Kronik Hepatit B Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir, Nasıl Anlaşılır?

Kronik B hastalığı ile tanıştığınızda HBV virüsünü ömür boyu taşıyabilme riskinizin olduğunu unutmamalısınız. Bu oran yaş ile orantılı şekilde değişkendir.

Hepatit B virüsüyle meydana gelen enfeksiyonun iki farklı türünden söz edilebilir. Tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi akut ve kronik olmak üzere iki türlüsü gözlemlenebilir.

Kronik Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kronik hepatit B nedir denildiğinde en basit tanımın süreç bazında verilebildiğini söylemeliyiz. Genel anlamda HBV ile enfekte olunduğunda maksimum 6 ay içerisinde bu virüsün vücuttan çıktığı gözlemlenir. Bu süreç sonunda tamamen çıkmadıysa kronikleşme evresi başlamış demektir. Delta ajanı için yapılan testler, kan testleri ve patolojik değerler bunu ortaya koyamayabilir. Genelde akut reaksiyonda çok ciddi sorunlar ortaya çıkmasa da kronik Hepatit B evreleri ölümcül riskler ortaya koyabiliyor.

Tedavisi olmayan çok sayıda enfeksiyon türü olmasına karşın kronik Hepatit B hastalığı son raddede dahi tedavi edilebilir. 2014 yılında farklı ilaç türleri bulundu ve halen daha geliştirilmeye devam ediliyor. Eskisi gibi yıllarca devam eden tedavilerden ziyade aylarla ölçümlenen bir iyileşme süresinden söz ediliyor. 2016-2017 yıllarında ise bu ilaç alternatiflerinin artmasıyla beraber tedavi masrafları düşmüş oldu.

Kronik hepatit B belirtileri denildiğinde söylenecek herhangi bir alterantif yoktur. Zira hastalığın kronikleşme evresi tamamlandıktan sonra hiçbir şekilde bunun farkına varılamaz. Aksine test ve tetkikler yapılmadan farkına varabilmek mümkün değildir. Ancak Hepatit b belirtileri arasında bulantı, kusma, mide ağrısı, sarılık, kas ağrıları, eklemlerde uyuşma, iştah kaybı, ateşlenme, idrar ve dışkı renginde değişim gibi farklı reaksiyonlar mevcuttur.

Hepatit B Kronikleşme Oranı  
Bebekler %90
1-5 Yaş Arası %25-50
5 Yaş ve Üstü %6-10
Erişkinler %5

Kronik Hepatit B Nedenleri

Kronik Hepatit B nedenleri açısından tamamen stabil faktörlere bağlıdır. Bir hastanın HBV ile enfekte olmadan kronikleşen bir enfeksiyon kapması mümkün değildir. İlk olarak normal şartlarda akut gelişen bir HBV enfeksiyonu yaşanır. Doktorun delta hepatit şüphesi ve benzeri karaciğer fonksiyonları için hassas davranması gerekir. Çünkü tüm karaciğer fonksiyonlarınızda fark ortaya çıkabilir. Patolojik değerlerde bu ortaya çıkabileceği gibi gizlice ilerleyebilir.

Zira Kronik Hepatit B hastalığı 2017 yılında teşhis edilse bile bu sürecin çok daha öncesinde ortaya çıkmış olabilir. Yine belirlenen yıl tam manasıyla tedavi için yeterli olmayacaktır. Eğer kronikleşme süreci başladıysa 20 ile 30 yıl arasında bu sorunla karşı karşıya gelebilirsiniz. Karaciğer hastası için belirtileri akut sendromun yerini tutabilir. Kronik Hepatit B hastaları için özürlü raporu almak ise ilerlemiş vakalar için mümkün olmaktadır.

Ciddi bir rahatsızlık olmakla beraber karaciğer yetmezliği, kanseri veya siroz gibi ölümcül olan hastalıkların ortaya çıkma ihtimali sanılandan yüksektir. Tamamen iyileşmesi için bitkisel metotlara başvurulmasına karşın dikkatli davranılması gerekir. Hatta aksine medikal tedavi metotlarının uygulanması ve düzenli olarak karaciğerinize ve patolojik değerlerinize bakılması şarttır.

Son evre yaklaştıkça karaciğer fonksiyonlarında ciddi kayıplar görülür. Haliyle tamamıyla hayat kaybı ya da organın tamamıyla kaybedilmesi istenmez. Karaciğer nakli bu gibi durumlarda gerekli olabilir. Özürlülük için başvuruda bulunanlardan tamamıyla karaciğer fonksiyonları ile ilgili raporlar talep edilir. Çünkü kronik Hepatit B hastalığının belirtileri en çok karaciğerde saptanır. 

Kronik Hepatit B Tedavisi

Kronik Hepatit B tedavisi için 2015 yılından itibaren bazı değişimler yaşandığını söyleyebiliriz. Sürekli olarak yeniliklerle tedavi süreci ve başarı oranı daha da iyi bir noktaya getirilmeye çalışılıyor. Beslenme fonksiyonları ve düzeni bu tip hastalıklarda en önemli unsur oluyor. Kronik Hepatit B tedavisi içinse SUT yani Sağlık Uygulama Tebliği yönergesi sürekli olarak güncellenmektedir. Örneğin 2016 yılının kasım ayı itibariyle yeni bir güncelleme yapılmıştı. Yine SUT güncellemelerinin 2017 yılında da etkin olduğunu gördük.

Buna bağlı olarak aşağıdaki faktörlerin yerine getirildiği vakalarda SUT uygulanabiliyor. Biyopsi yapılması durumunda bunlara ihtiyaç kalmayabilir.

  • Trombosit oranı <80.000/mm3
  • Protrombin zamanının 3 saniyeden fazla uzaması
  • Böbrek yetmezliği
  • Kanama eğilimi yaratan hastalık
  • Lezyon varlığı
  • Siroz
  • Hamilelik

Tüm tedavi şartları SUT 2017 yönergesinde gösterildiği şekilde uygulanmak zorundadır. Aynı zamanda aktif olarak kullanımda olan ilaçlar burada dozajlarına göre belirlenmiştir. Özürlü raporu alınması için gereken başvurularda da SUT noktasında uygun tedavinin uygulanıp uygulanmadığına bakılabiliyor. Kronik Hepatit B ile özürlü raporu almanın en avantajlı yanı ise vergi muafiyeti olarak görülüyor. Ancak kronik hepatit b tedavisi ile enfeksiyondan kurtuldum diyen insanların sayısı da azımsanacak kadar az değil.

Karaciğer hastası kişilerin beslenme düzenini tamamıyla vücutlarına göre oturtması gerekiyor. Başkasının diyeti ile arada oluşan fark sizin vücudunuz için yararlı faktörleri azaltacaktır. Tedavinin işlevsel yönleri de beslenme gibi önemli adımların daha da iyileştirilmesiyle bulundu.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle