Karaciğere İyi Gelmeyen Gıdalar ve Bitkilerin Listesi
Karaciğer için zararlı besinler hemen hemen hepimizin günlük olarak tükettiği yiyeceklerdir. Dengeli beslenmediğimiz sürece bu risk ile karşı karşıya kalabiliriz.
Karaciğere zararlı yiyecekler denildiği zaman akla birçok alternatif gelebilir. Fakat hepsinin başında düzensiz beslenme vardır. Zira dengeli beslenmediğimiz sürece sağlıklı gıdalar dahi bu risk grubuna girebilir.
İçindekiler
Karaciğere Zararlı Yiyecekler Hangileri
Karaciğeri iyi etkilemeyen besinler birçok kaynakta belirli kalıplara sokulmaktadır. Ancak dengeli beslenme noktasında tüm yiyeceklerden verim alınabilir. Yalnızca kaçınılması gereken ve zararları araştırılmış besinler tüketilmemelidir. Bazı yiyeceklerin karaciğer ve diğer sindirim sistemi organlarına zarar vermesi enzimlerden kaynaklanır.
Fakat hepsini aynı kefede değerlendirmek elbette ki mümkün değildir. Şekeri ve tansiyonu yükselten, karaciğerde yağlanmayı arttıran, kitle endeksinizi etkileyen yiyeceklerin listesi maddeler halinde diyetisyeniniz tarafından verilebilir. Yiyeceğiniz miktar ve besinler ise tamamıyla vücudunuz ile alakalıdır.
- Yağlı Besinler
- Şekerli Gıdalar
- Tuzlu Yiyecekler
- Kızartma
- Fast Food Ürünleri
- Hazır Gıdalar
Hayatınızda bu besinler arasında en az bir tanesi bile varsa karaciğer hastalıklarına davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Beslenmenin yanı sıra şu detayları hayatınıza diyet ile birlikte entegre etmeniz gerekir. Unutmayınız ki diyet kilo vermek için değil sağlıklı beslenmek için yapılır.
Karaciğer için beslenme ve diğer dikkat edilmesi gerekenler | |
Sağlıklı Beslenme | Sürekli olarak |
Su Tüketimi | En az 2 Litre/Gün |
Alkol Tüketimi | 1 Kadeh/Gün |
Egzersiz/Yürüyüş | 20-30 Dakika/Gün |
Karaciğere Zararı Olan Besinler, Bitkiler ve Diğer Gıdalar
Karaciğere zarar veren besinler arasında ilk bilmeniz gereken faktör A vitaminidir. Normal dozda alınan vitaminin iyi geldiği tartışılamaz. Fakat dozun ihtiyacınızdan fazlasını bulması halinde karaciğer hücreleri yıpranmaya başlar. Haliyle yumurta, yağlı süt ve havuç tüketimini belirli bir dozajda yapmalısınız.
Kahvenin karaciğer yağlanmasını önleyen etkisini hepimiz biliyoruz. Fakat bu günde 1 fincan kahve için geçerli olan bir durum. Günümüz şartlarında ise herkesin günlük kahve tüketimi minimum 2-3 fincan aralığına çıktı. Bu durum karaciğere en büyük zararları verenler arasına kahvenin girmesini sağlıyor. Benzer bir durum karabiber ve acı baharatlar için geçerli. Aşırı tüketildiğinde fazlasıyla yararlı olan domates ve ceviz dahi karaciğere iyi gelmeyen bir forma bürünebilir. Dokunan yiyecekler maddeler halinde sık sık dile getirilmektedir.
- Yumurta
- Yağlı Süt
- Havuç
- Kahve
- Domates
- Ceviz
- Kızartmalar
- Margarin
- Kırmızı Et
- Tuz (Sodyum)
- Şeker
- Konserve
- Fast Food
- Hazır gıdalar
- Şarküteri
- İşlenmiş Et Ürünleri
- Hazır Çorbalar
Gıdaların bir kısmında sodyum oranı çok yüksek, bir kısmında ise doymuş yağ oranı risk yaratacak düzeydedir. Bitki tüketimini minimal seviyeye indirerek sağlıklı öğünlere dönüştürmeniz gerekir. Biber iyi gelen yönleriyle karaciğer sağlığı için önemli bir faktördür. Fakat sivri biber yerine acı biber tüketildiğinde bu durumun tersine döndüğünü görebilirsiniz.
Baharat ve bitkilerin aşırı tüketilmesi ya da zencefil gibi faydalı bitki türlerinin dozajının sağlıklı yemeklerde dahi arttırılması kötü sonuçlar doğurabilir. Beslenme listesi tamamıyla zarar veren yiyeceklerden arınmış olmalıdır. Bunu ise yalnızca uzman bir diyetisyen sizin vücudunuza özel olarak hazırlayabilir.
Karaciğer Hastalıklarında Beslenme
Karaciğer hastalıklarıyla yüz yüze geldiğinizde özellikle beslenme sorunlarını çözmeniz istenir. Alkol tüketiyorsanız bunu bırakmalı, beslenme alışkanlıklarınızı ise tamamıyla uygun bir diyet listesi ile değiştirmelisiniz.
Belirli bir oranda bal ve sarımsak karıştırılarak bitki ile doygunlaştırılmış müthiş bir sağlık iksiri yaratabilirsiniz. Fakat her kahvaltıda yumurtanın sarısıyla beraber aşırı bal tüketen biriyseniz karaciğeriniz tahrip oluyordur. Besinler doğru kullanıldığı takdirde iyi gelen etkileri göz önüne çıkar. Doğada yetişen tüm yiyecekler ve bitki özleri bizler için faydalıdır.
Ancak doğru şekilde beslenilmediği sürece yararlı olan kahvenin zararları ile yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Özellikle bitki, sebze ve meyveler için hiçbir şekilde zararlı olmayacağı düşünülür. Bu durum tamamıyla yanlıştır. Her şeyi öğününde ve yeterli seviyede tüketmeniz önem addeder.
Çikolata gibi aşırı tatlı, fast food gibi aşırı sodyum içeren ve ekstradan tuzlanan besinlerden uzak durmak zorundasınız. Karaciğere zararlı besinler arasında bu tip gıdalar ilk sırada değerlendirilir. Her gün kahvaltıda şekerli gıdaları ve sodyum içeren gıdaları tüketmeniz belirli bir süre sonra tahribatın artmasına yol açar.
Benzer bir durum sürekli fast food tüketen, kahve içen ve kızartma gibi doymuş yağ oranı çok yüksek besinler yiyen insanlar için geçerlidir. Yaşadığınız hayatı daha sağlıklı bir noktaya taşımak sizin elinizde. Buna karaciğerden başlamak için beslenme uzmanına giderek sağlıklı bir öğün listesi edinmeniz elzemdir.
Kaynaklar
- https://www.florence.com.tr/karaciger-hastalarinda-tibbi-beslenme-tedavisi
- https://medlineplus.gov/ency/article/002441.htm
- https://www.thrillist.com/health/nation/the-worst-foods-for-your-liver
- http://renegadehealth.com/blog/2012/04/16/5-foods-toxic-to-the-liver
- https://www.foodrenegade.com/your-liver-understanding-the-keys-to-health/
Zaten çoğu gidalar hormonlu günlüğümüz de nasıl hastalık olmasın