Hepatit B Taşıyıcısının Tanımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Hepatit B taşıyıcısı kime denir ve nelere dikkat edilmesi gerekir ciddi sorulardır. Enfeksiyonlar ve bulaşıcılığı hususunda bilgi sahibi olmak her zaman önemlidir.
Hepatit B taşıyıcısı yalnızca bu viral enfeksiyona özel bir durum değildir. Herhangi bir yöntemle bulaşıcı olan tüm virüsler için taşıyıcılık mümkündür.
İçindekiler
Hepatit B Taşıyıcısı Olmak Ne Anlama Geliyor?
Taşıyıcılık temel anlamda virüsün başka birisine bulaşmasını sağlayan bir araç olarak düşünülebilir. Hepatit B taşıyıcısı olmak ne anlama gelir diye soranların ise diğer insanlara bu virüsü ulaştıran kişi olarak tanımlayabiliriz. Fakat bu tanımla beraber Hepatit B ile yaşanmaz mı sorusunun olumsuz bir cevabının olmadığını hatırlatmak istiyoruz. Keza hepatit ile yaşam mümkündür ve taşıyıcılar sağlıklı bireyler olarak hayatlarını sürdürebilir.
Hepatit B belirtileri ortaya çıktığında yapılan testler kanda bazı değerleri ortaya çıkarır. Erkek bireylerde çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla başka bir taşıyıcıdan alınmış olan Hepatit B virüsü saptanabiliyor. Tam tersi olarak kadında da benzer bir şekilde gözlemlenmesi mümkün. Hepatit B hastaları standart bir insan gibi olası bir kontrolde kan verebilir. Sonrasında ise kanında bulunan Hepatit B antijeni sonuçlarda ortaya çıkar.
Bu örnekte çıkan sonuç itibariyle artık kan veremeyeceğini öğrenir. Doktora başvurulsa dahi Hepatit B taşıyıcılığı tedavi edilebilir bir durum değildir. Ancak sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür.
Hepatit B hastası ile Hepatit B taşıyıcısı arasındaki fark temsili olarak birisinde aktif birisinde ise pasif virüs olması şeklinde yorumlanabilir. Fark olsa dahi sonrasında taşıyıcı olan veya sonradan kronik Hepatit b hastası olan vakalar gözlemlenebilir.
Hepatit B Taşıyıcısı Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler
Hepatit B taşıyıcısı olan insanların fark yaratan bir durumları yoktur. Aksine diğer insanlar gibi hayatlarına devam edebilirler. Bu hastalığın iki tür risk durumu olduğundan dikkatli davranmak dışında bir şeye ihtiyaç duyulmaz.
Hepatit B taşıyıcısı dikkat etmeli ve diğer insanlara bu virüsü bulaştırmamak için bilgilendirmelidir. Çünkü koruyucu iğne yaptırmayan ve aşısı olmayan tüm bireylere aktif olarak Hepatit B virüsü verebilir. Bunun bulaşma yolları ise en temel şekilde şunlardır;
Taşıyıcının HBV bulaştırma ihtimali | |
Cinsel İlişki(Meni) | %60 |
Kan | %30 |
Vücut Sıvısı | %10 |
Tabi ki kan değerleri kaç çıkarsa çıksın önemli olan şey Hepatit B antijeninin pozitif olup olmadığıdır. Hamile kadınlarda bu durum saptandığında doğrudan anneden çocuğa geçebileceği bilindiğinden ötürü aşı yapılması gerekebilir. Hamilelikte Hepatit B başta olmak üzere bazı enfeksiyon aşılarının yapılabildiğini unutmayın.
Yani hayatınızın hangi döneminde kaç yaşında olursanız olun Hepatit B taşıyıcılığı yolun sonu demek değildir. Diğer insanlarla normal bir yaşam sürmeye devam edecek, kan ve sıvı temasından kaçınacak, birlikte olmadan önce HBV taşıyıcılığı ile ilgili bilgilendireceksiniz.
Hepatit B Taşıyıcısı Biriyle Beraber Olunur Mu?
Erkek hastalar genellikle polis olmak veya askere gidebilmek için Hepatit B taşıyıcısı olsalar da yalan ifade verebiliyor. Ancak bunun tam tersini savunarak Hepatit B hastaları askere gitmediği için çürük raporu alanlarda var. Genelde insanların merak ettiği detay Hepatit b taşıyıcısı cinsel ilişkiye girebilir mi şeklinde oluyor.
Tabi ki karşı tarafın koruyucu iğne ve aşı yaptırmasıyla beraber %95-100 arasında bir korunma sağlanmış olur. Böylece kişinin kan değerlerinde pozitif antijen olsa dahi karşı tarafa geçmez. Yalnızca aşının tutmamasıyla virüsü verebilir. Hamile kadınların dikkatli olmak zorunda olduğu bir durumdur. Zira anneden bebeğe direkt geçen enfeksiyonlar arasındadır.
Düzenli olarak spor yapmak ve sağlıklı beslenmek bağışıklık sisteminizi diri tutacaktır. Aynı şekilde aşılanma ve koruyucu iğne konusunda kesinlikle kontrolü elden bırakmamanız önerilir. Baba olmak her zaman için mümkün olacaktır. Zira koruyucu iğne ile eşiniz ve çocuklarınız Hepatit V virüsünden korunabilir.
Her ihtimale karşı virüsün pozitif olması ve kronik Hepatit B hastalığına dönüşüp dönüşmediğini kontrol etmesi için doktora gitmeli ve kontrolleri yaptırmalısınız. Hepatit B hastaları gibi taşıyıcılarda her ortama girebilir. Ancak dikkat ederek çevrelerindeki insanlara virüsün bulaşma ihtimalini daha aza indirebilirsiniz. Hamilelikte belirtileri ortaya çıkmasa da Hepatit B akut olarak gelişebilir. Doğal olarak bebeğe geçerek enfekte yapabilir. Doktora tüm detayları vererek nelere özen göstermeniz gerektiği hususunda danışmayı ihmal etmeyiniz.