Hepatit B Hastaları Nasıl Beslenmeli? Neler Yememeli?

Hepatit B hastalarına yasak olan yiyecekler ve yenmeli denilen besinler her zaman karıştırılabiliyor. Vitamin ve mineral dengesinin kişiye özel diyet listesiyle hazırlanması gerekir.

Hepatit B hastaları beslenme konusunda gerçekten dikkat etmeleri gereken bir gruptur. Zira yaşanan bu karaciğer odaklı rahatsızlığın beslenme kaynaklı olabileceğini ve mevcut belirtilerin beslenme şekli ile artış gösterebileceğini unutmamak gerekir.

Hepatit B Hastalarının Yememesi Gerekenler

Hepatit B hastalarına yasak yiyecekler denildiğinde herkesin aklına bazı besin grupları geliyor. Fakat normal şartlarda da tüketilebilen birçok besinin daha dozajında alınması gerekir. Hepatit B kronikleşme evresine geçebilen bir sendrom olarak düşünülmelidir. Haliyle yiyecekler ve besinlerin tamamı belirli kurallar doğrultusunda tüketilmelidir.

Hepatit B hastalarının yememesi gereken gıdalar genellikle doktoru tarafından kendisine verilecek olan diyet programında açıkça belirtilir. Genel geçer kuralların haricinde herkesin bünyesine bağlı olarak bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç duymadığı saptanmıştır. Karaciğer sorunlarında A vitamininin yoğun olmasından kaynaklanan büyüme ve yağlanmalar dikkat çeker.

Haliyle Size Hepatit B teşhisi konulmadan evvel yapılan testlerde tüm bu ayrıntılar dikkat çeker. Neleri yemeniz veya yememeniz gerektiği ise burada kendinize özel çıkarılacak diyet ile belirlenir. Hepatit B hastalarına yasak olan yiyecekler neleri kapsıyor diyenlere ise şu şekilde sıralamak mümkün.

  • Doymuş Yağ

Doğrudan doymuş yağ olarak nitelendirmek yanlış. Ancak burada doymuş yağ içeren hemen hemen tüm yiyecekleri kapsayan bir listeden söz ediyoruz. Burada sığır, koyun, dana etlerinin tümü dahil olmak üzere et ürünlerini sayabiliriz. Süt ürünlerinin hemen hepsinde (light olmadığı sürece) doymuş yağ oranı oldukça yüksektir. Kümes hayvanları, bitkisel yağlar, yumurta, çikolata, patates, deniz ürünleri bu kategoriye dahil edilebilir.

  • Tuz

Tuz tüketiminin Hepatit B için ciddi bir risk faktörü olduğunu unutmamalısınız. Gerek yemeklerde gerekse diğer besinlerde tuz atmayı azaltın veya tamamıyla bırakın.

  • İşlenmiş Gıda ve İçecekler

Bunlar arasında kurabiyeler, hazır kekler, hazır besinler, ısıtılarak tüketilen yiyecekler ve gazlı içecekler bulunuyor. Haliyle yiyecek ve içeceklerin günümüzde tamamını kapsayan bir kategoriden söz etmek gerekiyor.

  • Riskli Gıdalar

Riskli gıda denilen grup tamamıyla sağlık ve hijyen koşullarıyla örtüştürülmelidir. Örneğin midye tüketmek hemen herkesin sevdiği bir eylemdir. Fakat bunu yaparken güvenilir satıcıdan yemeniz önerilir. Çünkü bu tip az pişen ve hijyen durumunun önem kazandığı besinlerde virüs taşınabilir. Hepatit B hastalarının yememesi gereken yiyecekler arasında bu tip deniz mahsulleri bulunmaktadır.

  • Alkol ve Sigara Tüketimi

Yiyecekler grubuna dahil edilmese de Hepatit B hastaları neleri yememeli sorusunun cevabında mutlaka akla gelen bir ikiliden söz edeceğiz. Alkol karaciğer için en önemli sorunları yaratmaktadır. Aynı zamanda yanında yiyeceğiniz mezelerin tamamı sağlığa zararı olmayan kategorilerdendir.

Hepatit hastaları neleri yememeli diyenlerin bir diyetisyen yardımıyla kendilerine ait diyet programlarını almaları gerekir. Başlı başına dikkat edilmesi gereken bir durum olduğu için kahvaltı öğününden akşam yemeğine kadar bir düzen oturtulması gerekiyor.

Hepatit B Hastalarının Beslenme Şekilleri Nasıl Olmalı?

Hepatit B hastalarının yemesi gerekenler aslında sağlıklı olarak anılan tür ile aynı doğrultuda düşünülebilir. Karaciğere iyi gelmeyen hiçbir gıda yenmemeli ve beslenme şekli bir düzene oturtulmalıdır.

Örneğin Hepatit B hastalarının aç kalmaması gerekir. Sık sık yemek yiyerek az miktarda besin tüketmeleri tavsiye edilir. Vitamin ve mineral dengesini iyi ayarlamalı ve tamamıyla belirli bir programa uygun besin tüketimi yapmalısınız. Aynı zamanda yenmesi gerekenleri aksatmadan öğünlere bölmek yararlı olacaktır.

Doğal beslenme sonrasında egzersiz yaparak yediklerinin sindirilmesinde ve öğütülmesinde rol oynayabilirler. İçerik yönünden zengin olan sebzeler ve meyveler tüketilerek belirli bir düzeni oturtmak şart. Zaten düzenli beslenme ve zararlı olan yiyeceklerden kaçınmak karaciğer tedavileri için ilk adım diyebiliriz.

Hepatit B kronikleşme evresinde beslenme ile belirtileri hafifletilerek tedavi edilebilir. Taşıyıcılık uzun süre devam eder ve yıllarca bu durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat bu tip karaciğer reaksiyonlarının hijyen ve temizlikten uzak beslenme alışkanlığından, hazır gıdalardan ve düzensiz besinlerden de kaynaklanabileceğini unutmamak gerekir.

Hepatit B hastalarına önerilen düzeni oluşturan unsurlar  
Beslenme %50
Psikolojik Etki(Stres, Endişe, Mutsuzluk) %20
Egzersiz %20
Yaşam Düzeni %10

Hepatit ve benzeri karaciğer viral enfeksiyonlarında tedavi sürecinde hem beslenme hem de hayat standartları belli bir düzene oturtulmalıdır. Yukarıdaki tablo bunların ne denli önemli olduğunu bir noktada gösteriyor.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle