Hepatit B Testi Nerede ve Hangi Aşamalarla Yapılır? Sonuçları Nasıl Olmalıdır?

Hepatit B testiyle beraber kronik veya akut HBV barındırıp barındırmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu bağlamda sonuçları yalnızca doktorunuza yorumlatmanız önemlidir. 

Hepatit B testi yaptırarak HBV olup olmadığını kesin olarak öğrenmeniz mümkün. Günümüzde viral enfeksiyonlar arasında son derece yaygın olan hepatit için testler oldukça önemlidir.

Hepatit B Testi Nasıl Yapılır?

Hepatit B testi genellikle normal bir talep ile yapılmaz. Daha doğrusu belirtileri ortaya çıkmasına rağmen kimse giderek HBV testine girmez. Ancak farklı rahatsızlıklar veya şikâyetler ile hastaneye başvuranlardan kan talep edildiğinde tek bir tüp kanınızdan HBV varlığını tespit edilebilir. Bunun ardından ise gerçek Hepatit B testi yapılarak tam inceleme sağlanır.

Hepatit B kan testi yaptırmak için üç ayrı kan verilir. Üç tüp kan kolunuzdaki toplardamardan alınabilir. Özel bir bölgeye ya da sıvıya ihtiyaç duyulmaz. Direkt olarak vücudunuzda dolaşan kandan antikor ve antijen değerlerinin patolojik durumu değerlendirerek sonuca varılır.

HBV kan testleri arasında şunlar vardır.

Hangi testler Hepatit B için yapılır  
HBsAg Hepatit B yüzey antijeni
Anti HBs Yüzey antijenine yönelik ürtilen protein
HBV DNA Hepatit B için bulaşıcılığın ölçümlendiği testtir.

HBV-DNA testi son olarak uygulanan ve verdiğiniz kan örnekleriyle tamamlanan testtir. Bu testin amacı hepatit virüsünün viral yükünü bulmaktan geçer. Üç testin ayrı ayrı değerlendirilmesi ve sonrasında da total anlamda sonuçlarının karşılaştırılması ve yorumlanması gerekir. Bunu doktorunuz kontrolünde yaparak Hepatit B testi sonuçlarını görebilirsiniz.

Hepatit B Testinin Aşamaları ve Sonucu

Öncelikle Hepatit B testi yaptırmak için kuluçka dönemini bitirmiş bir enfeksiyonun bulunması gerekir. Daha doğrusu siz bu evreden önce test yaptırırsanız sonuç negatif çıkar fakat gelişim evresinde virüs vardır. HBV aile bireylerinde varsa sizin için risk faktörü daha büyüktür. Hepatit testleri kısa zamanda kesin sonuç verir. Fakat doktorunuzun değerlendireceği üç ayrı test için 6 aylık bir süreç beklenebilir.

Bu sürecin geçtiğini varsayarsak sırasıyla şu şekilde bir aşama kaydedilir.

  1. İlk olarak HBsAg testi uygulanır ve bu testin pozitif çıkması sizin Hepatit B virüsünü kaptığınızı gösterir. Eğer sonuç negatif çıkıyorsa henüz HBV kapmamışsınızdır. Sonuç kaç çıkarsa çıksın ilk olarak pozitif ve negatif değerlendirilir.
  2. Tüm bu testlerde kolunuzda bulunan toplardamardan alınan kan yeterlidir.
  3. Toplam üç tüp kan vermeniz gerekir.
  4. İkinci tüp için Anti-HBs testi uygulanır. Bu testte kan değerleriniz içerisinde antikoru saptayacaktır. Burada önemli bir noktadan söz etmeden geçmeyelim.

Eğer Anti-HBs testi pozitif çıkarsa bu sizde virüsün olduğu anlamına gelmez. Aksine akut olarak virüsü kaptığınızı, ancak anti olarak antikorların üretildiğini ve vücudunuzun bu virüse bağışıklık kazandığını gösterir. Aynı durum aşı olduktan sonra da yaşanır. Eğer negatif çıkarsa bağışıklığınız olmadığı için aşılama önerilir.

  1. Anti HBs testinin sonucu farklı parametrelere göre tekrardan ölçüm yapılarak değerlendirilebilir. Zira aşı sonrasında da bağışıklık hususunda serolojisi, DNA ve kan değerleri noktasında farklı sonuçlar görmek mümkündür. Sonuç belli olmasına rağmen doktorunuz antikor ve antijen testlerini tekrar isteyebilir.
  2. Hepatit B testlerinin DNA ile ilgili olduğu düşünülen son raddesi ise HBV DNA olarak karşımıza çıkıyor. Hastaneler belli bir fiyat doğrultusunda bu testi yapabilir. Herhangi bir aç yaptırma ya da belirli bir günde gelme zorluğu yoktur.
  3. İlk iki test yapılıp sonuç alınmadan üçüncü test uygulanmaz. Elde edilen sonuçlar pozitif ise bunun yorumu virüsü kaptığınız olmak ile beraber risk faktörü ortaya çıkmış olur.

Hepatit B testi fiyat açısından aile sağlık merkezleri, sağlık ocakları, devlet hastaneleri tarafından ücretsiz yapılabiliyor. Fiyat konusunda talepte bulunan kurumlar ise özel hastaneler, klinikler ve özel muayenehaneler oluyor. Fakat doktorun ELİSA yorumu bu testler için önemlidir. ELİSA kısaca antikor ile antijen arasındaki ilişkinin ortak yorumu olarak açıklanabilir.

Hepatit B Testi Nerede Yapılır?

Herhangi bir zaman ya da para kısıtlaması olmadan dilediğiniz an testleri yaptırabilirsiniz. Kan değerlerinizde çıkan her negatif virüsün olmadığını, her pozitif ise virüsün olduğunu göstermez. Bazı kan testleri aç karnına yapıldığı için Hepatit b testlerinde de aç karnına ve bazı özel zaman dilimlerinde gidileceği düşünülüyor. Fakat burada diyabet gibi kan şekerinizin açlık yönünün önem arz ettiği bir durum söz konusu değil.

Dolayısıyla dilediğiniz zaman gidebileceğiniz Hepatit testlerinde aç veya tok olmanız herhangi bir anlam ifade etmiyor. Yalnızca kan vereceğiniz için bunu kaldırabilecek kadar içinizi bastıracak bir besin tüketmeniz öneriliyor.

Test sonuçları bazı hastanelerde doktor yorumu için bazı kurumlarda ise laboratuvar süreci için uzunca bir süre bekletilebilir. Haliyle Hepatit B testi nerede yaptırılır konusunda tamamıyla bunun bilincinde bir tercih yapmanızı öneririz. Kronik HBV olmak çoğunlukla aile bireylerinden geçen enfeksiyon ile mümkün olduğundan testi bu şekilde yaptırmak mantıklı görülebilir.

Dilediğiniz günde randevu alarak hepatit B testi yaptırmak ve sonrasında da yine doktor yorumu almak zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bu bağlamda da randevu alarak gideceğiniz bir kurumun tercihiniz olması önem arz eder.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle