Hepatit B Taşıyıcısı ile Evlenmenin Sakıncaları Nelerdir?

Hepatit B’li biriyle evlenilebilir mi ve çocuk sahibi olunur mu sorularına yanıt aradık. Gerekli önlemler alındığında doğrudan bulaşma riskinin olmadığını ise hatırlatalım.

Hepatit B taşıyıcısı ile evlenmenin riskleri olup olmadığını merak edebilirsiniz. Aslında bu aşamada risk faktöründen ziyade ileride oluşabilecek sorunlar kafaları karıştırmaktadır.

Hepatit B Taşıyıcısı İle Evlenilir Mi?

Kan yoluyla çok çabuk bulaşabilen Hepatit B virüsünün evlenmeden önce yapılan testlerle mutlaka kontrol edildiğini söylemek gerek. Birçok taşıyıcı olması ve bu durumun dünya genelinde normalleşmesi ise bilinen bir gerçektir. Hepatit B taşıyıcısı ile evlenilir mi sorusunun yanıtını doğrudan evet olarak vermemiz gerekir. Zira kişiler arasında hiçbir şekilde olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Önlemler alındığında hiçbir risk oluşmadan birlikte olunabilir ve HBV hiçbir engel yaratmaz.

Tabi ki herkesin evlenmeden önce şeffaf bir biçimde bu tip durumları bilme hakkı vardır. Haliyle Hepatit enfeksiyonlarının araştırılması evlilik için yapılan uyum testlerinin içeriğini kapsar. Birçok viral enfeksiyon cinsel yollarla bulaşabileceği için bu noktada eşlerin bilgilendirilmesi önemlidir.

Hepatit B’li olan biriyle evlenmeye karar verenlerin aklına takılan bir diğer soru ise olası bir gebelikte çocuğa geçip geçmeyeceğidir. Burada istatistiki olarak Türkiye’yi veya dünya nüfusunu düşünmek gerekir. Ülkemizde dahi milyonlarca insan Hepatit B’li olarak nitelendirilebilir. Kesinlikle taşıyıcı veya kronik HBV teşhisi ile hayata küsülmemesi gerekir. Hepatitle yaşamayı öğrenerek kronikleşmesi durumunda dahi sağlıklı bir yaşam sürmek sizin elinizdedir.

Hepatit B Görülme Sıklığı  
Türkiye’de %4
Batı Bölgelerde %2
Doğu Bölgelerde %6-8

Hepatit B Taşıyıcısı İle Evlenmeden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hepatit B taşıyıcısı ile evlenmeye kalktığınızda buna karşı çıkacak birçok kişi olabilir. Burada bilgi eksikliğinin ve cahilliğin bir etkisi olduğunu düşünmek çokta yanlış olmayacaktır. Biri ile evlenmeyi düşündüğünüzde mutlak suretle evlilik uyumu adına test yaptırmak zorundasınızdır. Test sonuçlarının ardından ilk defa HBV varlığından haberdar olan insanlara rastlayabilirsiniz.

Tam tersine HBV virüsünü taşıyıcı olarak bünyesinde barındıran insanların sayısı yukarıdaki tabloda verilmiştir. Ancak Hepatit B’li biriyle evlenebilir ve çocuk sahibi olabilirsiniz.

Hepatit B taşıyıcısı olanlar hayatlarının sonuna kadar kronik olarak bu virüsle yaşayabilirler. Kronikleşen vakalarda 20 ile 30 yıl arasında değişen bir süreçten söz edebiliriz. Burada bulaşıp bulaşmaması ise tamamıyla aşılama ile ilgilidir.

Hepatit B evlenmeye engel olmadığı için içiniz rahat olabilir. Fakat burada almanız gereken tek önlem aşı olarak görülür. Eğer Biri Hepatit B teşhisi ile yaşıyorsa ve onunla evlenmek istiyorsanız evlilik öncesinde hatta cinsellik öncesinde mutlak suretle Hepatit B aşısı vurdurmanızı öneririz.

Zaten genelde doktorlar bu aşamada gerekli önlemleri belirtiyorlar. Totalde 3 doz olarak vurdurulduğunda HBV aşısı çok uzun yıllar etkisini gösteriyor. Aşılama sonrasında yapılacak olan antikor ve antijen testlerinin sonuçlarına bağlı olarak içiniz daha da rahatlayabilir.

Hepatit B Taşıyıcısı Hamile Kalırsa Çocuğa Geçer Mi?

Hepatit B taşıyıcısı kadınların hamilelik evresinde ne gibi sorunlar yaşayabileceği ise daha da az biliniyor. Partnerinizin Hepatit B olması sizin onla evlenmesine engel olmadığı gibi doğuma da engel değildir. Yalnızca kendiniz için uygulanan önlemlerin doğacak çocuklarınız için uygulanmaya devam edeceğini söylemek gerekiyor.

Eğer eşiniz HBV taşıyıcısı ise evlilik öncesinde mutlaka 3 doz olacak şekilde Hepatit aşısı vurdurmanız gerekecektir. Ardından ise yaşanacak bir gebelik ile beraber çocuklarınızın sağlığını düşünmek zorundasınız. Bebekleriniz dünyaya gelir gelmez aşılanarak anneden geçebilecek olası bir enfeksiyonu etkisiz hale getirecektir.

Hepatitli olanların genel sorunlarından olan çocuk sahibi olma durumunu önlemler neticesinde psikolojik boyutta düşünmemek gerekir. Günümüzde halen daha geliştirilme aşamasında olan Hepatit B aşısı başarı oranını %98’in üzerine çıkarmıştır. Bilhassa 3 doz olarak vurdurulduğunda %98’in üzerinde bir başarı oranıyla beraber 5 yıldan daha uzun sürelerde koruma etkin kalabiliyor.

Zaten HBV virüsünü taşıyan birisinin sürekli olarak karaciğer fonksiyon testleri yaptırması gerekecektir. Mevcut testlerle beraber kan tahlilleri ve patolojik değişimler gözlenir. Haliyle eşinizle beraber kendiniz için bu testlere devam edebilir ve koruyuculuğu sabit kılabilirsiniz. Antijen ve antikorlar için yapılan testlerin zamanla çocuklarınız için belirli periyotlarda yapılması önlem olarak sayılabilir.

Hali hazırda Hepatit B taşıyıcısı birinin çevresindeki herkese enfeksiyonu bulaştıracağını düşünen çok insan vardır. Sırf bu yüzden bebek doğduktan sonra bile tepkilerle karşılaşabileceğinizi unutmayın. Bunlar bilinçsizce yapılan ve bilgiden uzak tespitlerdir. Herhangi biri ile yaşayabileceğiniz standart sağlık sorunları ile Hepatit B taşıyıcısı ile yaşayacağınız birliktelikten doğan sorunlar eşdeğer olacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle