Hepatit A Hangi Yollarla ve Nasıl Bulaşır? Bulaşmaması için Ne Yapmak Gerekir?

Hepatit A virüsü diğer enfeksiyonlar gibi temas ya da cinsel ilişki ile bulaşabilir. Bilhassa su, idrar, dışkı ve yıkanmayan yiyecekler önemli bir faktördür.

Hepatit A virüsü hemen herkesin yakından bilmesine rağmen hakkında net bilgi sahibi olmadığı bir enfeksiyondur. Bilinen Hepatit virüsleri arasında da oldukça yaygın bir akut semptomdur.

Hepatit A Nasıl Bulaşır?

Hepatit A virüsü nasıl bulaşır diye merak edenlere bunun için çok farklı yöntemler olduğunu söyleyelim. Hatta mevcut bulaşma faktörlerini incelediğimizde oldukça geniş bir skala ile karşılaşmaktayız. Caddede yürürken yediğiniz bir midye, taşıyıcı bir hayat kadınıyla girdiğiniz cinsel ilişki veya virüsü taşıyan bir dışkı ya da idrara temas etmek yeterli olacaktır. Yani farklı farklı eylemlerle Hepatit a bulaşıcı olabilmektedir.

Halk arasında en çok görülen bulaşma tehlikesi ise su ile olmaktadır. Denizler, havuzlar başlıca yayılma noktalarıdır. Fakat bunun yanı sıra iyi yıkanmayan sebzeler, meyveler, deniz ürünleri önemli unsurlar olarak görülürler.

  • Virüsü taşıyan idrar veya dışkı ile temas
  • Virüsün bulunduğu su ile temas
  • Hepatit A içeren sıvıları tüketmek, yiyecekleri yemek
  • Deniz ürünlerinin yıkanmaması veya yeterince pişirilmemesi
  • Sebzeler ve Meyvelerin sağlıklı yıkanmaması
  • Oral ve Fekal Eylemler
  • Cinsel İlişki

Son derece riskli bir enfeksiyon olduğunu ve virüsü taşımaya başlayan kişilerin ilk iki hafta ve belirtiler ortaya çıktıktan sonra bir hafta daha aşırı düzeyde bulaşıcı bir reaksiyona büründüklerini söyleyebiliriz.

Hepatit A Bulaşmaması İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Hepatit A bulaşıcı yönü yüksek bir akut enfeksiyondur. Birçok farklı kanaldan bulaşabileceği için önlemlerin alınabilmesi için yeterli savunma faktörü uygulanamayabilir. Diğerlerine nazaran kronik olmamasından ötürü daha az önemsendiğini söylemek gerek. Hatta birçok insanın belirtilerin farkına varmadan ayaktan atlattığı bir enfeksiyon türüdür.

Öncelikle belirtiler noktasında hiçbir şekilde kendisini ortaya koymayan bir yapısı vardır. Yani Hepatit A belirtileri ile hastaneye gitmek bilhassa yaş faktörüne bağlı olarak mümkün olmayabilir.

Yaş Aralıkları Belirtilerin görülebilme oranı
0-6 %0
7-18 %15
19-35 %40
36-60 %60
61 Yaş ve Üstü %75

Bu sebeple Hepatit A virüsü şu an dahi vücudunuzda var olabilir. Yapacağınız en önemli şey ise aşı ile korunmayı maksimum noktaya çekmektir. Aynı zamanda Hepatit A bulaşmaması için hangi önlemler alınmalı diyenlere şu önerileri iletebiliriz.

  • Hepatit A aşısı vurdurmalısınız
  • Hijyene dikkat ederek ortak kullanılan eşyalardan kaçınınız
  • Açık su, sıvı, yiyecekleri tüketmemelisiniz.
  • Kaynağını bilmediğiniz besinleri tüketmemelisiniz
  • Umumi tuvaletlerde idrar ve dışkı temasından kaçınınız
  • Midye gibi az pişirilen ve temizliğinden emin olamayacağınız yiyecekleri güvenilir yerlerden temin ediniz
  • Süt, et, pasta gibi ürünlerin hijyeninden emin olunuz
  • Meyve sebzeleri çok güzel yıkamadan yemeyiniz
  • Hepatit A taşıyıcısı olduğunu düşündüğünüz kişilerle cinsel ilişkiye girmeyiniz. Oral faaliyetlerden kaçınınız

Hepatit A Bulaştığında Ne Yapılır?

Hepatit A virüsünden korunmalı ve akut enfeksiyonlara karşı önlemimizi aşılarla almalıyız. Aşı vurdurduktan sonra tüm risk faktörlerine rağmen hiçbir şekilde virüsten korkmanıza gerek kalmaz. Aynı zamanda Hepatit A tedavisi olmayan bir semptom olduğu için önlem almak her zaman işinize yarayacaktır.

Tabi ki Hepatit A tedavisi denildiğinde herkesin ilaç kullanımı gibi bir faktör aklına geliyor. Ancak kesinlikle böyle bir medikal müdahalenin mümkün olmadığını söylemeliyiz. Serum takviyesi, B ve C vitamini verilmesi ile vücudun direnci arttırılır. Aşı ile ise vücudun korunması mümkün hale getirilir.

Sonuç odaklı baktığımızda Hepatit A belirtilerini gördüğümüz an itibariyle tedavisi için doktora başvurmalıyız. İlk yapılan testlerde pozitif sonuçlar çıktığında iyileşmenizi sağlayacak takviyeler ve beslenme önerileri sunulacaktır. Bu aşamada endişe duymamanız gereken bir durumdan söz etmek istiyoruz. Mevcut Hepatit A virüsü kaç günde geçer diyenlere maksimum sürecin 180 gün olduğunu vurgulayalım. Yani herhangi bir müdahale gerçekleşmediğinde dahi 6 aylık bir süre zarfında vücudunuz bu virüse karşı tam direncini sağlamış olacaktır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle