Karaciğer Tümörü Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Vücudunun sağ bölgesinde, kaburganın hemen alt kısmında yer alan karaciğerin vücuttaki görevi en temel ifadeyle; kan dolaşımında yer alan maddelerin kontrolünü sağlamaktır. Belirtilen temel göreve verilebilecek en net örnek;
Karaciğer Tümörü
Vücudunun sağ bölgesinde, kaburganın hemen alt kısmında yer alan karaciğerin vücuttaki görevi en temel ifadeyle; kan dolaşımında yer alan maddelerin kontrolünü sağlamaktır. Belirtilen temel göreve verilebilecek en net örnek; karaciğerin vücuda çeşitli yollarla alınan zehirli maddeleri bloke eder bağışıklık sistemini korumasıdır. Buna ek olarak karaciğer; hormonların kana karışmasında, kan içerisinde glikoz konsantrasyonunun düzenlenmesinde ve kan pıhtısını oluşturan protrombini maddesinin üretilmesinde görev alır.
Öncelikli olarak karaciğer tümörlerinin, karaciğerin kendi dokusundan ortaya çıkan, en basit ifadeyle kötü ya da iyi huylu olmak üzere ikiye ayrılan tümörler olduğunu belirtmek gerekir. Buna ek olarak karaciğer tümörlerini;
- Primer Tümörler
- Sekonder Tümörler
şeklinde iki kısıma ayırarak inceleyebilmek mümkündür.
Primer tümörler; doğrudan karaciğerde başlayan tümörler olarak nitelendirilir. Böyle bir ifade kullanılmasının sebebi; vücudun başka bir bölgesinde meydana gelen tümörün çoğu zaman karaciğere sıçramasıdır.
Kendi içerisinde benign ve malign olmak üzere ikiye ayrılan primer tümörlerin; % 90 oranında ciddi bir miktarını hepatosellüler karsinom yani kısaltmasıyla HCC meydana getirir.
Sekonder tümörler ise; karaciğerin sekonder tutuluşu, safra kesesinin, karaciğer dışı safra kanallarının, pankreasın ve midenin habis tümörlerinin doğrudan yayılmasıyla olabilir. Bir diğer ifade şekli metastatik olan sekonder tümörlerde uzak metastazlar, özellikle midebarsak kanalından, pankreastan ve memeden çıkan tümörlerle gelir.
Nedenleri ve Belirtileri
Karaciğerde oluşan ya da diğer organlardan karaciğere sıçrayan tümörün neden bir diğer ifadeyle hangi faktörün etkisiyle oluştuğunun erken teşhis edilmesi deyim yerindeyse hayati bir önem taşır. Karaciğerde herhangi bir neden dolayısıyla meydana gelecek bir kanser ya da tümör oluşumu bu hücrelerin kan yoluyla kısa süre içerisinde tüm vücuda yayılmasına yol açacaktır. Buna ek olarak hemen her hastalıkta olduğu gibi karaciğer tümöründe de, problemi ortaya çıkartan nedenlerin tam manasıyla saptanması hastalığın tedavisi noktasında da önemli bir avantaj sağlayacaktır.
Karaciğerde tümöre neden olan etkenlerin tespitinin önemini belirttikten sonra, hastalığı tetikleyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Karaciğer dokusunun darbeye bağlı olarak zarar görmesi.
- Çeşitli yollardan vücuda giren Hepatit B ve C virüsleri.
- Siroz ya da kist gibi karaciğer hastalıkları.
- Aşırı ölçüde alkol ve sigara kullanımı.
- Karaciğerin birtakım nedenlerden ötürü yağ bağlaması.
- Diğer organlarda meydana gelen tümörün karaciğere sıçraması.
Görüldüğü gibi karaciğerde iyi ya da kötü huylu tümör meydana getiren faktörlerin sayısı bir hayli fazladır. Bu durum da hastalığın tedavisi noktasında imkanları zorlaştıran etkenlerin başında gelir. Hastalığın nedenlerinin ve belirtilerinin etkin bir şekilde takip edilmesi tedavinin başarı yüzdesi açısında belirleyici olacaktır.
Karaciğer tümörü belirtileri;
- Alt karın bölgesinde meydana gelen keskin ağrılar.
- Nadir de olsa ciltte görülen sararma.
- Kusma ve iştahsızlığa bağlı olarak ortaya çıkan kilo kaybı.
- Dolaşım sisteminde meydana gelen bozuklukların ortaya çıkarttığı kabızlık ya da ishal durumu.
- Sürekli yorgunluk ve uyuma isteği.
şeklinde sıralanabilir. Belirtiler, vücudu olumsuz etkileyen başka hastalıklarla karıştırılmaya müsait olduğunda tanı koyma noktasında mümkün ölçülerde hassas davranılması gerekir.
Karaciğer Tümörü Tedavisi Hakkında
Karaciğerde oluşan tümörün tedavisi noktasında bilinmesi gereken en temel olgu; tümörün iyi ya da kötü huylu olmasına bağlı olarak tedavi metodunun değişiklik gösterdiğidir. İyi huylu tümörler eğer karaciğer dokusuna ciddi ölçüde yayılmadıysa ilaç tedavisi tercih edilirken, kötü huylu tümörlerde cerrahi tedavi uygulanır.
Tıbbı ismi hepatektomi olan tedavi, bazı iyi, çoğunlukla kötü huylu tümörlerin karaciğerden ayrılması prensibine oturtulmuştur. Bu noktada hastalığın tedavisi amacıyla karaciğerden ayrılacak dokunun boyutunu; tümörün iyi yahut kötü huylu olması ve ne ölçüde yayıldığının belirleyeceği unutulmamalıdır. Doku uyuşmazlığı problemi ortadan kalktığı takdirde tümüyle karaciğer nakli yapılması da mümkündür.
Cerrahi tedaviye ek olarak ısıtma yahut soğutma teknikleri ile de tümörün ortadan kaldırılması mümkündür. Fakat belirtildiği gibi bu teknikler genellikle iyi huylu tümörlerde kullanılır.
Kafamdaki soru işaretlerine cevap bulduğum bir yazıydı elinize sağlık.