Karaciğer Büyümesi Nedir, Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer, vücudumuzda son derece önemli ve hayati görevleri üstlenmektedir. Karaciğer hasar gördüğünde veya işlevini yitirdiğinde tüm vücut sisteminin dengesi bozulur.

Karaciğer, pek çok farklı işlevin gerçekleştirildiği en büyük organ olarak bilinmektedir. Karaciğerimiz, kan depolama, kanı temizleme ve metabolik işlevler gibi pek çok işlevi üstlenir. Herhangi bir bölgemizde bir kesik sonucu kanama oluştuğunda akan kanın durmasını sağlayan organ karaciğerdir. Aynı zamanda organ, enerji depolamamızı, metabolizmamızın düzgün çalışmasını, vücudumuzdaki kanın temizlenmesini ve bu gibi pek çok farklı görevi üstlenmektedir. Dolayısı ile karaciğerimiz hasar gördüğünde veya işlevini yitirdiğinde çok ciddi sorunlar ortaya çıkar ve hasta, ölüm riski taşımaya başlar. Bu da karaciğer büyümesi tehlikeli mi gibi sorulara ne iyi cevap olabilir. 

Karaciğer Büyümesi Nedir?

Normal bir bireyin karaciğeri doğumdan sonra yaklaşık olarak 15 yaşına kadar büyümeye devam eder. Organ, insan vücudundaki en büyük organ olma özelliğine sahip olduğundan dolayı kendi normal boyutlarını alması yaklaşık olarak 15 sene sürmektedir. Bu büyüme, insan vücudunun gelişimi ile doğru orantılı olarak gerçekleşmektedir. Fakat bazı bireylerde 15 yaşından sonra da karaciğerde büyüme devam edebilir. Bazı hastalar bu durumu fark etmeden uzun yıllar yaşayabilirler çünkü rahatsızlığın belirgin ve kendini hissettiren bir belirtisi bulunmamaktadır. 

Rahatsızlık genellikle rutin doktor kontrollerinde fark edilir. Fakat, karaciğer büyümesi tek başına ciddi bir hastalık değildir. Genellikle bu durum başka ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Örneğin şeker hastalığı, siroz, karaciğer yetmezliği veya kalp hastalığı gibi durumlarda karaciğer büyümesi sadece bir belirti olarak kabul edilmektedir. Dolayısı ile bu rahatsızlığı sadece diğer ciddi hastalıkların habercisi olarak abul edebiliriz. Fakat hastalık tedavi edilmez ve büyüme devam ederse durum ciddiye gider ve karaciğer yetmezliği ile sonuçlanabilir. Bundan dolayı hastaların tedavi sürecine önem vermeleri ve ciddiye almaları gerekmektedir. 

Karaciğer Büyümesinin Zararları

Organ, büyümeye devam ettiği takdirde ciddi sonuçlar ortaya çıkacaktır. Büyümeye sebep olan hastalık tedavi edilmedikçe ilerlemeye devam edecektir. Buna oranla karaciğer de büyümeye devam edebilir. Dolayısı ile tedavi sürecinin en acil şekilde başlatılması gerekir. Hastalık tedavi edilmez ise; farklı durumlar ortaya çıkar. Hastalık ilerler ve bu durumda organ direncini kaybeder. Daha sonrasında direncini kaybeden organ kendi görevlerini yerine getiremez ve ortaya karaciğer yetmezliği çıkar. Karaciğer yetmezliği, genellikle ilk evrelerinde ilaç tedavisi ile yok edilmeye çalışılır. Fakat ilerlediği takdirde organ nakli gerekir. Hastalar, kilolarına, boylarına, yaşlarına ve bağımlılıklarına göre nakil listelerinde sıralarını alırlar. Daha sonrasında da organ için beklemeye başlarlar. Organ bulunamadığı takdirde hasta, çok yüksek bir ihtimalle kısa süre içerisinde hayatını kaybeder. 

Karaciğer Büyümesi İlaçları

Karaciğer büyümesini önlemek için doktorlar genellikle ilaç tedavisine başvururlar. Fakat, büyümenin sebebine göre ilaçlar farklılık gösterir. Doktorların hastalara yazdıkları ilaçlar kişiseldir. Karaciğer büyümesi olan birinin ilaçlarını aynı hastalıktan muzdarip bir başkası içemez. Büyümeye sebep olan hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • Farklı kanser türleri,
  • Şeker hastalığı,
  • Siroz,
  • Kalp hastalıkları,
  • Karaciğer yetmezliği

Rahatsızlığın sebebi olan hastalıklar çok farklılık gösterdiklerinden dolayı tedavi süreci de oldukça farklıdır. Örneğin kanser sebebi ile karaciğerinde büyüme sorunu yaşayan bir bireye direkt olarak kemoterapi uygulanacaktır. Fakat karaciğer yetmezliği sebebi ile büyüme yaşayan bireye ilk başta hastalığın evresine göre ilaç tedavisi uygulanacaktır. Hastalık ileri düzeyde ise direkt organ nakli düşünülebilir. Kap ve şeker hastalıklarında da gerekli durumlarda ilaç tedavisi yapılır. Fakat hastaya verilen ilaçlar bünyeye ve hastalığın evresine göre belirlenir. Dolayısı ile belirli ilaç isimleri vermek mümkün olmaz. Hastalar, doktor kontrolü haricinde kesinlikle ilaç kullanmamalıdırlar. Yanlış ilaç kullanımı hastayı ölüm noktasına kasar taşıyabilir. 

Karaciğer Büyümesi Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Karaciğer büyümesi olan bireyler genellikle vitamin, karbonhidrat ve protein almalıdırlar. Bireylerin dikkat etmeleri gereken noktalardan bazıları şu şekildedir;

  • Hayvansal yağlar kesinlikle tüketilmemelidir,
  • 2 saatte bir bir şeyler yenmelidir,
  • Bol bol vitamin alınarak bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır,
  • Hazır gıdalar tüketilmemelidir,
  • Enginar, soğan ve sarımsak sık sık tüketilmelidir,
  • Mümkünse kırmızı et ve balık tüketilmeli, tavuk çok tercih edilmemelidir,
  • Alkol ve sigara tüketimi kesinlikle tamamen durdurulmalıdır,
  • Bol bol su tüketilmelidir,
  • Karbonhidrat alınmalıdır,
  • Besleyici gıdalar ile her gün düzenli olarak beslenilmelidir.

Karaciğer hastalıklarının hepsinde yukarıda yazan beslenme kurallarına uymak gerekir. Karaciğer, vücudun en önemli organlarından biri olduğundan dolayı bağışıklık sistemi son derece güçlü tutulmalıdır. 

Karaciğer Büyümesi Nasıl Önlenir?

Karaciğerde büyüme gerekli tedavi yöntemleri ile durdurulabilir. Fakat bunun için öncelikle karaciğerde büyüme yapan asıl hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Daha sonrasında rahatlıkla uygun tedavi yöntemleri uygulanır ve büyüme durdurulur. Bu sebeple detaylı bir doktor muayenesi ve çeşitli testler yapılır. Hastalık teşhis edilir ve gerekli tedavi yöntemi hastanın da onayı ile birlikte uygulanır. 

Karaciğer Büyümesine Hangi Bölüm Bakar?

Karaciğerde büyüme teşhisi için hastanelerin dahiliye bölümlerine gidebilirsiniz. Böylece kolaylıkla tedavi olabilirsiniz. Muayene genellikle dahiliye bölümü tarafından yapılır. Fakat hasta için diyet hazırlanırken bir diyetisyenden de yardım alınır. Gerekli durumlarda laboratuvar ve cerrahi ile de birlikte çalışılabilir. Fakat ilk teşhis dahiliye tarafından konmaktadır. 

Karaciğer Büyümesi Teşhisi

Teşhis doktorlar tarafından hastanede konur. Önce el ile muayene yapılır. Daha sonrasında herhangi bir şüpheye sebep olabilecek bir durum varsa bu hasta çeşitli testler için laboratuvara yönlendirilir. Burada çeşitli kan ve idrar testleri yapılır. Çok nadiren de olsa gerekli görüldüğü takdirde karaciğerden bir örnek alınıp teste gönderilebilir. 

Erkeklerin karaciğerleri bayanların karaciğerlerinden daha büyüktür. 

Karaciğer Büyümesi Belirtileri

Hastalık aslında çok bir belirti göstermez. Genellikle pek çok hasta organ büyüklüğünü hissetmez denebilir. Sadece bebeklerde ve çocuklarda kolaylıkla anlaşılabilen karaciğer büyümesi, erken yaşlarda daha zor tedavi edilebilmektedirler. Fakat zaman zaman rahatsızlık çok ileri boyutlara ulaştığı noktada şu belirtileri gösterebilmektedir;

  • Karın ağrısı,
  • Bel ağrısı,
  • Dalak Ağrısı,
  • Karın bölgesinde şişlik,
  • İştah kaybı,
  • Mide bulantısı,
  • Kilo kaybı,
  • Baş dönmesi,
  • Sarılık

Sarılık, bu durumda en ciddi belirti olarak kabul edilmektedir. Hastada sarılığın görülmesi artık rahatsızlığın ilerlediğini işaret eder. Bu durum da bir an önce tedavi sürecini başlatmayı gerektirir. Özellikle sarılık, siroz veya karaciğer yetmezliğinin habercisidir.  Bu sebeple teşhis acilen konmalıdır. Bebeklerde sarılık görülmesi son derece normaldir. Fakat doğumdan sonra iki ay geçmişse ve sarılık süreci halen devam ediyorsa bu durum karaciğerde bir sorun olduğunun habercisidir. Bebeklerde genellikle ameliyat gibi yöntemlere başvurulmaz. Bünye henüz ameliyatı kaldırabilecek kadar güçlü olmadığından dolayı beklemek tercih edilebilir. Organ, doğru tedavi yöntemi ile tekrar küçülür. Bu küçülme, küçük oranlarda gerçekleşir. Doktor kontrolleri kesinlikle aksatılmamalıdır. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle