Hepatit B Taşıyıcılar Yüzde Kaç Sağlık Raporu Alabilirler?

Hepatit B taşıyıcısı için özürlü raporu veya askerden muafiyet mümkün olabilir. Geçilecek heyet ile beraber kronik Hepatit B veya taşıyıcılık raporu almanızı sağlayabilir.

Hepatit B gibi viral enfeksiyonlar kronik olduğunda insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek boyutlara ulaşabiliyorlar. Doğal olarak HBV gibi vakalar için sağlık raporu almak isteyen insanların çoğaldığını görebiliyoruz.

Hepatit B Taşıyıcısı Olmak Engelli Raporu İçin Geçerli Mi?

Hepatit B taşıyıcısı olmak sağlık raporu almak için yeterli midir tartışması sürüyor. Aslında bu durum ciddi bir sağlık sorunu olarak görülse de belirti kıstaslar neticesinde değerlendiriliyor. Belirtilere sahip olmadığından ve fizyolojik olarak rahatsızlık vermediğinden yıllarca HBV ile yaşayan insanlara rastlanıyor. Genellikle işyerinde yapılan genel bir tarama veya askeriyede geçilen sağlık kontrolünde Hepatit B kronikleştiği için ortaya çıkıyor.

Çürük raporu ve ya engelli raporu gibi ihtimaller ise bu durumda doğmuş oluyor. Kronik Hepatit B veya taşıyıcı olmak yüzde kaç rapora tekabül ediyor merak konusu. Her ne kadar engelli yaşam konusunda hazırlanmış olan mevzuat bazı oranları kesin olarak bizlere sunsa da hastaneler, doktorlar ve heyet sonuçların belirlenmesinde önemli bir etkene dönüşüyor.

Sağlık raporu için kronik hepatit b hastalığı veya taşıyıcılığı söz konusu olduğunda %15 oranında bir yüzde dilim verildiğini söyleyebiliriz. Yani geçmeyen veya bulaşıcılığı olabilecek karaciğer hastalıkları ile ilgili maddeler bunu gösteriyor.

  Hepatit B özür oranı neye göre belirlenir
Sınıf 1 %15 – Karaciğerde hepatit bulguları, fonksiyonel rahatsızlıklar
Sınıf 2 %30 – Sınıf 1 dahil olmak üzere daha ciddi karaciğer hasarları
Sınıf 3 %50 – Sınıf 2 dahil olmak üzere kanamalar ve zayıf düşme ile beraber hepatik ensefalopati
Sınıf 4 Sınıf 3 dahil olmak üzere santral sinir sisteminde hasar, kanama, güçsüzlük ve beslenme bozuklukları

Hepatit B Taşıyıcısı Askerlik Yapabilir Mi?

Hepatit B taşıyıcısı olanlar için askerden muafiyet mümkündür. Ancak bunun için muayenenin askeri hastanede daha detaylı yapılması gerekir. Eğer bir rahatsızlığınız olmadığını söylediyseniz askerliğe elverişli olarak birliğinize gidersiniz. Ancak karaciğer rahatsızlıkları içerisinde kronik Hepatit B ve C hastalığı taşıyanlar için bariz bir yönetmelik kararı vardır.

Doğal olarak askeri hastanelerde olunacak tetkikler sonrasında belirli bir oranda rapor alınabilir. Sonrasında ise askeri heyet karşısına çıkarak doktorların birebir onayını aldığınız takdirde karaciğer hastalıklarından ötürü askerlikten çürük raporu alarak terhis olursunuz.

Hepatit hastası kişilerin özürlü raporu alması biraz daha zor görünüyor. Zira bu tip kronik vakalarda %30, yalnızca taşıyıcı bir durum söz konusu olduğunda ise %15 oranında bir rapor alınıyor. Tek başına yeterli olmasa da diğer hastalıklardan alınabilecek oranlarla yüzde olarak yükseltilebiliyor.

Hepatit B Taşıyıcısı Yüzde Kaç Rapor Alır?

Hepatit B taşıyıcısı için genelde geçerli olan oran %15 olarak belirtiliyor. Fakat burada da fizyolojik etkenlerin ve patolojik sonuçların yoğun olarak öneminden söz edeceğiz. Aynı şekilde Hepatit B taşıyıcısı olan kişilerin evlilik gibi durumlar için sorun teşkil etmediğinden bahsetmeden geçmeyelim.

Özürlü raporu almak ve Hepatit B taşıyıcılığı ile bu rapora nail olmak mümkün olabiliyor. Bu durum karaciğer hasarına, karaciğer yetmezliği veya siroz gibi hastalıklar için evresel incelemeye göre belirlenebiliyor. Yalnızca hepatit b taşıyıcısı olana çürük raporu veya özürlü raporu verilmediğiyle karşılaşılabilir. Tam aksine kronik hepatit B hastası olup her iki rapora sahip olanlara rastlayabilirsiniz.

Heyet raporu alarak Hepatit B hastasının askerlikten muaf olması sık görülen bir durumdur. Eğer askerliğe başladıysanız revire gidip sevkinizi isteyerek askeri hastanede muayene olmanızı tavsiye edebiliriz. Aynı şekilde vergi muafiyeti ve çeşitli sosyal imkânlar dolayısıyla engelli raporunu kronik HBV hastalarının alabilmesi mümkün oluyor.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle