Hepatit B Aşısı

Hepatit B aşısı ne zaman yapılırsa yapılsın etkin olabilir. Hamileyken uygulanması durumunda ne gibi etkilerin gözlemlenebileceği ise değişkendir.

Hepatit B aşısı hamileyken yaptırılabilir mi algısı gayet doğaldır. Çünkü anne karnındaki bebeğe zarar verip vermeyeceği konusunda net bilgilere sahip değilizdir.

Hepatit B Aşısı

Hepatit B aşısı tutması için 3 doz uygulama gerektiren bir enjeksiyondur. Yapılan aşı ile beraber tam koruma sağlanabilir ve tüm dozlar ile beraber uzun yıllar bağışıklık sağlanabilmektedir. Genellikle bu durum için önlem niteliğinin farkına varmak gerekir. Örneğin Hepatit B aşısı olanlar çoğu zaman virüsü enfekte olmadan bunu vurdurmak isterler. Böylelikle 15 yıla kadar koruma sağlanarak bağışıklık sağlanmış olacaktır.

Tabi ki bu durum tam tersi olabilir ve testler pozitif çıktıktan sonra mevcut korumayı sağlamak adına yaptırılması mümkün olabilir. Aşı takvimine göre hareket etmediğimizden bu gibi durumlarda kimlere Hepatit B aşısı yapılabilir sorusu merak edilmeye başlıyor. İsteyen herkes bu aşı için dilediği an başvuru yapabilir. Birçok kurumda ise ücretsiz olarak yapılır.

Bilgi sahibi olmadığınız hususlardan birisi olan Hepatit için akla hemen ölümcül hastalıklar dahi gelebiliyor. Bu durumda da Hepatit B aşısı olarak hamileyken dahi çocuğu koruma isteği uyanmış oluyor. Fakat ilk olarak Hepatit B neden bulaşır veya nasıl bulaşır gibi durumları kavramak gerek. Sonrasında edindiğimi bilgi birikimi ile aslında aşıyı uygulama evresinde ne kadar hatalı davranabildiğimiz görebiliriz.

Hepatit B Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Hepatit B aşısı birçok kişinin yaptırdığı gibi enfekte olmadan yaptırılması gereken bir enjeksiyondur. Korunma sağlamak amacıyla 3 dozu vurulmalı ve sonrasında da 15 yıl boyunca bu açıdan sorun yaşanmaması mümkün hale getirilmelidir. Genelde anne adaylarının bu açıdan edindikleri bilgi ile beraber aşılanma için istekli olduklarını görürüz. Haliyle gebelikte hepatit B aşısı yaptırılır mı sorusu böyle sükse yapmaya başlar.

Aslında normal insanlar için standart olan uygulama gebelik boyunca da aynı standartlara sahiptir. Uzmanlar bu tip planlanmış durumları önceden kestirmek ve kendi sağlığınız için önlemler almanız gerektiğini sıklıkla vurgularlar. Yani hamilelik öncesi Hepatit B aşısı yaptırmak çok daha mantıklıdır. Fakat gebelikte yaptırılamaz mı derseniz yaptırılmasında bir sakınca yoktur.

Hepatit B kimlere yaptırılmaz sorusundan ziyade hamilelik döneminde hangi aşılar uygulanabilir sorusu daha yapıcıdır. Zira gebelik ile beraber anne adaylarının duyduğu hassasiyet çok daha üst seviyeye ulaşır. Doğal olarak bir canlı taşıdığının farkına varmasıyla beraber aşı takvimine özen göstererek Hepatit B ve A gibi uygulanması gereken enjeksiyonları takip etmeye başlar.

Hepatit B Aşısı Gebelikte Nasıl Etkiler Gösterir?

Yapılan son sağlık güncellemeleri ile Hepatit B aşısı zorunlu enjeksiyonlar arasına girdi. Bilhassa anne adayının gebelik öncesinde uygulaması ile çocuğun doğumundan itibaren 6 aylık bir korunma dönemi gözlemlenebiliyor. Hali hazırda yenidoğan için Hepatit B aşıları pediatrik olarak uygulanabiliyor.

Yani net olarak belirtilen dozu annenin gebelik öncesinde yaptırması kesinlikle daha önemli bir koruma kalkanı sağlamış oluyor. Emziren anne için Hepatit aşısı yaptırmak istiyorum sözünü sıkça duyabilirsiniz. Fakat burada da yapılabilir veya yapılamaz aşıları bilmek gerekir. Çünkü olası bir yan etki yalnızca anne için değil ismi dahi konulmamış bebeğinizin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bilhassa nörolojik ve fizyolojik geriliklerde bu tip durumların etkisi saptanmıştır.

Aşı Türleri Hamilelikte Yapılır mı?
Hepatit B  Yaptırılabilir
Hepatit A  Yaptırılabilir
İnfluenza(Grip)  Yaptırılabilir
Tetanoz Yaptırılabilir
Immun Yetmezliği Sakıncalı Olabilir
Varisella Zoster(Su Çiçeği) Sakıncalı Olabilir
BCG(Verem) Sakıncalı Olabilir
Kızamık ve Kabakulak Sakıncalı Olabilir

Tabi ki bu tabloda yer alan ve hamilelikte sakıncalı görünen aşıların uygulaması yapılabilir. Burada risk faktörü değerlendirilir ve uygulama doktor tarafından verilecek karara bağlanır. Devlet gebelikte uygulanabilen aşılar için belirli sınırlamalar getirmiştir. Yapılacak test ve tetkikler ile doktorunuzun önerisi bunu belirler.

Hepatit B Aşısında Yan Etki Görülür Mü?

Hepatit B aşısı bazı durumlarda risk taşıyabilir. Bunu gören doktorunuz ise hem sizi hem de alınacak önlemler noktasında personeli uyarır. Hamilelikte aşıların neden zararlı olabileceği ile ilgili geniş çaplı bir açıklamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bebeğinizin gelişim sürecini etkileyen tüm faktörler göz önüne alınır.

Zira hamilelik öncesinde diyaliz gibi hepatit B enfeksiyonuna neden olan durumlar saptandığında çok daha net teşhisler konulabilir. Diyaliz tedavisi gören hastalarda Hepatit B ve C riski normal insanlara göre çok daha yüksektir. Aşılama öncesinde tüm faktörler göz önüne alınır.

Hem kendinize hem de bebeğinize etki sağlaması için dilediğiniz zaman değil gebelikten önceki bir zaman Hepatit B aşısı yaptırmanız önerilir. Fakat yinede hamilelik süresince hepatit B aşısı yaptırabilirsiniz.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle