Akut Hepatit Ne Anlama Gelir? Nasıl Tedavi Edilir, Ne İyi Gelir?
Akut hepatit virüsleri maksimum 6 ay süreyle devam eden reaksiyonlardır. Genelde 2 ay içerisinde tamamen geçen akut hepatitler dahi görülebilir.
Akut hepatit geçici süreyle vücudumuzda saptanan semptomlarla oluşan enfeksiyonlardır. Viral olarak gelişmekte olan ülkelerde sıkça rastlanır.
Akut Hepatit Nedir?
Akut hepatit belirtileri genellikle hastalarda net bir biçimde saptanamaz. Günümüzde görülme sıklığı ile hastaneye başvuranların sayısı kesinlikle örtüşmemektedir. Haliyle Akut hepatit b gibi kronikleşme evresi olan vakalarda bu durumun daha da ciddi bir şekilde gözlemlendiğini söylemek gerekir.
Kronik viral enfeksiyonlar için öncelikle virüsün akut olarak bir süre vücudumuzda yer ettiği evre geçirilir. Ardından ise belirli süre zarflarında vücuttan farklı kanallarla atılır. Eğer atılmamışsa ve halen daha karaciğer üzerinde risk faktörü oluşturuyorsa akut hepatit yerini kronik bir semptoma bırakmaya başlamış demektir.
Akut Hepatit | |
Görülme Sıklığı: | 4.000’de 1 |
Şikâyeti Oranı | %15 |
Kronikleşme Oranı | %20-70 (Yaşa Bağlı Faktörler) |
Viral olarak yayılan enfeksiyonların tamamında aynı sorunlarla yüzleşmek mümkündür. Burada en temel nokta belirtileri saptamaktan geçer. Hepatit A için çok önemli olmayan fizyolojik belirtiler dikkat çeker. Oysa Akut Hepatit B teşhisi konulduğunda alevlenme ve benzeri risk faktörleri doğabilir. Özellikle beslenme ve sıvı tüketimine dikkat etmeyen insanlarda Hepatit enfeksiyonları normal insanlara göre iki kat daha fazla görülür.
Akut Hepatit Tedavisi
Akut hepatit B tedavisi için serum ve aşı önerileri gibi tavsiyeler isteyen çok fazla insana rastlanıyor. Aslında burada Hepatit için mevcut karaciğer fonksiyonlarının ölçülmesi ve patolojik değerlerin saptanması önemlidir. Bunların bilincinde olmadan hiçbir ilaç kullanmamanız gerekir. Haliyle akut hepatit tedavisi için doktorunuza danışmadan adım atmamanız önerilir.
Ayrıca birçok vaka için akut hepatit geçiren hastaların kendi kendine iyileştiğinden söz etmemiz gerekiyor. Burada kronik bir vakaya dönüşme oranları yaşa bağlı olarak artış gösterebilir. Yinede akut hepatit vakaları birkaç ay sonra gerek karaciğerde yer alan virüs gerekse belirti bakımından ortadan tamamıyla kalkmaktadır.
Uygulanacak tedaviden ziyade bu süreçte aşılama önem kazanır. Genelde 3 doz şeklinde vurulan aşılar uzun yıllar boyunca bağışıklık kazanmanızı sağlar. Ek olarak daha önceden geçirmiş olduğunuz akut hepatit ile bağışıklığınızı doğal yollarla kazanmış olabilirsiniz. Böylelikle sonrasında tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır. Viral hepatit için engellemenin en sağlıklı yolu aşı vurdurmaktır. Tabi ki bunun haricinde de belirli önlemler alarak virüsü kapma ihtimalinizi ciddi oranda düşürebilirsiniz.
Akut Hepatit Nasıl Geçer?
Akut hepatit kronik olur mu veya kalıcılığı devam eder mi sorusunun karşılığına evet diyebiliriz. Birçok insan kabul etmese de Akut hepatite ne iyi gelir konusunda doktorunuza danışmaktan başka çareniz yoktur. Aksi takdirde oluşan komplikasyonları göremez ve tespit edilemediği için tedavisine başlayamazsınız.
Birçok viral enfeksiyon daha önceden geçirilmediği için kronik olma ihtimali barındırır. Ancak Akut hepatit tedavisi için bu durum daha sık gözlenebilir. Beslenme, sıvı tüketimi, alkol gibi karaciğere zararlı unsurlar bu süreci ve durumu daha da ciddi boyutlara taşıyabilir.
Herhangi bir sınırlama olmadan tüm Hepatit virüsleri akut veya kronik olarak bulaşabilmektedir.
- Akut hepatit A için maksimum 2 ay kadar sürer. Bu süreçten önce bittiği görülmüştür.
- Akut Hepatit B virüsünün totalde 4-6 ay arasında aktif olabileceğini unutmamalısınız.
- Akut Hepatit C ise 7 haftaya kadar son derece ciddi sorunlarla ortaya çıkar. Bu iyileşme süresinin artış göstermesi ise mümkün olabilir.
- Akut Hepatit D teşhisinde tek başına D virüsü yoktur. Hepatit D ile beraber HBV saptanmıştır ve akut semptomlar yaratmıştır. Uzun sürebilir.
- Akut Hepatit E normal insanlar için risk faktörü yaratmayabilir. Hamileler içinse en ciddi sorunların başında yer alıyor.
Bu noktada da ister istemez Akut Hepatit ne zaman geçer sorusunun tarihe yönelik bir cevabının olduğunu görebiliyoruz. Diğer hastalıkların etkileriyle ve karaciğer fonksiyonlarında yaşanan belirsizliklerle karaciğer nakli gibi hayati önem taşıyan bazı operasyonlara başvurulabilir. Bilhassa kronik hepatit virüsü oluşma ihtimali göz önünde bulundurulması gerekir. Bu durumda da tercih her halükarda aktif sonuçlar verecektir.