şayet hastalığa sebep olan şey alkol ve sağlıksız beslenme değil de Hepatit B veya C virüsleri ise; hastalık cinsel yol ile başka bir bireye bulaşabilir. Bu ihtimal son derece düşük olsa da gerekli tüm tedbirler alınarak herhangi bir risk faktörüne fırsat verilmemelidir. Bu tip virüsler kanda bulunduklarından dolayı farklı yollar ile bulaşabilirler. Pek çok kurumsal firma günümüzde işçi alırken bu testlerin her birini yaptırmaktadırlar ve bu virüslerin kişide bulunup bulunmadığını test ettirmektedirler.
Siroz Nasıl Bulaşır?
Siroz hastalığının bulaşıcılığı hastalığın sebebine bağlı olarak değişir. Siroz kendi başına bulaşıcıdır diyemeyiz. Normalde siroz hastalığının kesinlikle bulaşıcı olmadığı kanıtlanmıştır. Fakat siroza sebebiyet veren durum hepatitler ise; bu durum bulaşıcı olabilir. Herhangi bir tükürük yolu, kan yolu veya cinsel yol ile hepatitler başka bir bireye bulaşabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken ince ayrıntı, bu yollar ile bulaşanın siroz olmadığıdır. Hepatitler bulaşıcı olabilir ama siroz bulaşıcı değildir. Hepatitler tedavi edilmez ise siroz ile sonuçlanabilir. Hepatitler bir çok farklı yol ile hastalara bulaşabilirler. Bu bulaşmanın çok da kolay gerçekleşmediğini de belirtmek gerekir. Hepatit B, C ve D virüsleri vücutta ilerleyerek karaciğere zarar veriyorlar ve siroz oluşumuna sebep oluyorlar.
Bu tip virüsler genetik olarak da anneden çocuğa geçebiliyor. Dolayısı ile çocuk bu virüsler ile doğabiliyor. Bu durumlarda erken yaşlarda siroz görülebiliyor. Hastalık sadece anneden değil babadan da bulaşabiliyor. Çok nadir de olsa bazı vakalarda bebek anne karnındayken bu sebepten dolayı hayatını kaybedebiliyor. Ayrıca kan yolu ile de bu tip hastalıklar kolaylıkla bulaşabiliyor. Günümüzde hepatit B için yapılan bir aşı mevcuttur fakat C için henüz bir aşı geliştirilmemiştir. Dolayısı ile hastanın bağışıklık sistemini son derece kuvvetlendirmesi gerekmektedir. Bir kez daha vurgulamakta fayda var ki siroz hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir. Siroza sebebiyet veren hepatitler bulaşıcıdır ve karşı tarafa bulaşır ve tedavi edilmez ise durum siroz ile sonuçlanabilir.
Kaynaklar
- http://www.ctf.istanbul.edu.tr/stek/pdfs/28/2809AS.pdf
- http://194.27.141.99/dosya-depo/stek/pdfs/58/5808.pdf
- http://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2014/06/KLIMIK-Sirozlu-Hasta-Y%C3%B6netimi-4.pdf
- http://news.medlive.cn/uploadfile/20140326/13958054684195.pdf
- http://www.liverfoundation.org/downloads/alf_download_133.pdf