Hepatit C Taşıyıcısı Ne Yapmalı, Hangi Konularda Dikkatli Olmalıdır?
Hepatit C taşıyıcısının yaşam rehberi belirli skalanın dışına çıkmamalıdır. Her şeyi yapabilecek özgürlüğe sahiptir. Ancak burada belirli kurallar etkindir.
Hepatit C virüsü saptanan insanların çok büyük bir çoğunluğu hasta değil taşıyıcıdır. Ülkemizde bu kavram pek önemsenmese de önem addetmektedir.
İçindekiler
Hepatit C Taşıyıcı İçin Bilinmesi Gerekenler
Hepatit C taşıyıcısı olan bireyler tüm hayatları boyunca bu virüsle karşı karşıya kalabilirler. Öncelikle karaciğeri tahrip edebilecek kadar yoğun bir virüs olduğunu bilmek gerekiyor. Fakat taşıyıcılar için durum bundan biraz daha farklı işliyor. Yani hastalığın gerçekleşmediği, karaciğerin tahrip olmadığı hastalarda yapılan kan, PCR ve EIA-2 testlerinin ardından pozitif sonuç alınan kişilerden söz etmekteyiz.
Bu iki grubu şöyle açıklamak mümkündür.
- Hepatit C Hastası
Hepatit C virüsü 7 haftadan uzun süredir vücudunda barınan ve bu test sonuçlarında ortaya çıkan kişilerdir. Ciddi bir karaciğer tahribatını başlayacak ve 2 aylık süre içerisinde rahatsızlıklar baş gösterecektir. Doktora başvurmak ve tedavisi için adım atmak hayati önem taşımaktadır. Siroz, karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği ve sonuç itibariyle ölüm riski doğabilir.
- Hepatit C Taşıyıcısı
Hastalık belirtilerini hiç yaşamamış veya yaşasa dahi fark etmemiş, en az 180 günü geçmesine rağmen kronikleşmiş bir biçimde virüsü kanında taşıyan kişilerdir. Hepatit C taşıyıcılarının dikkat etmesi gereken en önemli husus hayatları boyunca bu şekilde yaşamak zorunda kalabileceğidir.
Hepatit C Taşıyıcısının Dikkat Etmesi Gerekenler
Hepatit C taşıyıcısı bilmesi gereken noktaları doktorundan zaten öğrenecektir. Uzman hekimler tarafından verilen bu bilgiler net bir biçimde size hastalığın sonuçlarını gösterebilir. Taşıyıcıların risk altında olmadığını zannetmek ise büyük bir yanılgıdır. Bilhassa en yakınınızdaki insanların sağlığını riske edebileceğinizi asla unutmamanız gerekir.
Uzmanlar Hepatit C taşıyıcısı olan insanları dört ana süreçte inceliyorlar.
Hepatit C taşıyıcılığının türü | geçen süreç | sonucu |
Uzun süren Hepatit C taşıyıcılığı | 10-15 Yıl | Kendiliğinden Atılır |
Kronik Hepatit C taşıyıcılığı | Ömür Boyu | Kalıcı Olur |
Aktif Hepatit C taşıyıcılığı | Bir dönem aktif olur ve karaciğeri tahrip eder | Siroz, Karaciğer Kanseri gibi sonuçlar görülür |
Son dönem Hepatit C taşıyıcılığı | Virüs aktif olduğunda karaciğer hatalıkları saptanır | Ölüm riski yüksektir |
Tüm bu sonuçlara baktığımızda pasif olan ve kanda baki kalan Hepatit C virüsünün aslında aktif olmaya müsait olduğunu görebiliyoruz. Burada da karaciğer kanseri, siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer fonksiyon bozuklukları saptanabiliyor. Hali hazırda bu rahatsızlıkların tamamının ölüm riski yaratabileceğini söyleyebiliriz.
HCV taşıyıcılarının dikkat etmesi gereken noktalar en az hastalar kadar önemlidir.
- Kan temasından kaçınılmalıdır
- Meni gibi vücut sıvılarının temasından kaçınılmalıdır
- Jilet, bıçak, tırnak makası gibi ürünler ortak kullanılmamalıdır
- Her ihtimale karşı kişisel ürünler ayrı olmalıdır
- Cinsel ilişkiye prezervatif olmadan girilmemelidir
- Alkol tüketilmemelidir
- Kan nakli gibi eylemler yapılmamalıdır
Hepatit C Taşıyıcısı Tehlikeli Midir?
Hepatit C taşıyıcısı tehlikeli midir sorusunun karşılığını çoğu zaman evlilik aşamasında duyabiliyoruz. Zira yapılan kan testi ile taşıyıcı olduğunu öğrenen binlerce insan olduğunu söylemek gerek. Yani HCV taşıyıcısı olan nüfusun %1’ine tekabül eden insanlardan birisiniz. Yalnız olmadığınız için kendinizi bu aşamada şanssız olarak nitelendirmekten vazgeçin ve Hepatit C ile yaşama adapte olmaya çalışın.
Hepatit C taşıyıcısı bulaşıcı olan bu virüsü kanında taşımaktadır. Tabi ki bu bağlamda da kan temasında mutlak suretle bulaşma riski doğacaktır. Burada adet kanı, damardan akan kan veya diş eti kanaması gibi farklı faktörleri aynı noktada değerlendirmek gerekiyor. Nikah öncesinde yapılan kan testi sonrasında Hepatit C olan biriyle evlenebilir ve sorunsuz bir hayat yaşayabilirsiniz. Burada belirli kurallara dikkat etmek, hayat standartlarınızı ve sınırlarınızı HCV bilincinde belirlemek önemlidir.
Cinsel aktiviteler hiçbir zaman sorun teşkil etmemektedir. Yalnızca regl döneminde cinsel birleşme risk faktörünü katlayarak arttırmaktadır. Aynı zamanda zorlayıcı ve kanamaya yol açan deneyimler önerilmemektedir. Hepsinden önce prezervatif hayatınızın her daim bir parçası olmalıdır. Kesinlikle prezervatif kullanmadan Hepatit C taşıyıcısı partnerle seks yapmamanız gerekmektedir.
Hepatit C taşıyıcısı olan herkesin her yıl düzenli olarak doktor kontrollerine gitmesi gerekir. Bu noktada yapılan tetkikler size mevcut viral enfeksiyonun durumu hakkında fikir verecektir. Aynı zamanda karaciğer fonksiyon testleri için rutin sürecin 2 yılda bir olduğunu unutmamanız gerek. Her an aktif olabilecek viral enfeksiyonlar karaciğer tahribatı ile hayatı risk oluşturabilecek hastalıklardır. Uzmanlar her 3-6 ay aralığında kontrol önermektedir. Doktor onayı olmadan ilaç dahi kullanılmaması ise son derece önemlidir.
Kaynaklar
-
- http://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/hepatit-c-tasiyicilari-nelere-dikkat-etmeli
- http://www.drahmetdobrucali.com/hepatit-c-virusu-tasiyiciligi/
- https://www.journalagent.com/scie/pdfs/KEAH_10_2_743_745.pdf
- https://www.medicalpark.com.tr/hepatit-her-yil-1-milyon-kisiyi-olduruyor/hg-1388
- http://194.27.141.99/dosya-depo/stek/pdfs/58/5806.pdf
- http://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/hepatit-c-tasiyicilari-nelere-dikkat-etmeli