Hepatit A Neden Olur? Semptomları Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Hepatit A viral enfeksiyonların en yaygınıdır. Genellikle %70 oranında semptomların kaynağında yer alır. Akut olması endişelenmemeniz gerektiğini göstermektedir.

Hepatit A ismi verilen virüsü taşıyan birinin dışkısıyla diğer insanlara bulaşabilen bir enfeksiyon türüdür. HAV halen daha araştırılan kronikleşmeyen akut bir semptom olarak ortaya çıkar.

Hepatit A Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hepatit A nedir sorusu bir noktada sarılık ile karşı karşıya kalmaktadır. Günümüzde sarılık olarak ifade edilen fizyolojik rahtsızlığın temel kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer viral enfeksiyonlardan farklı olarak tamamıyla akut gelişir ve hiçbir şekilde kronikleşmesi mümkün değildir. Bunun avantajı ise kısa sürede geçmesi olarak tanımlanabilir. Genellikle 2-6 hafta arasında kuluçka dönemi biter ve maksimum 8-12 hafta aralığında hasta vücudundan dışarıya atılmış olur.

Hepatit A belirtileri arasında genel reaksiyonlar görmek mümkündür. Bu nedenle taşıyıcıların büyük çoğunluğu HAV virüsünü taşıdığını fark etmez. Bunu anlamanın yolu ise yapılan testlerdir. Haricinde ise anlamak mümkün değildir. Aşağıda yer alan belirtilere bakarak teşhis için ipuçları toplanabilir.

  • Ateşlenme
  • İştahsızlık
  • Koyulaşan idrar
  • Açık renge bürünen dışkı
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Kas ağrısı
  • Stres
  • Mide yanması
  • İshal
  • Sarılık

Tüm bu belirtilerin olması dahi Hepatit A virüsü için pozitif bir sonuç anlamına gelmemektedir. Gerekli kan tahlili ve diğer tetkikler yapılmadan kesinlikle karar verilemez. Yalnızca sarılık nedenleri incelendiğinde en çok karşılaşılan faktörün HAV virüsü olduğunu belirtebiliriz.

Hepatit A Nedenleri

Burada belirgin nedenleri göz önüne alarak detaylandırmak pek mümkün değil. Zira yaşanan sorunların çok büyük bir sebebinin enfeksiyon olduğunu söyleyebiliriz. Farklı sistemik hastalıklarla ve sendromlarla bağdaştırmadan önce HAV virüsünün temasından söz etmek gerekir. Karşılaşılan vakalarda dışkısında HAV virüsü olan kişilerin sağlık ve yiyecek içecek sektöründe çalışması ve gerekli hijyen şartlarının yerine getirilmemesi ciddi bir etkene dönüşüyor.

Eğer yiyeceklerin üzerinde dışkıyla temas, hijyenik olmayan suların kullanımı veya diğer malzemelerde bu tip dışkı temasları yaşanıyorsa kesinlikle risk altındasınız demektir. Bazı ülkelerde ise çok daha fazla Hepatit A riski vardır. Haliyle enfeksiyon geçiren kişilerin yoğun olduğu ülkelere seyahat etmeden önce kesinlikle HAV aşısı yaptırmanız gerekir. Çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde gözlemlenen bir virüs türüdür.

Farklı sebeplere yatkınlık olabileceği için Hepatit A tahlili yaptırmanız her anlamda önerilir. Seyahat öncesinde veya seyahat sonrasında güvenliğiniz için mutlak suretle aşılanmaya özen gösteriniz. En kötü ihtimalle burada değerlerinizi görebilir ve risk faktörlerini öncesinde tespit edebilirsiniz.

Hepatit A İçin Yapılan Tahliller

Hepatit A tahlili incelendiğinde pozitif çıkması durumunda direkt olarak yorumlama yaparak virüsü taşıdığınızı düşünmeyiniz. İki tür testin sonucunda negatif ve pozitif değerler daha önceki HAV virüsü varlığını saptanmış olur. Bu gibi durumlarda uygulanan tetkikler aşılanma ve aşının etkisi hususunda da bilgi verir.

  1. HAV IgM:

HAV virüsü bulaşan hastada antikor olarak ilk gözlemde çıkar. Ömrü 4 ay olup, enfeksiyonun ardından 2-3 haftalık süreçte tespit edilebilir.

  1. HAV IgM:

Hepatit A virüsünü kaptığınızda bunun geçmemiş bir enfeksiyon olduğunu ve halen daha aktif olduğunu gösteren antikordur. Sonucun pozitif çıkması diğer değerlendirmelerle bir arada incelenir.

Sonuçlara göre değerlendirmeler  
HAV IgM Pozitif Geçirilen Hepatit A enfeksiyonunu gösterir
HAV IgM Negatif Total test pozitif iken Geçirilmiş veya bağışıklığın yok ettiği bir Hepatit A enfeksiyonunu gösterir.
HAV IgM Negatif Total test negatif iken herhangi bir enfeksiyon riski veya Hepatit A virüsü saptanamadığını gösterir.

Yapılan kan testlerinin ardından doktorunuzun şüpheleri üzerine farklı tetkikler uygulanabilir. Bilhassa sarılık görülen hastalarda bilirubin seviyesini belirlemek, kan değerlerini kontrol altında tutarak uygun tedaviyi uygulamak bu aşamada önemlidir. Hatta erken teşhisin HAV gibi akut virüsler için önemi yok gibi görünse de mühim bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

İnsanların bu enfeksiyonu geçirdiklerini anlamaması büyük bir risk oluşturmaz. Yalnızca taşıyıcı olan insanların bulaşıcılığı yükseldiği evrede tüm yakın çevresine virüsü geçirme ihtimali olduğu unutulmamalıdır. İki kademeli vurulan Hepatit A aşısı ile yıllar boyunca süren korunma sağlanabilir.

Hepatit A Tedavisi

Hepatit A tedavisi diye bir tabirin olmadığını söylemek mümkündür. Özellikle bu tanım birçok kişiye garip gelebiliyor. Ancak akut olarak gelişen ve kronik hiçbir yanı olmayan bu enfeksiyonun tedavisi için herhangi bir ilaç veya yöntem bulunmamaktadır.

Hastaneye başvurulduğunda kan testleri ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra diğer sistemik rahatsızlıklar ile ilgili bir bağlantı aranır. Eğer ciddi bir patolojik farklılık gözlemlenmezse çoğunlukla beslenme ve su takviyesi önerilerek tedaviye başlanır. Hijyen kuralları ve hayatınızda değiştireceğiniz temizlik endekslerini unutmamak gerekir.

Diğer hastalıklardan en büyük farkının bu olduğunu söyleyebiliriz. Hepatit virüsleri arasında bazılarının aşısının dahi olmadığını ise unutmamak gerekmektedir. Önlem almak ve Hepatit A bulaşıcılığı sebebiyle endişe duymamak isteyenlerin yapması gereken en önemli şey aşılarını kontrol etmektir.

Bu tip viral olarak yayılan enfeksiyonların ortak kullanım alanlarından kaynaklanan ciddi bir potansiyeli vardır. Tuvaletlerde lavabo başlıkları, kapı kolları, sabunluklar, klozet takımları gibi birçok noktada HAV virüsüne rastlandığını söylemek mümkündür. Kişiler farkında olmadan dokundukları bu yüzeylerde daha önceden ihtiyacını karşılamış taşıyıcının kalıntılarına temas edebilirler. Ancak bundan daha riskli olan nokta yiyeceklere bulaşmış olan HAV olarak görülür.

Hepatit A tedavisi olmaması sizi korkutmamalıdır. Zira maksimum 2 aylık süreçte ve çok nadiren 12 haftaya kadar uzayan semptomların ardından kendiliğinden geçmektedir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle