Hepatit Belirtilerinin Aşamaları ve Semptomlarının Ortaya Çıkma Zamanı

Hepatit belirtileri virüsün neyden kaynaklandığnıa göre değişkendir. A, B, C, D ve E Hepatit olması bile kendi içerisinde farklılıklar gösterebilir.

Hepatit nedir sorusunun Türkiye’de sık karşılaşılan bir kalıp olması bilginin kısıtlı olmasından kaynaklanıyor. Oysa sarılık dediğimizde herkesin bildiği, tıbbi ismi ise Hepatitis olan vakaya hepimiz hakimiz.

Hepatit Belirtileri

Hepatit hastalığı halk arasında sarılık olarak adlandırılır ve fizyolojik reaksiyonları buna sebep olmuştur. Bir karaciğer iltihaplanması olarak nitelendirebileceğimiz hastalığın standart ve tekdüze bir durumdan ibaret olmadığını söylemeliyiz. Genel hatlarıyla Hepatit belirtileri dendiğinde bazı unsurları biliyor olmamız gerekiyor. A, B, C, D şeklinde farklı virüslerle enfekte olarak oluşan Hepatit burada ilk değineceğimiz nokta olabilir.

Belirti Süreçleri  
Hepatit A 4-6 Ay
Hepatit B 6 Ay – Sonrası Kronik
Hepatit C 6 Ay – Genellikle Kronik
Hepatit D 1 Yıl – Sonrası HBV ile Kronik

Hepatit nedir belirtileri nelerdir demeden önce hangi tür Hepatit virüsünden söz ettiğimizi bilmemiz gerekiyor. Fakat tümünün etkin olan bazı reaksiyonlarla karşımıza çıktığını da söylemek gerek.

  • Sarılık
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Kusma
  • Ateşlenme
  • Karın ve Mide Ağrısı
  • Mide Bulantısı
  • Ani Kas Ağrıları
  • Eklem uyuşması
  • Karaciğer ve Böbrek Fonksiyonlarında Yavaşlama
  • Bağışıklık Direncinin Düşmesi

Hepatit Belitilerin Görülme Zamanı

Hepatit Belirtileri hiç görülmeyebileceği gibi kuluçka süresi itibariyle karşımıza çıkmaya başlarlar. Bu süreç farklı virüslerden elde edilecek Hepatit vakalarında değişken olabilir. Ortaya çıkan belirtiler ise virüsü net şekilde saptamamızı sağlayacak semptomlar değildir.

En basitinden başı ağrıdığında veya midesi bulandığında Hepatit şüphesi ile doktora başvuran çok az insan vardır. Bu noktada Hepatit belirtileri ve tedavisi son derece az gözlemlenir. Genel tanı ve tedavi işlemlerinde rastlantısal bir kan testinin payı büyüktür. Hastaneye başvuran insanlardan istenen kan örnekleri, gebelik muayeneleri ve belirli şikâyetler sonucuna hastaneye başvurulduğu zaman belirtileri saptamak daha da kolaylaşır.

Hepatit belirtileri ne zaman ortaya çıkar sorusuna ise kuluçka sürelerini belirterek cevap verebiliriz. Belirtilen süreçler enfekte olduktan sonra işlemeye başlar.

  • Hepatit A Kuluçka Süresi: 2-7 Hafta
  • Hepatit B Kuluçka Süresi: 40-180 Gün
  • Hepatit C Kuluçka Süresi: 2-26 Hafta
  • Hepatit D Kuluçka Süresi: 15-45 Gün
  • Hepatit E Kuluçka Süresi: 15-75 Gün

Enfekte olduktan sonra doktora başvurarak aşı olmak, aşı olunduysa bağışıklığın kontrolünü sağlamak önemlidir. Bu noktada akut gelişen Hepatit belirtileri ve tedavisi sağlanmaya başlanmalıdır. Ancak kısa sürede tespit edilmemesi ve uzun süreli bir enfeksiyon geçirilmesiyle beraber kronik Hepatit vakasıyla karşılaşmak mümkündür. Tedavisi aşısı olmayan virüsler için koruyucu serumlar, iğneler ve İnterferon gibi medikal tedaviler içerir.

Hepatit Evreleri ve Süreleri

Hepatit evreleri ve süreleri yukarıda da belirttiğimiz üzere farklı kuluçka süreçlerini kapsayabilir. Bu dönemin ardından ise kronikleşme evresi Hepatit virüslerinde en önemli unsurdur.Yani beklediğiniz standartlarda bir iyileşmenin her zaman mümkün olmayacağını söylemeliyiz. Genel hatlarıyla Hepatit ne zaman ortaya çıkarsa çıksın tedavisi için acele edilmelidir.

İlk belirtileri gördüğünüz an itibariyle doktorunuza başvurmalı ve ilgili testleri yaptırmalısınız. Sonuçlara göre tedavi seçeneklerini uygulamak gerekir. Zira Hepatit ne zaman iyileşir veya geçer gibi bir tanım söz konusu değildir. Hepatit A akut olarak yüksek oranda görülür ve 6 ay içerisinde tamamıyla geçebilir. Bu durum Hepatit B ve C içinse geçerli değildir.

Hepatit B-C-D için akut semptomlar görülebilir. 6 ay içerisinde geçtiği gözlemlenir. Ancak bundan daha güçlü bir ihtimal kronikleşmesidir. Kronik hepatit ne kadar sürer diyenlere ise 20-30 yıl gibi süreçlerden söz edilebilir.

Hatta bu 30 yıla varan sürecin sonunda karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri, siroz gibi öldürücü rahatsızlıklarla karşılaşma ihtimalinin var olduğundan emin olabilirsiniz. Genellikle bu noktada karşılaşılan en yoğun endişenin siroz gibi hastalıkları kapsadığını biliyoruz. Eğer önlemini alarak Hepatit aşısı vurdurarak korunma sağlarsanız endişeleriniz yersiz olacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle