Hepatit B Taşıyıcısı Nasıl Beslenmeli Uygun Tarifleri ve Beslenme Şekilleri
Hepatit B taşıyıcısının yemesi gerekenler ve yememesi gerekenler son derece önemlidir. Beslenme ve yaşam tarzı HBV ile yaşamın ilk kuralıdır.
Hepatit B hastaları sayıca oldukça fazladır. Tüm dünyada milyonlarca HBV ile enfekte olmuş insana rastlanır. Bu aşamada da Hepatit B taşıyıcılarının beslenme ve hayat standartları buna göre şekillenmelidir.
İçindekiler
Hepatit B Taşıyıcısının Yemesi Gerekenler
Hepatit B taşıyıcısı olanlar her zaman dengeli beslenmelidir. Bunu zaten bilen ve tedavi aşamasında doktorunun önerdiği şekilde hareket eden kişiler olduğunu biliyoruz. Çünkü tedavisi sağlanamasa da kronik Hepatit B taşıyıcısı olarak 15-20 yıl boyunca hayatını sürdürmekte olan insanlara rastlayabiliriz.
Burada beslenme önemli bir alternatif oluyor. Çünkü vücudumuzun ve bağışıklık sistemimizin güçlü kalması önemli bir etken olarak yorumlanıyor. Hepatit B taşıyıcısının yemesi gerekenler dendiğinde geniş bir listeyle karşılaşıyoruz. Düzenli beslenmeli dememizde önemli bir nokta olan besin listesi ise doktorunuz tarafından size özel olarak verilecektir. Yinede HBV hastalarının tedavisinde faydalı olarak görülen ve sıkça kullanılan besinlere göz atalım.
- Enginar
- Deve Dikeni
- Lavanta
- Maydanoz
- Karahindiba
- Civanperçemi
- Şahtere
Genel anlamda bitki ağırlıklı bir faydalı besinler listesiyle karşılaşmaktayız. Ancak vitamin ve mineral yönünden güçlü olup karaciğer sağlığını koruyan her sebze veya meyve faydalıdır. Hepatit bildiğiniz gibi karaciğer iltihabı olarak görülür. Doğal olarak karaciğere iyi gelen sebzeler beslenme listenizde muhakkak yer almalıdır.
Hepatit B Taşıyıcılarına Özel Beslenme Şekilleri
Hepatit B taşıyıcılarına özel beslenme önerileri vardır. Bunlar çoğunlukla dengesiz ve düzensiz beslenen insanlar için kendilerini düzene sokmalarını sağlayacak tavsiyeleri içerir. Sağlıklı yaşamın altın sırrı olmasının haricinde bu kurallara muhakkak dikkat edilmelidir.
Hepatit B taşıyıcılarının beslenme listesi mümkün mertebe özel olarak diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Vücut kitle endeksi ölçümlenerek olası bir yağ birikintisi, karaciğer çevresinde büyüme fark edilirse beslenme şartları buna uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. İlk etap beslenmeyi düzene sokmak üzerine olmalıdır. Böylelikle aşağıdaki kuralları uygulamaya başlamak gerekir.
- Aç Kalmamak
Sürekli olarak gün içerisinde ufak öğünler yemek gerekir. Aç kalmak yerine sürekli tok olmaya yakın bir seviye için ara öğünler tüketilmelidir.
- Uygun Saatlerde Yemek
Kahvaltı sabah, öğle yemeği arada ve akşam yemeği akşam üzeri yenmelidir. Bunun haricinde de gece yatmadan asla bir şey yememek önemlidir.
- Yağ Tüketimi
Hayvansal yağlar Hepatit B hastalarının karaciğer hassasiyetinden ötürü kesilmelidir. Yerine bitkisel yağ tercih edilebilir.
- Mineraller ve Vitaminler
Vitamin ve mineral haricinde fiber açıdan zengin beslenme kaynakları bulunmalıdır.
- Doğal Besinler
Hazır gıdalar ve fast food türevi yiyecekler Hepatit B hastalarının yememesi gereken yiyeceklerdir. Bunlar yerine doğal tüketim yapılmalıdır.
- Özel Diyet
Diyetisyen tarafından vücudunuzun araştırılması ve buna uygun bir diyet listesi çıkarılması şarttır. Aksi halde farklı bir kişinin vücut normlarına göre ayarlanmış diyet listesiyle karşı karşıya olacaksınız.
Hepatit B Taşıyıcılarına Özel Tarifler
Hepatit B taşıyıcılarına özel kür tarifleri veriliyor. Böylece bitkisel tedavi noktasında bir alternatife sahip olunuyor. Genel anlamda Lavanta burada en çok tercih edilendir. Ancak her evde bulunması sebebiyle en çok yapılan Hepatit B kür tarifi maydanoz ile olandır.
Maydanoz Kürü Malzemeler | |
Maydanoz | 1 Avuç |
Su | Yarım Litre |
Uygulama | Sabah ve Akşam |
Maydanoz kürü hazırlamak için bir avuç ayırdığınız maydanozu yıkayarak hazırda bekletin. Tercihen hazır su kullanabilirsiniz. Klor oranı düşük olması faydalı olmasını sağlayacaktır. Kaynamaya başlayan suya dahil ettiğiniz maydanozlarla beraber totalde 3 taşım kaynatmalısınız.
Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra karışımı bir kenara alıp süzebilirsiniz. Bazen maydanozları rondodan geçirerek uygulayan insanlara rastlanabiliyor. Fakat suyunun içilmesi dahi gerekenleri almanız açısından yeterli. Sabah ve akşamları olmak üzere birer bardak içilmelidir. Toplamda 21 gün uygulanması önerilir. 21 gün tüketiminin ardından iki haftalık ara verilerek bir kez daha 21 gün uygulanabilir.