Karaciğer Komasının Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Karaciğer koması, karaciğerin işlevini kaybetmesi ile ortaya çıkar ve kontrol altına alınmaması durumunda hastanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilir.
İçindekiler
Karaciğer Koması Belirtileri ve Hastalığın Süresi
Karaciğer, vücut için son derece büyük bir öneme sahip olan organlardan birisidir. Birtakım sebeplerden dolayı bu organ üzerinde çeşitli problemler meydana gelebilmektedir. Yaşanan bu problemlerinin bir kısmı basit tedavi teknikleri ile iyileştirilebilir. Fakat karaciğer koması gibi çeşitli hastalıklar, çok daha ciddi bir tedavi süreci gerektirmektedir. Kontrol altına alınmaması durumunda kişilerin hayatlarını kaybettiği bu hastalık, birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kişilerin karaciğer komasına sebep olacak durumlardan kaçınmaları ve bu hastalığın belirtilerini kendilerinde görmeleri halinde zaman kaybetmeden bir hastaneye gitmesi de önerilmektedir.
Karaciğer koması, bu organ üzerinde meydana gelebilecek en ciddi problemlerden birisidir. Bu organ üzerinde meydana gelen komplikasyonlar, beyne ulaşması gereken birçok maddenin gitmesini engelleyerek karaciğer fonksiyonunun gerçekleşmesini de önlemektedir. Bu hastalık için gösterilen belirtiler ise şu şekildedir;
- Bu hastalıkta en sık görülen belirti, bilinç kaybıdır.
- Kişinin komaya girmeye başlaması ile birlikte ruh halinde çeşitli çalkantılar da meydana gelebilir.
- Karaciğerin görevlerini yerine getirememesi sebebi ile kişide sürekli bir uyku hali oluşur.
- Unutkanlık da, yine bu hastalığın en net belirtilerinden birisidir.
- Ellerde titreme ve buna bağlı olarak yazı yazmada yaşanan güçlükler, karaciğer komasının yaşandığının belirtisidir.
Bu gibi belirtilerin meydana gelmesi durumunda, hastaların herhangi bir zaman kaybı yaşamadan hastaneye gitmesi gerekmektedir. Genellikle organ yetmezliği gibi durumlarda meydana gelen karaciğer komasının ne kadar süreceği de, kişiler tarafından son derece merak edilen bir konu haline gelmektedir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren hastalığın süresi, yine erken önlem ve doğru tedavi ile de değişebilmektedir.
Karaciğer Koması Teşhisi ve Evreleri
Bu önemli organın işlevini yerine getirememesi durumunda, azotlu maddeler ve amonyak kontrol dışında kana karışabilir. Kana karışan bu maddelerin beyne ulaşması durumunda ise, karaciğer koması adı verilen ve sonucu çok ciddi olan bu hastalık meydana gelebilir. Bütün bunların yanı sıra karaciğer koması yolunda olan hastalarda, hem fiziksel hem de ruhsal anlamda çok sayıda değişiklikler de söz konusu olabilmektedir. Bu hastalığa sebep olan çok sayıda etken de söz konusu olabilir. Bunlar genel olarak ise şu şekildedir;
- Vücudun ihtiyacından fazlasına sahip olan yüksek proteinli rejimler
- Amonyak içerikli olan besinlerin tüketilmesi
- Mide ve bağırsaklarda meydana gelen kanamalar
- Vücutta meydana gelen farklı enfeksiyon durumları
Bu hastalığın belirtilerinin görülmesi durumunda ise hastanın acil olarak hastaneye yatırılması gerekmektedir. Organ yetmezliği olan kişilerin ise bu kapsamda kendilerine çok daha iyi bakmaları gerekmektedir. Yaşanan bu koma, bu organa bağlı olarak gelişen hastalıkların en son evresidir. Acil olarak tıbbi kontrol altına alınmaması durumunda ise hastanın bilinci kapanır ve hastanın tedaviye cevap verme ihtimali de yok denecek kadar az olur. Hastanın bilinci kontrol edildikten sonra, direkt olarak nakil olması beklenir. Fakat nakil beklenirken de, hastanın uzman doktorlar tarafından sürekli olarak kontrol altında olması da gerekmektedir. Müdahale ya da tedavisi gerçekleşen hastaların, hastaneden çıktıktan sonra da sürekli olarak kontrol edilmesi son derece büyük bir öneme sahip olmaktadır.
Karaciğer Koması Tedavisi
Tıp dünyası, her geçen gün büyük bir hız ile ilerlemekte ve çok sayıda hastalığa da çözüm bulmaya devam etmektedir. Karaciğer koması da, bu kapsamda çok riskli olan ve sonuçları da bir o kadar ağır olan bir hastalıktır. Bu hastalık ile karşı karşıya kalan kişilere acil müdahale edilmesi gerekmektedir. Özellikle de son evrede olan ve artık bilinci kapanmış olan hastalara, organ naklinin yapılmasından başka bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra karaciğer koması belirtileri ile hastaneye yatmış olan hastalara da, yine çok ciddi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Bu hastalığın şüphesi ile hastaneye yatan kişilere, birbirinden farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Vücutta meydana gelen toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlamak ise, bu kapsamda son derece büyük bir öneme sahip olmaktadır. Bütün bunların yanı sıra asit baz dengesi, tuz su dengesi ve biyolojik oksidasyon adı verilen işlemler de uygulanmaktadır. Böylelikle hastanın normal yaşamına dönmesi başarılı bir şekilde sağlanmaktadır. Herhangi bir müdahale ya da karaciğer nakli gibi tedavi yöntemlerinin uygulanmasının ardından da, tedavi süreci hastanın evinde devam etmelidir. Hasta uzun bir süre ağır işler yapmaması, tam anlamı ile iyileşene kadar dinlenmesi ve beslenmesine de önem vermesi hayati bir önem taşımaktadır. Hastanın kendisine iyi bakması ve gerekli tedbirleri alması durumunda, zaman içerisinde normal hayatına geri dönmesi mümkündür.