Bebekler İçin Hepatit B Aşısının Yan Etkileri, Yapım Aşamaları ve Yeri

Hepatit B aşısı, yeni doğan bebeklere yapılan ilk aşıdır. Aşının kesinlikle aksatılmaması ve mutlak suretle yaptırılması gerekir. Aşının yapımı için beklenmemeli ve en yakın zamanda yapılmalıdır.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı

Hepatit B aşısı, sarılık hastalığına ve diğer pek çok karaciğer hastalığına karşı yapılan bir aşıdır ve bebekler ilk doğdukları zaman yapılır. Son derece güvenilir bir aşı olan Hepatit B aşısı, hayat boyu kişiye yaklaşık olarak %95 oranında koruma sağlar. Böylece, aşı sayesinde kişinin sarılığa karşı bağışıklığı oluşmuş olur.

Ülkemizde yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda her 3 kişiden birinin Hepatit B virüsü taşıdığı görülmüştür. Dolayısı ile bu tip hastalıkların bağışıklık sistemleri henüz güçsüz olan bebeklere geçmeleri son derece kolaydır. Bu durumları engellemek ve hayati riskleri önlemek amacı ile bebek doğar doğmaz Hepatit B aşısının yapılması gerekir.

Hepatit B aşısı, bebek ilk doğduğunda yapılmalıdır. Şayet bebek hastanede doğmuş ise direkt olarak doğumdan sonra yapılabilir. Fakat bebek evde doğmuş ise en yakın zamanda hastaneye götürülüp aşısının yaptırılması gerekir. 2 kilonun altında doğan bebeklerde bu aşının yapılması için biraz daha beklenmesi gerekebilir. Aşı, yeni doğan bebeklerde bebeğin uyluğunun ön yan yüzünden direkt olarak kas içerisine yapılır.

Bebeklere Neden Hepatit B Aşısı Yapılır?

Hepatit B, karaciğerde ciddi komplikasyonlara sebep olan bir virüstür. Yeni doğan bebeklerde bu aşının yapılması ile birlikte bebeğin bağışıklık sisteminde ciddi bir koruma kalkanı oluşturulur. Böylece bebek, karaciğerde oluşabilecek olan sarılık gibi hastalıklardan korunmuş olur. Aşı yapıldıktan sonra bebek yaklaşık olarak %95 oranında korunma altına almış olarak kabul edilir.

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Nereye Yapılır?

Şayet aşı bebekken yapılmamış ve kişi çocukluk veya erişkinlik dönemine gelmiş ise aşı direkt olarak deltoid kas içerisine yapılır. Fakat aşı yeni doğan bebeklere yapılıyor ise mutlak suretle uyluğun ön yan yüzünden kas içerisine doğru yapılmalıdır.

Hepatit B Aşısı Bebeklere Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hepatit B aşısının ilk dozu bebek doğar doğmaz uygulanmalıdır. Daha sonrasında ikinci doz bir ay ara ile yapılır. İlk aşının yapılma tarihinden 6 ay geçtikten sonra ise 3. doz yapılır ve tüm aşılar tamamlanmış olur. Aşılar yapılırken tüm dozların tamamlanması son derece önemlidir. 3 doz yapılması gereken bir aşının sadece iki dozunun yapılması aşının koruma etkisi açısından yetersiz kalır. Hepatit B aşısının bir diğer uygulanma şekli ise yine bebek ilk doğduğu zaman ilk dozun verilmesi ve birer ay ara ile ikişer doz saha verilmesidir. Daha sonrasında bebek 11 aylık olduğunda bir doz daha verilir ve aşı, toplam 4 dozda tamamlanmış olur. Genellikle 3 dozluk yöntem uygulansa dahi zaman zaman ikinci yönteme de başvurulabilmektedir.

Hepatit B Aşısının Bebeklerde Yan Etkileri

Genellikle bebeklerde Hepatit B aşısı yapıldığında, aşının yapıldığı bölgede kızarma ve şişlikler görülebilir. Bu durum son derece normaldir. Yapılan aşının bölgeye verebileceği sancıdan dolayı bebekte huzursuzluk durumu ve uykuda problemler meydana gelebilir. Aşının bebekler üzerindeki bazı yan etkileri şu şekildedir;

  • Kaşıntı,
  • Ağrı,
  • Yanma,
  • Kızarıklık,
  • Şişkinlik,
  • Ateşlenme

Genel olarak bu belirtilerin hepsi normal ve beklenen belirtiler olarak kabul edilir. Fakat ateşlenme durumu aşı yapılan her on bebekten birinde görülür. Ateşlenme durumunda bebeği doktor kontrolüne sokmak ve doktor kontrolü doğrultusunda ateş düşürücü ilaçlar almak gerekebilir. Bu durum doktorun değerlendirmesine bağlıdır. Aşı yapıldıktan sonra bebekte uyuyamama durumu son derece normaldir. Bu dönemde ebeveynlerin sakin olmaları gerekir. Bebek, aşının yapıldığı bölgede hissettiği ağrı ve acı sebebi ile iki gün boyunca uyku sorunu çekebilir. Aynı zamanda aşı bölgesinde hafif kızarıklık ve kaşınma olabilir ve bebek bu bölgeyi ellemek isteyebilir. Bebeğin, aşı bölgesini mümkün olduğunca ellememesini sağlamak gerekir.

Çok nadir de olsa bazı bebeklerde Hepatit B aşısına karşı alerji oluşumu gözlemlenebilir. Bu durum ile karşılaşıldığında doktor, bebek için en uygun teşhisi koyar ve gerekli tedaviyi başlatır.

Aşı sonrasında ebeveynlerde yan etkiler sebebi ile bir panik durumu söz konusu olur. Fakat bu durumlar son derece normaldir ve yaklaşık olarak iki gün içerisinde geçerler. Şayet yukarıda belirttiğimiz yan etkiler haricinde farklı bir belirti ile karşılaşılır ise mutlaka doktor muayenesinden geçilmesi gerekir.

1 Aylık Bebeklerde Hepatit B Aşısı Ateşe Yol Açar Mı?

Hepatit B aşısı yeni doğan bebeklerin bazılarında ateşlenmeye yol açabilir. Bu tip durumlarda ateşin yükselme riskine karşılık doktora başvurulması gerekir ve ateş düşürücü kullanılır. Böylece bebeğin ilerleyen dönemlerde ateşinin yükselme ihtimali giderilmiş olur. Ateş, yaklaşık olarak iki gün içerisinde düşer ve normale döner.

Bebeklere Hepatit B Aşısının Yapılmaması Gereken Durumlar

Bazı durumlarda aşının yapılması bebek için zararlı olabilir. Erken doğan prematüre bebeklerde aşı yapılmamalıdır. Aynı zamanda bebek 2 kilonun altında doğmuş ise yine aşının yapılması için bir süre beklenmesi gerekir. Aşının yapılabilmesi için bebeğin sağlıklı ve vücudunun güçlü olması gerekir. Bağışıklık sistemi oluşmaya başlayan bebeklerde aşı yapılabilir. Bir diğer durum ise alerjik reaksiyonlardır. İlk doz yapıldıktan sonra bebekte aşıya karşı alerjik reaksiyonlar gözlenmiş ise direkt olarak doktora başvurmak gerekir. Doktor ile görüşmeden sonraki dozlar kesinlikle uygulanmamalıdır. Aksi takdirde bebeğin vücudunda çok ciddi zararlara yol açılabilir.

Hepatit B Aşısı Sonrasında Banyo

Aşı yapıldıktan sonra bebeğinize banyo aldırmanız da herhangi bir sakınca yoktur. Banyo yapmak sadece verem aşısı sonrasında tehlike oluşturabilir. Fakat Hepatit B gibi aşıların yapımından sonra gönül rahatlığı ile bebeğinizin banyo ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bu durum herhangi bir risk teşkil etmez. Verem aşısı sonrasında ise bebeklerin aşı bölgelerine su temas etmeyecek şekilde banyo işlemi gerçekleştirilebilir. Sadece bebeklerde değil aynı zamanda yetişkinlerde de aşı sonrasında banyo yapmak herhangi bir sakınca doğurmaz.

Bazı bölgelerde hastanelere ulaşım güçlüğü çekilmesi sebebi ile bu tip aşılar bebek doğar doğmaz yapılamamaktadır. Aynı zamanlarda eski dönemlerde evde doğan bebeklere de bu tip aşıların yapılmadığı görülmektedir. Bu tip durumlarda kişi yetişkin olmasına rağmen bu aşıları yaptırabilir. Kişinin geç de olsa aşıları düzenli bir şekilde yaptırması büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde birey, hayatının her döneminde Hepatit B hastalığına yakalanma riski taşır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle