Hepatit B Hastalarının Askerlik Durumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hepatit B olanlar askere gider mi dendiğinde evet ve hayır olarak iki farklı cevap vermek mümkün. Burada HBV taşıyıcısı ve kronik olanların muaf olması mümkün.

Hepatit B hastası olanların iş ve sosyal hayatı dışında bazı durumlarda da muafiyet sahibi olabileceğini söyleyebiliriz. Günümüzde iş haricinde askerlik ve malulen emeklilik net bir sorun olarak gözlemlenebiliyor.

Hepatit B Hastaları Askerlik Durumu 

Hepatit B hastaları askerlik yapar mı sorusunun yıllardan beri devam ettiğini biliyoruz. Aslında gayet net bir biçimde sonucu bellidir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yayınlanmış olan Askeri Sağlık Yönetmenliği uyarınca HBV virüsü için çıkan karar sabittir. 2013 yılında yapılan güncellemelerde de buna ilişkin herhangi bir değişim yapılmamıştır.

Her askerlik başvurusu ile beraber sağlık raporundan geçilmesi gerekir. Sağlıklı olan kişiler için bu rutin uygulama birkaç olumlu cümle ve sağlık ocağı ile tamamlanabilir. Verem savaş dispanserlerinde yapılacak muayene temiz çıktıktan sonra hastane kontrol etmese bile acemi birliğinde alınacak kan ile HBV enfeksiyonu ortaya çıkacaktır. Yani askere gitmek için Hepatit B taşıyıcısı veya hastalığınızı söylememek başkalarına bulaştırma ihtimalini ortaya çıkaracaktır.

Eğer kronik veya taşıyıcı iseniz durumun değerlendirilmesi farklı olacaktır. Fakat Akut Hepatit B teşhisi konulduysa askerde muaf olma şansınız pek yok. Bu gibi durumlarda genellikle askeri hastaneye sevk edildikten sonra 1 yıl tecil verilir. Bu süreç içerisinde tekrardan doktora başvurmanız talep edilir. Süre dolduktan sonra tekrar muayene edilirsiniz. Zaten akut HBV için iyileşme süreci dolmuş olur ve askeriyenin yolunu tutarsınız.

Kronik Hepatit B Askere Gitme veya Gitmeme Durumları

Ancak Hepatit B askere gider demek çokta doğru bir tanım olmayacaktır. Keza kronik Hepatit B hastası askerde muaf olur. Hatta askerliğe elverişli raporu verilmiş olsa bile acemi birliğinde yapılacak rutin bir kan testi bile raporlarla beraber askeri hastaneye ve sonucunda da askerlikten muafiyete yol açabilir.

Askerden muaf olmak için Hepatit B hastalığının pozitif veya negatif olmasına pek bakılmaz. Yani pasif olarak 30 yıl boyunca HBV taşıyıcısı olan insanlar var. Bu insanların virüs aktiflik durumu anında değişerek en yakınındaki insanlara bulaşması mümkün olabiliyor. Askerliğe ilişkin bu maddelerin değişmeyeceğini hesaba kattığımızda ise kronik HBV askerlikten muaf oluyor demek daha doğru oluyor.

Üstelik kronikleşme evresinde de yapılan detaylı tetkiklerin ardından aynı sonuca varılabilir. Fakat bazı kişiler için diğer hastalıklarla bağdaştırılarak cevap verilebilir. Aslında burada asıl önemli olan unsurun heyet raporu olduğunu söylemek gerekiyor. 2016 yılı ve sonrasında verilmeye başlanan çürük raporları için çok daha detaycı incelemeler ortaya çıkıyor.

Rapor Oranı  
Akut Hepatit B %0
Kronik Hepatit B %95
Hepatit B Taşıyıcılığı %95
Acemi Birliğinde Hepatit B %100

Hepatit B Taşıyıcısı Askerlik Durumu

Hepatit B taşıyıcısı olanlar askerlikten muaf olur mu sorusunun tıpkı kronikler gibi cevaplanması mümkündür. Bir kişinin hasta veya taşıyıcı olması ile doğru orantılı olarak virüsün bulaşıcılığı ortaya çıkabilir. Bulaşıcı olup olmadığı testlerde belirlenmiş olsa da kronik HBV veya HBV taşıyıcısı için barışta askerliğe elverişli değildir raporu verilir.

Burada Hepatit B sebebiyle aldığınız askerden muafiyet raporunun sosyal hayatınızda herhangi bir yerinin olmadığını unutmayın. Yapacağınız iş başvurularında zaten sağlık raporu istenecek ve HBV aktif olduğu görülecek. Üstelik bir o kadar gereksiz detaylar içeren faktörler söz konusu olacak.

Hepatit B olanlar askerlik yapar mı sorgusunda akut ise evet, kronik veya taşıyıcı ise hayıt cevabı verilebilir. Aynı şekilde viral enfeksiyonların diğer türleri için benzer kurallar geçerliliğini korumaktadır. Askeriye gibi kalabalık ortamlarda bir kişinin enfekte olması diğerlerinin enfekte olması anlamına geliyor.

Askerlikten muafiyet için Hepatit B engeli muaf olanlar için en önemli alternatif oluyor. Bazı söylentiler 2016 yılından sonra HBV ile askerlikten çürük raporu alınmasının mümkün olmadığını söylüyor. Fakat yönetmelikte hiçbir değişiklik yok ve olacağını zannetmiyoruz.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle