Kronik Viral Hepatit B Delta Ajansız Nasıl Bulaşır? Hastaya Etkileri Nelerdir?
Kronik viral hepatit B için delta ajan faktörü önemlidir. Bilhassa hastalıkların hızlı ilerlemesi ve son derece ağır sonuçlar doğurması mümkün olur.
Kronik Viral Hepatit B delta ajansız olarak lanse edilen bir şekliyle karşınıza çıkabilir. Normal bir Hepatit enfeksiyonunun ötesinde hastalığın seyrini tamamen değiştirebilen bir olgudur.
İçindekiler
Kronik Viral Hepatit B Delta Ajansız Nedir?
Delta ajansız kronik hepatit B virüsü taşıyıcısı olmak veya hastalığı taşıyıcıdan kapmak mümkündür. Görülme sıklığı çok yüksek olmasa da bu dertten muzdarip insanların var olduğunu söylemek gerek. Şu sıralar Kronik Hepatit B delta ajansız için çeşitli araştırmalar sürüyor. Fakat normalinden çok daha hızlı bir tükenme sürecinin olduğunu söylememiz gerekiyor.
Bu bağlamda kronik viral hepatit B delta ajansız teşhisinin ardından askerlikten muaf olmak veya engelli raporu almak isteyen insanlarla karşılaşabiliyoruz. Zira Kronik viral Hepatit B enfeksiyonu başlı başına 2 yılı aşkın bir sürede devam edebiliyor. Doğal olarak enfeksiyonun zaten yayılmaması gerektiğinden bu tip raporlara olumlu sonuçlarla geri dönüş yapılabiliyor.
Burada delta hepatit olarak adlandırılan hastalığın görülmesiyle karaciğer fonksiyonlarınızın çok hızlı kaybolabileceğini unutmamalısınız. Uzman doktorların yaptıkları genel kıyaslama siroz gibi sistemik hastalıklar üzerine oluyor. Standart bir kronikleşmiş Hepatit B enfeksiyonu için 50 yaşından 65 yaşına kadar sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Sonrasında ise siroz tehdidi baş gösterir. Oysa Delta devreye girdiğinde ortalama 1 ile 3 yıl arasında siroz teşhisi mümkün hale gelir.
Kronik Viral Hepatit B Delta Ajansız Etkileri
Kronik viral hepatit B delta ajansız etkileri çok ağır olabilir. Hatta yaşamsal faaliyetlerinizi kısıtlayacak ve olabildiğince zor şartlar yaratacak belirtileriyle karşılaşabilirsiniz. Bunlar arasında kronikleşen bir öksürük gibi basit eğilimler gözlemlenebilir. Alkol tüketimiyle beraber karaciğer ve karın bölgesinde ağrılar, bulantı ve kusmalar izleyecektir. Sürekli halsizlik veya yorgunluk gibi etkilerle kendinizi uyurken bulabilirsiniz. Siroz evresi ise dönüşü olmayan bir yolun ilk düzlüğü olarak tanımlanabilir.
Bu aşamada daha dikkatli ve stabil bir hayat yaşamak isteyenler için engelli raporu veya askerlik muafiyeti net olarak talep edilebilir. Burada ajansız delta hepatit olması gerekmediği gibi farklı kronik Hepatit enfeksiyonları baz alınabilir.
Kodlarına göre teşhisler | |
B18 | Delta Ajanlı Kronik Viral Hepatit B |
1 | Delta Ajansız Kronik Viral Hepatit B |
2 | Kronik Viral Hepatit C |
8 | Diğer Kronik Viral Hepatit Enfeksiyonları |
9 | Kronik Viral Hepatitler (Belirlenmemiş) |
Ancak askerlik için yapılan muayeneler üzerinde delta ajanı için özel bir muayene bulunmuyor. Size etkileri bakımından düşünüldüğünde karaciğer muayenesi olarak şikâyetlerinizi belirtmeniz mümkün olabilir. Fakat alacağınız rapor için ciddi bir enfeksiyon gerekecektir.
Bunu sınıflara ayıran sağlık kuruluşları toplamda dört sınıf üzerinden engelli raporu veriyor. Ajansiz olarak verilen kronik Hepatit B raporları var. Ancak diğer karaciğer fonksiyonlarının önemi burada ortaya çıkıyor.
Kronik Viral Hepatit B Delta Ajansız Nasıl Bulaşır?
Kronik Viral Hepatit B Delta ajansız olarak stabil şekilde bulaşıcılığını sürdürür. Delta ajanlı olduğunda ise bazı farklılıklar gösterdiği olmuştur. Dışkı yoluyla bulaşabilen bir virüs türü olan Hepatit B için bu tarz bir eylem, temas, cinsel birliktelik bulaşma nedeni olarak belirtilebilir.
Fakat Delta ajanlı kronik viral hepatit için bu durum çok daha az gözlemlenir. Aynı faktör bulaşıcılık baz alındığında anne karnından anneye geçiş veya bebeğin emzirilme evresini de kapsayabilir. Delta hepatit için bu tip faktörler bulaşıcı olarak nitelendirilmemekte.
Ancak kronik hepatit B virüsünün bulaşıcı olduğunu böyle algılayabiliyoruz. Hepatit taşıyıcısı askerlik yapar mı sorusunun sık sık geldiğini görüyoruz. Burada rahatsızlığın işleyişine göre dört ayrı sınıfta rapor verilebilir.
- Sınıf 1: %15 Özür Oranı
- Sınıf 2: %30 Özür Oranı
- Sınıf 3: %50 Özür Oranı
- Sınıf 4: %95 Özür Oranı
Kaynaklar
- http://www.ctf.edu.tr/stek/pdfs/28/2807AS.pdf
- http://www.comu.edu.tr/haber-6933.html
- http://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2013/01/8_Celal_Ayaz.pdf
- http://www.tkcv.org/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=150
- http://annals.org/aim/article-abstract/696416/delta-agent-hepatitis-b