Hepatit C Hangi Yollarla Nasıl Bulaşır? Hastalıktan Korunmak için Neler Yapmalıyız?

Hepatit C bulaşma yolları diğer viral hepatitler ile benzerlik gösteriyor. Ancak aşısının olmamasından ötürü risk faktörünü daha da önemsemek gerekiyor.

Hepatit C bulaşıcı viral hepatitler arasında yer almaktadır. Kronikleşen yapısıyla daha riskli bir enfeksiyona dönüşebilir. Doğal olarak bulaşıcılığı göz önüne alınarak dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C bulaşıcı mıdır sorusunun cevabı günümüzde herkes tarafından biliniyor. Viral olarak hepatit enfeksiyonların tamamı diğer insanlara bulaşabilecek potansiyele sahiptir. Farklı virüsler için farklı bulaşma tekniklerinin mümkün olduğunu belirtmek gerekir. Şu an Hepatit C virüsü hangi yollarla bulaşır sorusunun cevabına yanıt bulmak için alternatifleri inceleyeceğiz. İnsanların aklına takılan en net sorular kanla, cinsel ilişkiyle veya terle HCV bulaşır mı yönünde oluyor. Tamamını ise aşağıdaki kriterlerle eşleyebiliriz.

  • Kan

Kan ile HCV bulaşması çok görülen bir etkendir. Burada taşıyıcının kan akışına temas edilmesi, virüsün bulaşmış olduğu kana temas etmiş yiyecek ve içecekler tüketmek, kan nakli, kan alımında ve testlerinde kullanılan ürünlerin ortak kullanımı gibi faktörler dikkat çekmektedir.

  • Cinsel İlişki

Cinsellikle bulaşan Hepatit C virüsünden korunmanın yolu prezervatif kullanmaktan geçmektedir. Taşıyıcı bir partnerle seks yapmadan evvel korunmak önceliğiniz olmalıdır.

  • Dövme, Piercing ve İğneli Diğer Aksesuarlar

Bilhassa bu tip hizmetleri veren kliniklerin hijyene özen göstermesi önem arz etmektedir. Aynı iğnelerin farklı insanlarda kullanılması HCV riski doğurabilir.

  • Uyuşturucu

Tümünü kapsamasa da damar yolu ile alınan tüm uyuşturucularda taşıyıcıdan Hepatit C virüsü kapılabilir.

  • Kişisel Bakım Ürünlerinin Ortak Kullanımı

En sık görüleni tırnak makasıdır. Ancak tıraş makinesi, jilet, cımbız, kürdan, kulak çubuğu, manikür veya pedikür ürünleri kesinlikle ortak olmamalıdır. Olası bir yaralanma ile kan akışının sağlanması ve diğer insanlara virüsün bulaşması mümkündür.

  • Doğumsal Faktörler

Hepatit C virüsü taşıyan anne adaylarının çok yüksek ihtimalle bebeklerinde HCV testleri pozitif çıkmaktadır.

  • Organ Nakli

Saptanmadığı takdirde Hepatit C virüsüne sahip olan veya bunu tetikleyen hastalık belirtilerine sahip organ nakillerinde HCV bulaşma riski vardır.

Tüm bu faktörler bulaşıcı olarak yorumlanabilir. İnsanların aklına takılan diğer faktörlerin büyük çoğunluğu ise bulaşmayan temaslardır. Öksürmek ya da hapşırmak bu soru kalıbının başında yer alıyor. Kesinlikle bu tip temaslar ile geçişi sağlanamamaktadır. Hatta terle Hepatit C bulaşır mı sorusunun cevabını hayır olarak vermek mümkündür.

Hepatit C Virüsünden Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir

Hepatit C virüsünün bulaşıcı yolu en çok kandan ve cinsel ilişkiden olarak iki ana gruba ayrılabilir. Annelerin sarılık endişesiyle beraber anne sütünden Hepatit C bulaşır mı korkusu ise yersizdir. Bu aşamada sütten böyle bir geçiş mümkün görünmemektedir. Fakat meme ucunda oluşabilecek deformasyonlar kanamaya sebep olursa ve annede HCV var ise bulaşabilir.

Tedavi yolları araştırılmasına rağmen net bir tedavisinin olmadığını söylemek gerekir. Burada koruyucu serumlar ve Hepatit A ve B aşıları kobine olarak uygulanmalıdır. Kan testlerinin düzenli olarak kontrolü ve hangi yollarla bulaştıysa hayat standartların bu açıdan düzenlenmesi elzemdir.

Hastalık süresi Hepatit C için son derece uzun olabilir. Kronikleşen bir viral enfeksiyon olduğu için 6 ay ile başlayan ve yıllarda devam edebilen bir durum söz konusudur. 15 yıl boyunca taşıyıcı olduktan sonra virüsü vücudundan atan hastalar olabildiği gibi ölüm ile sonuçlanan aktif HCV vakalarına rastlanabilir.

Erken teşhis tedavi ve önlem alma hususunda önemli bir etkendir. Düzenli kan testi yapmak korunma açısından gerçekten önem arz ediyor. Aynı zamanda karaciğer fonksiyon testi için 2 yıllık periyotlarla hastaneye gitmeniz öneriliyor. Böylece teşhis edildikten sonra koruyucu hepatit dozları uygulanabilmektedir.

Hepatit C Riski Nasıl Azaltılır?

Hepatit C riski çok yüksek olmasa da genele baktığımızda belirli bir kitleyi kapsıyor. Burada aktif olarak varlığını sürdüren ve taşıyıcı olarak kandan bulaştırabilen kişiler olduğu unutulmamalıdır.

   
Hepatit C Oranı %1
Aktif Hepatit C Hastalarının Yüzdesel Oranı %40
Taşıyıcı Hepatit C Hastalarının Yüzdesel Oranı %60

Yukarıdaki tabloya göre her 1.000 kişiden 10’u Hepatit C virüsünü barındırıyor. Bu 1.000 kişi içerisinde HCV testlerinde pozitif etken görülenlerden dördünün hasta olduğunu, altısının ise taşıyıcı olduğunu görebiliyoruz.

Hepatit C bulaşma riskini azaltmak gerektiği aşikâr. Tedavisi diğer hastalıklar gibi kolay olmadığından ve kronikleşmesi ile ömür boyu çekilebilecek bir dert olacağından dikkat edilmelidir. Korunma amacıyla vurulabilecek herhangi bir aşısının olmaması en büyük riski doğuruyor. Ancak uzman doktorlar bu aşamada Hepatit A ve B kombini ile aşılanmayı öneriyor. Düzenli olarak tekrarlanması, kan testleri ve karaciğer tetkiklerinin aksatılmaması önerilebilecek tek alternatiftir.

Ortak kullanılan eşyaları tercih etmemek, cinsel ilişkiye gireceğiniz partnerleri belirli bir kıstasa indirgemek, kesinlikle kan ile temastan kaçınmak riski azaltacaktır. Bu yollarla hepatit virüsü için enfeksiyon oranını oldukça düşürebilirsiniz. Hali hazırda Hepatit C aşısı henüz bulunamadığı için virüsü kaptığınızda mutlak suretle doktora başvurunuz.

Uzman doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayın ve hiçbir aşı, serum veya yardımcı takviyeler temin etmeyin. Yapılacak kan testi sonrasında risk faktörü değerlendirilmeli ve doktorunuzun belirleyeceği bir yol izlenmelidir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle