Hepatit B Semptomlarının İlk Ortaya Çıkma Zamanı

Hepatit B belirtileri ilk gözlemlendiği an itibariyle doktora başvurulmalıdır. Olası bir fonksiyon bozukluğu ya da hastalık için önlemler alınmalı ve sorun çözülmelidir.

Hepatit B belirtileri konusunda çok farklı görüşler olabilir. Genel anlamda bu enfeksiyonun görülmesi durumunda çok net reaksiyonlar ortaya çıkmayabilir.

Hepatit B Belirtileri

Akut Hepatit B belirtileri denildiği zaman neredeyse hiçbir ayrıntının ortaya çıkmayacağını söylemek gerek. Zira birçok kişi farkında bile olmadan enfekte olur ve bu süreci geçirir. Hepatit B Belirtileri nelerdir diye merak ediyorsanız genel anlamda ilişkilendirilen şu reaksiyonlardan söz etmek mümkün.

  • Ateşlenme
  • Karın Ağrısı
  • Sarılık
  • Eklem ve Kas Ağrıları
  • Halsizlik
  • Bulantılar
  • İstifra
  • İdrarın koyulaşması
  • Dışkının renginde açılma

Bu belirtilerin tamamı belli başlı şekilde ortaya çıkabilir. Fakat hepsinin veya bir kısmının kesin suretle görüleceği gibi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla kanda enfekte olmuş enzimlere bakarak anlaşılması mümkündür. Hiçbir zaman bu belirtilerin görülmesi ile hepatit teşhisi konulamaz.

Akut Hepatit B ayakta geçirilen ve hiçbir zaman ilerleme göstermeyerek 180 günlük süreç içerisinde ortadan kaybolan bir enfeksiyondur. Doğal olarak belirtileri görülmeden geçirilme ihtimali çok daha mümkün görünür. Uyku düzensizliği ya da karın ağrısı gibi çok sayıda hastalık ve sendrom ile bütünleştirilebilecek reaksiyonlar bu belirtilerin arasında sayılabilir. Haliyle hiçbirisi geçerli bir Hepatit B teşhisi yapamayabilir.

Hepatit B Belirtileri Ne Zaman Görünür

Hepatit B belirtileri akut ve kronik şekilde iki farklı dala ayrılabilir. İlerleme göstermesi ve 180 günde bitmemesi ile beraber kronik olduğu tespit edilir. Ancak asıl merak edilen faktör Hepatit B’nin belirtilerinin ne zaman ortaya çıkacağıdır. Genellikle ülkemizde viral enfeksiyonlar pek tanınmadığı için herkesin aklında Hepatit B nedir belirtileri nelerdir şeklinde soru kalıpları doğabiliyor.

Bunu viral Hepatit enfeksiyonlar arasında en sık görülen olarak tanımlamak mümkündür. Akut olarak geçirmek çok büyük sonuçlara yol açmaz. Tabi ki burada önemli sistemik hastalıklarla sonuçlanabilecek kronik bir vakadan söz etmek mümkündür. Karaciğer kanseri, siroz ve kanda oluşabilecek anomaliler ölüm riskini dahi doğurabilir. Zira kronik hepatit B belirtileri yaklaşık 20-30 yıl boyunca sürebilir.

Sürekli olarak görülmese de belirli bir kuluçka evresinde daha yoğun şekilde gözlemlenebileceğini söylemek mümkün. Aşağıda herkes için sabit ve net olmamakla beraber Hepatit B belirtileri nelerdir sorusundan ziyade ne zaman görüp hastaneye gidebileceğimizi inceleyebiliriz.

Hepatit B belirtileri ne zaman görünür  
Akut Hepatit B Süresi 180 Gün Arası
Akut Hepatit B Belirtileri İlk 6 Haftadan Sonra -6 Aya Kadar
Kronik Hepatit B Süresi 6 Ay-30 Yıl
Kronik Hepatit B Belirtileri Sürekli veya Hiç

Burada hemen herkesin düştüğü yanılgı ise belirli kalıplara bağlı kalmaktır. Yani ilk 6 hafta içerisinde Hepatit B belirtileri görülmeye başlanır ve korunma olup olmadığı yapılan testlerle ortaya çıkar. Hatta yapılan HBsAg testlerinin tümü değerlendirildiğinde siroz ve karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıkların durumu saptanabilir. Ne zaman başladığı ve ne zaman biteceği ile ilgili ipuçları alınabilir.

Bir insanda 6.hafta itibariyle Akut Hepatit B belirtisi gözlenebilir. Başka bir insanda ise bu belirtiler 90 gün sonra başlayabilir. Hatta bazılarında 6 ay boyunca hiçbir belirti gözlemlenmez. Bunlara belirtisiz akut hepatit B sendromu denilebiliyor. Bilhassa siroz, karaciğer kanseri gibi risklerin akut durumlarda daha nadir görülmesi içinizi ferahlatabilir.

Kronik Hepatit B Ciddi Belirtiler Gösterir Mi?

Kronik Hepatit B tehlikeli belirtiler ile ortaya çıkabilir. Hatta ilk olarak saptandığında günde birkaç kez kanda ne gibi değişimler oluyor izlenmesi gerekebilir. Sarılık ve saç diplerinden başlayan ciddi bir pigment farklılığı gözlenebilir. Tüm bunlar kronik hepatit B işareti olabileceği gibi altında yatan karaciğer yetmezliği yani kanseri veya siroz gibi hastalıkların sinyali olarak yorumlanabilir.

Ne zaman kan testi yaptırılırsa o zaman tespit edilen kronik Hepatit B vakaları sizi şaşırtmamalıdır. Çünkü korunma sağlanmışsa çoğu kişi bundan etkilenmez. Uyku esnasında ortaya çıkan bir takım reaksiyonlar ve düzenli olmaya başlayarak uzunca bir süredir yaşadığınız sorunlar kronik Hepatit B belirtilerinden yalnızca bazıları olabilir.

Korunma yolları araştırılarak saptandığı an aşı vurulması gerekir. Kaç doz vurulduğu veya ne zaman uygulandığı doktorunuzla paylaşılarak 3 doz tekrarlanması gereken durumlarda uygulama geciktirilmemelidir.

  • Cinsel ilişkiye girme isteğinde düşüş
  • Uyku düzensizliği
  • Kilo kayıpları
  • Karaciğerde acı ve ağrı
  • Avuç içinde kırmızılıklar
  • Teninizi kaplayan ince kan damarları
  • Karında şişme
  • Ayaklarda ve bacaklarda ödem oluşması
  • Siyah dışkı
  • Solunum düzensizlikleri
  • Sinirsel ve zihinsel sistemde etkileşimler
  • Kan tükürme veya istifra
  • Ateşlenme ile beraber titreme

Özellikle yukarıda yer alan belli başlı belirtiler kronikleşmiş bir Hepatit B tanısı için yeterli olabilir. Düzenli olarak kontrol ettirmeniz ve korunma altında olup olmadığınızı tespit etmeniz yararınıza olur. Bu tip kronik enfeksiyonlar 15 ile 30 yıl boyunca vücudunuzda yer eder. Haliyle karaciğer kanseri ve siroz gibi sonuçlarla karşılaşana kadar ilerleme görülür. Ortaya çıkan sonuçlar ışığında tedaviye vakit kaybetmeden başlanmalıdır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle