Hepatit B Tahlili Nasıl Yapılır? Hepatit B Sonuç Örnekleri

Hepatit B testleri, Hepatit B tespiti için yapılan testlerdir. Bir kaç testten oluşan tahlillerde Hepatit B antikoru varlığı ve Viral antijen varlığı araştırılır.

Hepatit B Tahlili Nasıl Yapılır?

Hepatit B hastalığı şüphelerinde ya da Hepatit B tanılarında hastalığın varlığının araştırılması için çeşitli kan testleri yapılmaktadır. Çeşitli hastanelerde ve aile hekimliklerinde uygulanan test herhangi bir sağlık kurumunda kolaylıkla uygulanabilmektedir.  Hepatit B testi bünyesinde 3 adet testi barındırmaktadır. Gerekli durumlarda test uygulandıktan yaklaşık altı ay sonra uygulanan test tekrarlanabilmektedir. Hekiminiz virüsün vücudunuza girişinin taze olduğunu düşünüyorsa tekrarlı test uygulaması isteyebilmektedir. Böylece tekrarlı testlerle virüsün vücudunuza giriş zamanı, hastalığın ilerleme aşaması, tedavi sürecinin nasıl ilerleyeceği ve tedavi yöntemleri çok net görülebilecektir. Hepatit B testinin tekrarlı olmasını diğer bir sebebi ise vücuda yerleşmesinin zaman almasıdır. Virüs vücudunuza girdiğinde yerleşmesi ve testte kendini belli etmesi için en az bir ay vücudunuzda kalması gerekmektedir. Uygulanacak olan bu testin nerede yapıldığı çok önemli değildir. Herhangi bir sağlık kuruluşunda uygulanması yeterlidir. Ayrıca bu testlerle virüs varlığı öğrenildiği gibi virüs ilerde birey hayatı için tehlikli olur mu ya da enfekte hale dönüşür mü gibi soruların cevapları da alınabilmektedir. 

Hepatit B İçin Kan Tahlili

Hepatit B kan tahlilleri bünyesinde birden fazla test yer almaktadır. Uygulanan her testin amacı farklıdır. Bazı testler vücudunuzdaki virüs varlığını tespit ederken bazıları da vücudunuzun virüse karşı bağışıklık durumunu tespit etmek için uygulanır. Normal standartlar altında virüs tespiti ve virüsün enfekte olup olmadığını tespit etmek için üç test uygulanmaktadır. Testlerin ilki HBsAg testidir. Bu test uygulandıktan sonra Anti HBs ya da bilinen diğer adıyla HBsAb testi uygulanır. Bu testlerle bireylerin vücudunda virüs varlığı hakkında bilgi edinilebilir. Eğer virüs varlığı mevcutsa bu virüsün enfekte olup olmadığı da tespit edilir. Uygulanan üçüncü test is HBc ya da bilinen diğer adıyla HBcAb testidir.Son testin sonucu ilk iki teste bağlıdır. İlk iki testin pozitif ya da negatif olup olmamasına bağlı üçüncü test değerlendirilmektedir.

  1. HBsAg Testi: Uygulanan bu test yüzey antijen varlığını göstermektedir. H.tit hastalığının bireyin vücudunda var olup olmadığını gösterir. Test pozitif ya da negatif çıkabilmektedir. İki yönlü olan bu testin pozitif çıkması bireyin vücudunda virüsün olduğu anlamına gelmektedir. Hastalık akut ya da kronik ilerleyebilmektedir. Testin sonucunun negatif olması bireyin vücudunda virüsün olmadığını göstermektedir. Eğer virüs varsa da bu virüsün enfekte halde olmadığı anlamına gelmektedir.  
  2. Anti HBs / HBsAb Testi: Uygulanmakta olan bu test yüzey antikor varlığını gösteren bir testtir. Bu testin pozitif olması olumlu bir sonuçtur. Bireylerin vücudunda hepatit B varlığı olmasına karşın bireyin vücudunun bağışıklık antikorlarını ürettiği anlamına gelmektedir.
  3. HBc / HBcAb Testi: Uygulanan bu testin yorumlaması diğer testler baz alınarak yapılmaktadır. Uygulanmakta olan bu test bireylerin vücudunda h.tit çekirdek antikor varlığının tespitini gözlemlemek için istenmektedir. Testin sonucunun pozitif çıkması bireyin vücudunda virüs varlığı gözlemlenmiş demektir. Ayrıca bulaşmış olan bu virüsün enfekte durumunda olduğu anlamını taşımaktadır. Testin enfekte bilgisi diğer testlerin pozitif ya da negatif olmasıyla doğrudan ilişkilidir.   

Hepatit B Kan Tahlil Sonuçları

  • Hepatit B yüzey antikoru (anti-HBs): Pozitif sonucu gösteren bir parametredir. Aşı uygulamasından sonra veya enfeksiyon grubu sonrası meydana gelen iyileşmeyi temsil eder. Hepatit B bağışıklığının gerçekleştiğini gösteren sonuçtur. Test incelenerek sonuçların nerede pozitif nerede negatif olduğu gözlemlenebilmektedir. 
  • Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg): Negatif sonucu gösteren bir parametredir. Testin uygulandığı bireyin daha önce virüs maruziyeti geçirmediğini gösterir. Eğer bireyler daha önce akut hepatit virüsü geçirdiyse bu sonuç hastalığı atlattığını gösterir. Test sonucunun pozitif olması enfeksiyon aktivitesiyle ilgilidir. Virüsün bulaşıcılığıyla ilgili bilgi vermemektedir.
  • Hepatit B e-antijen (HBeAg):Pozitif sonuçlu çıkabilen bir parametredir. H.tit yüzey antikoru (anti-HBs) testinden farkılı olarak bu testte virüsün başka bireylere bulaşıp bulaşmadığı da tespit edilmektedir.  Testin negatif parametreleri ise virüsün varlığını belirtirken diğer insanlara geçmeyeceğini gösterir. Bu durum bazı bölgeler dışında geçerli bir testtir. Protein yaygınlığı durumuna göre değişebilmektedir.
  • Anti-hepatit B core antijeni (anti-HBc): Bu testin sonucunda pozitif parametre görülmesi bireyin enfeksiyon geçirdiğini ama bireyin taşıyıcı olmadığını gösterir. Bireyin kronik enfeksiyon taşımadığını gösteren bir testtir. Bu test bireyin ne kadar süredir virüs taşıyıp taşımadığını da gösterir.
  • HBV DNA:Pozitif sonucu gösteren bir parametre olarak karşımıza çıkabilir. Bu parametrenin pozitif çıkması bireyin hastalığı diğer bireylere de bulaştırabileceğini gösterir. Negatif sonuçlu parametre ise bireyin hastalığı diğer kişilere bulaştıramayacağı anlamına gelmektedir.  


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle