Hepatit B Taşıyıcısı Kişilerin Çalışamayacağı İşler

Hepatit B taşıyıcısının çalışamayacağı bazı önemli sektörler var. Bunların haricinde ise geniş bir iş yelpazesinde meslek sahibi olabilirler.

Hepatit B hastaları iş ve sosyal yaşam noktasında ciddi sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Burada genel olarak halkın bilgi sahibi olmaması ve HBV denildiğinde bunu büyük bir problem olarak görmesi sorunun kaynağını oluşturuyor.

Hepatit B Taşıyıcısı Kişilerin Yapamayacağı İşler

Hepatit B enfeksiyonu kişilerde iki türlü görülebilir. Hastalık veya taşıyıcılık olarak saptanan bu enfeksiyon ile beraber iş hayatında olumsuz durumlar yaşanabiliyor. Bilhassa işverenlerin burada çok hassas davranmasının ise bazı sebepleri olduğundan söz etmek gerekiyor. Hepatit B taşıyıcısı hangi işlerde çalışmaya engel ile karşılaşır diye araştırdığımızda önemli olan bazı detaylarla karşılaştık.

İlk olarak kişinin HBV olduğunun bilincinde olması ve korunmak amacıyla tüm eylemleri uygulaması gerekir. Burada Hepatit B taşıyıcısı kişilerin çalışamayacağı sektörler için aşağıdaki alanlar sayılabilir.

  • Gıda Sektörü
  • Mutfak İşleri
  • Servis İşleri
  • Ağır Sanayi
  • Sağlık Sektörü

Bu sektörlerde Hepatit B hastasının çalışabilmesi risk faktörünü doğurabilir. Bildiğiniz gibi kan yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğu için kesilme ve kanama ihtimalinin olabileceği tüm sektörlerde olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Ancak bu durum hem HBV taşıyıcısı hem de diğer insanların sağlığı için önemlidir.

İşverenlerin burada tutumu bambaşka olabilir. Fakat genel anlamda Hepatit B taşıyıcısının çalışamayacağı işler denildiğinde çok daha fazla sektörle karşılaşıyoruz. Burada korunma faktörünün önem arz ettiğini vurgulamaya gerek yok. Diğer insanlara bulaşması önlenebilen ve bu sürecin takibiyle hiçbir sorun yaşanmayacağı garanti altına alınan bir enfeksiyondur.

Hepatit B Taşıyıcılarının İş Hayatı

Hepatit B taşıyıcısına engel olmayan işler arasında ise hemen her şey sayılabilir. Burada sağlık ve gıda sektöründe çalışma durumunun toplum sağlığında tehdit oluşturabileceğini unutmamak gerekir. Ancak HBV hastaları nerelerde çalışmalı sorusuna da belirli bir doğrultuda cevap vermek gerektiğini söylemek gerekiyor.

Bazı şirketler ve özel iş yerlerinin Hepatit B hastaları için doğrudan olumsuz görüşle dönüş yaptığını duyabiliyoruz. Bunun toplumsal bir bilgisizlikten kaynaklandığını ve HBV ile yaşamın mümkün olduğunu kavrayamadığımızdan kaynaklandığını biliyoruz. Öncelikle birçok sektörde Hepatit B hastaları çalışabilir. Yalnızca dikkatli davranmak ve tüm HBV taşıyıcılarının dikkat etmesi gereken bazı durumlar olduğunu söyleyebiliriz.

Hepatit B taşıyıcısına engel olan sektörler gıda ve sağlık olarak iki ana gruba ayrılabilir. Bunlarla ilgili olan sektörlerde de bu durum geçerli olacaktır. Örneğin ilaç sektörü ya da bulaşık vb işler için konuşmak mümkün. Dışında kalan tüm meslek grupları ise rahatlıkla Hepatit B taşıyıcısı ile çalışabilir.

Hepatit B Taşıyıcısının Emeklilik Durumu

Hepatit B emeklilik açısından birçok kişiye umut oluyor. Malulen emeklilik şansı hastalıklar açısından bazı teorik detayları kapsıyor. Örneğin askere gitmeye engel hastalıklarda yüksek bir oranda engel raporu alınabiliyor. Bu rapor ile malulen emekli olunabildiği gibi maaş alınabiliyor.

Hepatit B hastaları nerelerde çalışabilir sorusu kadar sık gündeme getirilen bu durumu bazı farklı detaylarla aynı doğrultuda düşünmeliyiz. Bu tip viral enfeksiyonlar için kan bulaşması veya kan teması önemli bir bulaşmayı tetikler. Hızlıca yayılan virüsün diğer sağlıklı bireylere bulaşması mümkün hale gelir.

Sağlıklı personele bulaşması ise işveren için tazminat yükümlülüğü doğurur. Tüm bunları aynı kefede değerlendirdiğimizde de Hepatit B taşıyıcılarının meslek seçimlerinin kesme veya kanama gibi durumlardan uzak temiz işler olması gerekmektedir. Ağır sanayi, metal ve onarım işleri, gıda sektörü veya sağlık sektöründen muaf tutulmaları mantıki olarak açıklanabilir. Geriye kalan tüm sektörler ise işverenlerin bilinçsiz önlemleridir.

Aşağıda yer alan tabloda karaciğer hastalıklarından kaynaklı engel oranı belirtilmektedir. Burada da özürlü raporu almak veya raporla malulen emekli olmak isteyenler için bir rehber niteliği taşıdığını söyleyebiliriz.

Karaciğer hastalıklarında özür dereceleri ve ana nedeni  
Karaciğer Özrü Sınıf 1: %15 Mevcut Karaciğer Hastalığı
Karaciğer Özrü Sınıf 2: %30 Kronik Karaciğer Hastalığı
Karaciğer Özrü Sınıf 3: %50 İlerlemiş Kronik Karaciğer Hastalığı
Karaciğer Özrü Sınıf 4: %95 Son Evreye Gelmiş Karaciğer Hastalığı


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle