Karaciğerde Depolanan Faydalı Vitaminler
Karaciğerin üzerinde depolanan ve karaciğer sağlığına faydalı olan vitaminler B6, B12, C, E vitaminleri olmaktadır. Karaciğerin sağlıklı olabilmesi için bu vitaminleri düzenli olarak almalısınız.
Karaciğerde Depolanan Vitaminler
Karaciğer için yetersiz vitamin miktarı ortaya çıktığında hipovitaminoz ya da polihipovitaminoz ortaya çıkacaktır. Bu durumda karaciğerde bir miktar hasarın oluşmasına neden olur. Karaciğerde yağ dejenerasyonu oluşması , yağ işlenmesinin bozulması gibi durumlardan ötürü meydana gelen A vitamin eksikliği sonucunda glikojen sentezi bozulacak olduğundan safra salgısında sapmalar meydana gelir. Bağırsaklarda E vitamini, D ve A vitamininde emilim olduğundan, karaciğerin bu vitaminleri azalacaktır.
Karaciğerin lopik asit üretebilmesi için C vitamini ve E vitamini çok önemli olmaktadır. C vitamini özellikle vücudun enfeksiyonlara karşı direncinin artmasını sağlamaktadır. Bu vitaminlerin eksik olması durumunda metabolik süreçlerde bozulacağı için karaciğer hücrelerinde de olumsuz etkilerde olacaktır. Karaciğer fonksiyonlarının daha verimli bir şekilde çalışabilmesi için bunun vitamin açısından değerli besinleri tüketmeniz karaciğer sağlığı için çok yararlı olacaktır. Bazı hastalıklar yaşanması sonucunda karaciğerde depolanmakta olan vitaminlerde azalma olacaktır.
E Vitamini
Karaciğerimizin için çok gerekli olan bir vitamin olmaktadır. Hücrelerin stabilitesini ve bütünlüğünü korumaktadır. Ayrıca E vitamini bu organın yıkımına karşı hücre gibi savunacak ve karaciğerin yaşlanmasını engelleyecektir. Kişilerde hormonal dengesini normalleştirecektir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Metabolizmayı normalleştirecektir. Antioksidanlarda dahil olmak üzere birçok çeşitli kimyasal maddelerden oluşan ve karaciğer veya yağ dokusunda depolanacaktır. Karaciğerde oluşacak A vitamininin azalmasını engelleyecektir. Kişilerin yağlı bir karaciğere sahip olmasının nedenlerinden bir tanesi de E vitamin eksikliği olmaktadır. Kişilerin alacakları günlük E vitamini 10 mg geçmemesi gerekmektedir. Yediklerimizin enerjiye dönüşmesini sağlamaktadır. Hücre zarının bir parçası olduğu kadar koruyucu özelliği olmaktadır.
Bitkisel yağlar, süt, yumurta, sığır eti, kepekli ekmek ve fındıkta bol miktarda bulunmaktadır.
B Vitaminleri
Sıklıkla alkol tüketen kişilerde ve zayıf beslenmekte olan kişilerde B vitamin eksikliği olmaktadır. Karaciğer sağlığına faydalı olan, normal bir şekilde çalışabilmesi için önemli olan vitaminlerdir.
B1 Vitamini: Enzimlerle birlikte protein ve yağların, karbonhidrat metabolizmasının sentezinde bulunmaktadır. Bu vitamin eksikliği kaynaklanması durumunda karaciğerin hücresel yetmezliğine neden olacaktır.
B2 vitamini: Bu vitamin kan ve kılcal damarların durumu için çok önemlidir. Mukoza zarının ve karaciğerin fonksiyonunu iyileştirecektir. Eğer ki B2 vitamin eksikliği olması durumunda safra sentezi azalacak ve safra akışında azalma meydana gelecektir.
B3 vitamini: Karaciğerin hücrelerin ölümünü geciktirecek ve karaciğerin koruyucu özelliği sayesinde işlevinin artmasını sağlayacaktır. Hücrelerin enerji metabolizmasında bulunmaktadır. Balıklarda, Hindi etinde, Yer fıstığında ve bezelyede bulunmaktadır.
B6 vitamini: Hemopozeyi düzenleyecektir. Amino asitlerin işlenmesini sağlayacak, yağların asimilasyonunu sağlayacak enzimler üretilmesini sağlayacaktır. Düşük olması durumunda gastrointestinal rahatsızlıklar ve safra salgılarında bozukluk olmasına neden olur. Eğer ki eksik olması durumunda disbioz gelişecektir. Muz, acokado, ıspmanak ve sarımsakta fazlasıyla bulunmaktadır.
B12 Vitamini: Suda çözülebilen bir vitamin olmaktadır. Kronik karaciğer hastalıkları açısından çok önemli olmaktadır. DNA üretiminde, sağlıklı nöronların bulunmasında ve kırmızı kan hücresi üretiminde önemli özelliğe sahip olmaktadır. Hemopoezeyi düzenleyecektir. Bu vitamin karaciğerde depolanmaktadır. Eğer ki siroz gibi rahatsızlıklarda yapılmakta olan kan testinde karaciğerde depolanamaması sebebi ile fazla görülecektir. Deniz ürünlerinde, kuzu ciğerinde, kaz ciğerinde, yumurtada ve peynirde fazlasıyla bulunmaktadır.
C Vitamini
Çok önemli fonksiyonları gerçekleştirmesi ile bilinmektedir. Kan pıhtılaşması, vasküler durumun olması, karbonhidrat metabolizması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından çok önemli olmaktadır. C vitamin düşük olması durumunda lipoprotein veya LDL, trigliserid düzeylerinde azalma meydana gelecektir. Güçlü bir antioksidan özelliği olan ve suda çözülebilen bir vitamin olmaktadır. Kansere neden olan maddelere karşı koruyucu özelliği olmaktadır. Kan pıhtılaşması konusunda yardımcı olacak ve karaciğer üzerinde bulunan hücrelerden arındırılmasını sağlayacaktır. C vitamini ayrıca antioksidan özelliği sayesinde E vitaminine dönüşmesi mümkün olmaktadır. Kişilerin safra taşı oluşumunu engelleyecek, idrar yolu enfeksiyonlarından koruyacaktır. Zararlı olan toksinlerin hızla azalmasını sağlamaktadır. C vitamini narenciye ürünlerinde, çilek, siyah kuş üzümünde fazlasıyla bulunmaktadır. Karaciğerin karbonhidrat ve yağ metabolizmasında yardımcı olacaktır. Lopik asit üretilmesini destekler.
Kaynaklar
- http://www.thejakartapost.com/life/2016/11/25/five-vitamins-you-need-to-support-your-liver.html
- http://www.medicaldaily.com/vitamin-d-among-best-vitamins-your-liver-new-study-shows-connection-between-deficiency-and-hepatitis
- http://teachmephysiology.com/gastrointestinal-system/liver/storage-functions-liver/
- https://www.healthcentral.com/article/vitamin-e-for-your-fatty-liver
- https://livewell.jillianmichaels.com/vitamins-supplements-affect-liver-5374.html