Karaciğer İflası Sağlık Üzerindeki Etkileri, Oluşum Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Karaciğeri iflas eden birisinin yaşama imkânı oldukça zayıftır. Ancak bu süreç bazen aniden gelişirken bazen uzun yıllar içerisinde kronik bir vaka olarak gelişebiliyor.
Karaciğer iflası olarak gayet popüler bir tanım vardır. Aslında karaciğer yetmezliği ile doğrudan ilişkili bir durum olduğunu söylemek gerekiyor.
İçindekiler
Karaciğer İflası Belirtileri ve Nedenleri
Karaciğer iflası olarak belirtilen durumun akut veya kronik oluşumunu ayrı ayrı ele alabiliriz. İsmiyle doğru orantılı olarak iflas eden karaciğerin fonksiyonları yerine getiremeyecek duruma gelmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Yani bir anlamda aşırı düzeyde yüklendiğimiz iç organımızın artık protein sağlamak, enzimleri vücudumuza kazandırmak, kanı temizlemek, dolaşıma katkıda bulunmak, yağı depolamak, yararlı enzimleri vücuda dağıtmak gibi bir gayesi kalmadığını düşünebiliriz.
Bunu elbette ki sağlayan biziz. Sağlıksız beslenme, aşırı alkol tüketimi ve karaciğerin iflas etmesine neden olan diğer faktörler. Bunlar bazen zehirlenmeler bazen ise Hepatit gibi viral enfeksiyonlar olabiliyor. Neden olduğu kadar ne zaman ve hangi şiddette olduğu da önemli. Bizzat yıllarca süren rahatsızlıklardan söz etmek mümkün.
- Kaşıntı
- Kızarıklıklar
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Güç Kayıpları
- İştah Kaybı
- Kilo Verme
- Karın Ağrısı
- Mide Bulantısı
- İstifra İsteği
- Şişkinlik
- Kan Pıhtılaşmasında Yavaşlama
- Karın Şişliği
Bu belirtiler her zaman görülmeyebilir. Karaciğer iflas etme noktasına geldiğinde ise belirti olarak sinir sisteminde hasar, bilinç kaybı, koma hali veya bayılma gibi reaksiyonlar gösterecektir.
Eğer akut karaciğer iflası veya kronik bir vaka ile karşılaşıldıysa direkt olarak neden olduğu araştırılmalıdır. Akut vakaları karaciğer yetmezliği, kronik karaciğer iflasını ise siroz olarak düşünebilirsiniz. Neden olduğu tespit edilmediği sürece uygun bir tedavi uygulanamayacaktır.
Karaciğerin İflas Ettiğini Nasıl Anlarız
Karaciğer iflas etmesi başlı başına fonksiyonların yerine getirilmemesine yol açacaktır. Bu durumda protein kayıpları, yağ depolarında dengesizlik, kanın temizlenememesi ve dolaşım sorunları ortaya çıkmaya başlar. Fakat bunun nasıl bir hızla gerçekleşeceği asla tahmin edilemez.
Karaciğeri iflas eden birisi kaç yıl yaşar sorusunun da metabolizma ve vücudun genel sağlığına bağlı bir cevabı olacaktır. Uzun yıllar boyunca iflas etme çizgisinde ilerleyen, hiçbir önlem alınmadan sorun yaratacak eylemleri sürdüren hastalarda birkaç yıla kadar uzama imkânı vardır.
Fakat etkileri çok daha hızlı gelişerek karaciğer iflası nedeniyle ölüm riskinin ortaya çıkabileceğini söylemek gerekiyor. Tabi ki karaciğerin iflas belirtileri net olarak saptanamadığı için bu aşamada testlerin düzenli olarak yaptırılmasından başka bir çare kalmıyor.
- Biyokimyasal testler
- Biyopsi
- Bilgisayarlı tomografi
- Ultrason
- MR
Karaciğer İflasında Tedavi Yolları
Karaciğer iflasının tedavisi somut olarak yoktur. Ancak tedavi etmenin farklı yolları vardır. Karaciğerin iflas etmesi gibi bir durum söz konusu ise belirtileri saptandığı an hastaneye gidilmelidir. Doktorunuzun neden olduğuna ilişkin araştırmaları uzunca bir süre alabilir.
Fakat tüm tetkiklere rağmen karaciğer iflas ettiğinde tedavi edilmesi mümkün değildir. Akut ve kronik iflas için bu geçerli olup farklı tedavi yöntemlerine yönelmek gerekir. Tabi ki tedavi edilemez derken hastalığı durdurmanın mümkün olduğunu belirtmek gerekiyor. İyileşme sağlanamasa bile daha fazla yayılmasını ve ilerlemesini önlemek mümkündür.
İlaç Tedavisi | 75 Hastalığı Durdurur |
Karaciğer Nakli | %90 Kesin İyileşme Sağlar |
Eğer hastalığın medikal tedavi yani ilaçlarla durdurulması mümkün ise bu yönteme başvurulur. Zira organ nakli için uygun karaciğer ciddi bir sorundur. Çok geniş bir zaman gerekebilir.
Fakat ilaç tedavisiyle karaciğerin iflas etmesi önlenecek düzeyde hastalığın ilerleyişi durdurulur. Fonksiyonlarını geri kazanması sağlanamaz. Oysa karaciğer nakliyle neden olan faktör ortadan kalkacağı için tedavisi başarılı şekilde yapılmış olur. Bu aşamada iyileşme sağlanır ve tamamıyla sağlıklı çalışan bir karaciğere kavuşmuş olursunuz. Yalnızca uyum sorunu yaşandığında bir takım komplikasyonlar gerçekleşebilir. Fakat gelişen teknolojinin bize sağladığı imkânlar ile karaciğer naklinde başarı oranı %70-80 dolaylarındadır.