Kronik Hepatit B ve C Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kronik Hepatit B veya Hepatit C ile ömür boyu yaşanabilir. Evlenmek, cinsel hayat, çocuk sahibi olmak gibi durumlara engel değildir.

Kronik Hepatit B ve C genel anlamda daha fazla endişeye mahal verir. Burada tabi ki kronikleşmiş bir vakanın getirdiği endişeden söz ediyoruz. Çünkü akut hastalıklar ve enfeksiyonlar kolayca iyileşebiliyor

Kronik Hepatit B ve C Belirtileri

Kronik hepatit nedir diye merak edenler için en temel kıstastan söz ederek açıklama yapalım. Burada hastalık süresinin akut ve kronik noktada önemli bir teşhis anlamı ifade ettiğinin altını çizmek gerek. Zira 180 güne kadar gözlemlenen tüm Hepatit enfeksiyonları akut olarak geçiyor. Aynı zamanda akut vakalar kendiliğinden geçiyor ve herhangi bir tedavi olmasa dahi vücuttan gidiyor.

Fakat 180 günden uzun süren Hepatit enfeksiyonu için direkt olarak kronikleşmiş vaka teşhisi yapılır. Burada HBV veya HCV olması farklı bir tanım yaratmamaktadır. Yapılan HBeAg testleri pozitif çıktığında ve diğer kan testleri ile bu desteklendiğinde kronik hepatit için belirtiler gözlemlenmiş olur.

Aktif olan Hepatit virüslerinin kanda dolaşması kısa sürede biterse akut enfeksiyon olup bağışıklık kazanmaya yardımcı olur.

   
Akut Hepatit Süresi 180 Günden Az Süren
Kronik Hepatit Süresi 180 Günden Fazla Süren

Aynı zamanda bu süreç bazında değerlendirmeyi üst sınır olarak göremediğimizi söylemek gerekiyor. Yani aktif olarak olmasa da 30 yıl boyunca kronik hepatit ile yaşamını sürdüren insanlar vardır. Aşağıdaki belirtiler ise yalnızca aktif olduğunda gözlemlenir.

  • Halsizlik
  • Yorgunluk Hali
  • İştah Kaybı
  • Ateşlenmeler
  • Mide Ağrısı ve Bulantısı
  • İstifra Etmek
  • Sarılık (Göz ve vücut genelinde)
  • Kronik karaciğer hastalıkları
  • Karaciğer ve böbrek fonksiyon yetmezlikleri

Kronik Hepatit B ve C Nedenleri

Kronik Hepatit B teşhisi konulmadan önce veya herhangi bir HCV testi uygulanmadan evvel herhangi bir nedenler kategorisinden söz etmek mümkün olmayabilir. Çünkü hiçbir şekilde Kronik Hepatit B nedenleri arasında tek bir sebebe bağlı kalamayız. Burada başlı başına önemli unsurlardan söz edilebilir.

Karaciğer enzimlerinde oluşabilecek bir enfeksiyon bunun en bariz sebebidir. Haliyle enfekte olan virüsün türüne bağlı olarak Kronik Hepatit B veya Hepatit C görülebilir. Virüsle enfekte olan bir hastanın kronikleşme süreci takip edilebilir. Akut hastalar hastanede yatarken dahi iyileşerek tamamıyla virüsü vücutlarından atabilirler. Fakat herhangi bir akut veya kronik kıstasının olmadığını da söylemek gerekiyor.

Akut hepatit hastalarının alkol tüketimine devam etmeleri kesinlikle önerilmez. Aynı şekilde hayvansal yağlar ve gıdalar ile beslenmeleri benzer bir soruna yol açacaktır. En azından tetikleyici unsur olarak beslenme ve alkol bariz bir faktör olabilir.

Kronik hepatit tedavisi için öncelikli olarak beslenme ve yaşam standartlarının yerine oturtulması gerekir. Alkol tüketiminin bırakılması, sigara ve uyuşturucu gibi maddelerin tüketilmemesi, beslenme düzeninin ise sağlıklı veya dengeli olacak şekilde diyet listesi ile uygulanması elzemdir.

Kronik Hepatit B ve C Tedavisi

Kronik Hepatit hastaları için HBV veya HCV tedavisi noktasında herhangi bir farklılıktan söz edemeyiz. Genel hepatit tedavisi için geçerli olan faktör takiptir. Takip edilen hastalar ise olası bir karaciğer yetmezliği, kronik hepatit vesilesiyle gelişen siroz gibi ölümcül hastalıkların saptanması için sürdürülür.

Eğer hastaların Kronik Hepatit B tedavisi söz konusu ise aşılama uygun bir korunma olacaktır. Keza enfekte olduktan sonra da koruma amaçlı olarak HBV aşısı vurulabiliyor.

Fakat kronik Hepatit C aşısı olmadığı için herhangi bir korumanın özel olarak sağlanamadığını söylemek mümkün. Sadece viral enfeksiyon aşıları ve ilaçları uygulanarak koruma adına bağışıklık oluşması bekleniyor. Burada hepatit enfeksiyonuna özel aşıda %80-99 arası bir korumadan söz edebiliyoruz. Genel bir ilaç ise %50-70 civarlarında bir bağışıklık sağlanabiliyor. Kronik Hepatit B tedavisi için ilaç ve medikal haricinde ışın tedavisine başvurulabilir. Ancak yenidoğanlar için etkin olan bu tedavi metodunun yetişkinler için sonuçları net olmayabilir.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle